Βέροια Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ξαναζωντάνεψε με το αφιέρωμά της τον γιατρό Θόδωρο Πολυχρονιάδη, τον ακούραστο εργάτη της πόλης

Ο Θόδωρος Πολυχρονιάδης άφησε τη Βέροια, που τόσο αγάπησε και της προσφέρθηκε ψυχή τε και σώματι, ακούραστος, δημιουργικός, με φαντασία και όνειρο, το περασμένο καλοκαίρι. Δεν είναι πια εδώ, δεν είναι πια κοντά μας.

Ο Σύλλογος “Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας”, που στην ίδρυσή του πρωτοστάτησε ο Πολυχρονιάδης, έκανε χθες στον Πολυχώρο “Ελιά” της Βέροιας ένα πνευματικό μνημόσυνο γι’ αυτόν, που προκάλεσε  συγκίνηση, θαυμασμό για τον απόντα και προπαντός τον ξαναζωντάνεψε. Είχαμε όλοι, όσοι τον γνωρίσαμε, αλλά και όσοι δεν είχαν αυτήν την τύχη, την αίσθηση πως ο Θόδωρος ήταν εδώ στην πόλη του, ανάμεσά μας.

Με συντονιστή της εκδήλωσης τον Πρόεδρο της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Βέροιας Γεράσιμο Καλλιγά και κεντρικούς ομιλητές τους:

Αναστάσιο Βασιάδη 
Ιατρό Συγγραφέα
Αλέξανδρο Τρομπούκη 
Υποστράτηγο ε.α. Ιστορικό Ερευνητή
Κωνσταντίνο Τσιτλακίδη 
Γεωπόνο π. Πρόεδρο Συλλόγου «Φίλοι Ποταμού Τριποτάμου Βέροιας»

αλλά και άλλους, που θέλησαν να προσθέσουν τις δικές τους πινελιές στο πορτρέτο του, η εκδήλωση  φώτισε την προσωπικότητα του

Ενεργού Πολίτη,  του Ιδρυτή Πρωτοστάτη Συντονιστή και Καθοδηγητή της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, του ανθρώπου που αναλώθηκε στην ενασχόληση και  προσφορά του στην Υγεία, στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, στον Συνδικαλισμό, στις Φυσικές Δραστηριότητες, στις Ανθρωπιστικές Ενεργοποιήσεις, στις Κοινωνικές Κινητοποιήσεις  και στις Πολιτικές Διεκδικήσεις

όπως , δόθηκε από τους Ενεργούς Πολίτες στην εκδήλωση – αφιέρωμα.

Με παρούσα την οικογένειά του, με κορυφαία τη γυναίκα του Αφρούλα που είχε δίπλα της έναν “ανεμοστρόβιλο”, που τον στήριζε σ’ όλες τις δραστηριότητές του, η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Τάσο Βασιάδη.

Ο Τάσος Βασιάδης, πληθωρικός, όπως πάντα στη ζωή και το λόγο του, δεν άφησε πτυχή της προσωπικότητας του Θόδωρου, που να μην τη φωτίσει. Με λόγο που ισορροπούσε περίφημα ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, ο Βασιάδης έκανε το πορτρέτο του Πολυχρονιάδη με θαυμασμό, εκτίμηση και αγάπη.

Με τη μουσική να μπαίνει σαν πρώτη συναισθηματική σφήνα στο κείμενό του με αγαπημένο ορχηστρικό του Μάνου Χατζιδάκι, που λάτρευε ο Θόδωρος, έδωσε το πορτρέτο του με μια πορεία που ξεκίνησε από τα χώματα της Θράκης, απ΄ όπου καταγόταν η προσφυγική του οικογένεια και προχώρησε σε μια μακριά πορεία του ανθρώπου που δεν άφησε κανέναν τομέα, στον οποίο να μην δραστηριοποιηθεί.

Ο Θόδωρος γιατρός, αγαπημένος γιατρός της πόλης, ο Θόδωρος  εμπνευστής και στυλοβάτης του Πολιτισμού της Βέροιας, φυσιολάτρης με δράση, συγγραφέας, αθλητής, οικογενειάρχης…

Και όλα αυτά να δίνονται από τον Βασιάδη με τις ανάλογες  φωτογραφίες! Ταξίδι όχι μόνο στη ζωή του ανδρός αλλά και στην εποχή, που ήταν τόσο διαφορετική από τη δική μας, τη σκοτεινή και την άχαρη.

Ο Αλέξανδρος Τρομπούκης με λόγο ουσιαστικό και σύντομο αναφέρθηκε στην ίδρυση της “Κίνησης Πολιτών “στην οποία ο Θόδωρος πρωτοστάτησε και στον αγώνα που έκαναν οι δύο τους μαζί με τον Παύλο Πυρινό, κατεβαίνοντας στην Αθήνα, στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για να εξασφαλίσουν την οικονομική στήριξη της Πολιτείας, ώστε να αποκατατασταθεί το σημαντικότατο μνημείο της Παλαιάς Μητρόπολης.

“Η αιωνιότητα έχει πάντα χώρο για τους ανθρώπους της προσφοράς ” έκλεισε λέγοντας ο Αλέξανδρος Τρομπούκης.

Ο Κωνσταντίνος Τσιτλακίδης, πρώην πρόεδρος των “Φίλων του Τριπόταμου”, μίλησε για τον φυσιολάτρη Θόδωρο, που οραματίστηκε τον Τριπόταμο να είναι ένα ποτάμι ζωντανό, που θα το χαίρονταν οι πολίτες του και με την αξίνα στα χέρια του δούλεψε και ο ίδιος στον καθαρισμό της κοίτης του.

Ο Θόδωρος ήταν ο πρώτος Πρόεδρος των “Φίλων του Τριπόταμου”, και οι οραματισμοί του πέτυχαν άξιους διαδόχους του σήμερα.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο άνθρωποι που γνώρισαν και αγάπησαν τον Πολυχρονιάδη, με πρώτον το δικηγόρο Δημήτρη Τόλιο.

“Ο Θόδωρος ανήκε στους άριστους και όχι στους αρεστούς. Ενεργός και συνειδητοποιημένος πολίτης. Ήταν αυτό που δεν ταιριάζει στη γκρίζα εικόνα της εποχής μας.

Και αλήθεια, γιατί λείπει η επίσημη εκπροσώπηση της πόλης σήμερα απ’ αυτήν την εκδήλωση;” πρόσθεσε.

Ο Φώτης Σιμόπουλος εκπαιδευτικός, συγγραφέας και Πρόεδρος παλαιότερα του “Ομίλου Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας”, μίλησε για τις πρώτες εικόνες που είχε από τον Θόδωρο ως παιδί, για το αθλητικό προφίλ του, για τον “Όμιλο” που ο Θόδωρος επανίδρυσε, για τον αγώνα του να κάνει τη “Στέγη” χώρο  θεατρικών παραστάσεων.

“Θαυμάζω το μέγεθος της αξίας του ανθρώπου” έκλεισε λέγοντας.

Ο Αλέκος Χατζηκώστας, δημοσιογράφος και συγγραφέας, μίλησε για τη “Λέσχη Κινηματογράφου”, την οποία υποστήριξε με πάθος ο Θόδωρος πολιτικοποιώντας τη νεολαία, για τον λαϊκό γιατρό και υπέρμαχο του Πολιτισμού, που στήριξε τον συνοικισμό της Κυψέλης, ώστε να αποκτήσει πολιτιστικό υπόβαθρο, για την εκδοτική του δραστηριότητα  με τον “Παρατηρητή” και την αρθογραφική του στην “Άλλη άποψη”, με το ψευδώνυμο Ευθύβολος.

“Πείσμα, στοχοπροσήλωση και αισιοδοξία τον χαρακτήριζαν” είπε, καταλήγοντας.

Ο Νίκος Μανούδης, συγγραφέας, και Αντιπρόεδρος τότε του “Ομίλου” μίλησε για την επανασύστασή του και είπε γι αυτόν:

“Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που τον γνώρισα. Ο Θόδωρος ήταν ένας αιώνιος έφηβος. Αγωνιστής, δημιουργικός, γενναιόδωρος και γενναιόψυχος. Αν υπήρχαν κι άλλοι σαν το Θόδωρο, αλλιώς θα ήταν η χώρα!”

Ο γιατρός και ιδρυτικό μέλος της “Κίνησης” Γιάννης Αβραμίδης είπε:

“Με τον Θόδωρο ήμασταν σαν αδέλφια, μεγαλώνοντας στην ίδια γειτονιά, Τον χαρακτήριζε μια τεράστια δυναμικότητα και μια αστείρευτη αγάπη για τον τόπο. Τον ζήλευα, δεν μπορούσα να τον φτάσω. Ο ωραίος κοινός μας αγώνας ήταν για την αποκατάσταση του Μνημείου της Παλαιάς Μητρόπολης.

Ο Θόδωρος δεν αγαπούσε μόνο τον τόπο, αγαπούσε τον άνθρωπο. Ήταν μια μεγάλη ψυχή, ένα ατέλειωτο χαμόγελο αισιοδοξίας… Και βέβαια, δεν θα μπορούσε να τα κάνει όλα αυτά, αν δίπλα του δεν είχε την αφοσιωμένη σύντροφο της ζωής του, την Αφρούλα!”

Η φιλόλογος Ευγενία Καβαλάρη και π. Πρόεδρος του ΣΦΗ, που συνεργάστηκε μαζί του,  τόνισε την ευρηματικότητά του και την έμπνευση που τον χαρακτήριζε στον Πολιτισμό, καταθέτοντας πως στο Θόδωρο οφειλόταν ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός “Δημήτριος Βικέλας”, που ξεκίνησε με συμμετοχές μαθητών και αναδείχτηκε σε πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό.

“Η σπίθα γι’ αυτό ήταν η έμπνευση του Θόδωρου!” κατέληξε.

Ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ενεργός πολίτης Παύλος Πυρινός, στα 90 του χρόνια σήμερα, μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση για τον Θόδωρο και τον κοινό τους αγώνα.

“Σε ό,τι μεγάλο έγινε στη Βέροια, πήρε μέρος ο Θόδωρος. Ήταν ένας αρχοντάνθρωπος και ευχαριστώ τη γυναίκα του την Αφρούλα που τον στήριξε σ’ αυτόν τον αγώνα του…” είπε.

Άκρως συγκινητικός ήταν ο επίλογος της εκδήλωσης, που έγινε από την Ανθή Καλαφάτη, ανιψιά του Πολυχρονιάδη, που είπε γι αυτόν πως ξεκινώντας ως γιατροί αυτή και ο άντρας της είχαν την αμέριστη συμπαράσταση του Θόδωρου, που έδωσε, καθώς έβγαινε στη σύνταξη το ιατρείο του στον παθολόγο άντρα της.

“Μεγαλείο ψυχής! Βοηθήστε τα νέα παιδιά σήμερα, που δεν ξέρουν πώς να ξεκινήσουν” πρόσθεσε συγκινημένη.

 Στο ένα λεπτό σιγής που έκλεισε την εκδήλωση αισθανθήκαμε το Θόδωρο να είναι δίπλα μας και θαρρείς ακούσαμε το αισιόδοξο γέλιο του να αντηχεί στην αίθουσα.

Ο έπαινος ανήκει σε όλους, όσοι μίλησαν, και προπαντός στην “Κίνηση Ενεργών Πολιτών”, που είναι μια  δυναμική παρουσία στην πόλη της Βέροιας.

………………………

Φωτογραφίες: faretra.info

………………………..

Παλαιότερη συνέντευξη του Θόδωρου Πολυχρονιάδη στη Δήμητρα Σμυρνή για τη Φαρέτρα μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια. Ακολουθούν οι φωτογραφίες της χθεσινής εκδήλωσης.

Θόδωρος Πολυχρονιάδης. Ένας ανήσυχος ενεργός πολίτης / συνέντευξη στη Δήμητρα Σμυρνή

 

banner-article

Ροη ειδήσεων