Χαλκιδική – Λούνα παρκ / Πόρισμα πραγματογνώμονα Αστυνομίας: Σάπια ιδιοκατασκευή – Μοιραίες ευθύνες του Δήμου
Ο πραγματογνώμονας που είχε διοριστεί από την Αστυνομία, κατέθεσε στο αστυνομικό τμήμα Κασσανδρείας το τελικό πόρισμα για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, που είχε γίνει στις 19 Αυγούστου, όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Γιάννης, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, δίδοντας τις πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο της πραγματογνωμοσύνης.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη, το πόρισμα κινείται στη λογική των πρώτων συμπερασμάτων του πραγματογνώμονα, όπως τα είχε αποτυπώσει και στο σχετικό σημείωμα που είχε δώσει στις Αρχές.
Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι το δυστύχημα προκλήθηκε όταν έσπασε η μεταλλική βάση της καμπίνας του μοιραίου παιχνιδιού. Μάλιστα, αναφέρει ότι η βάση του crazy dance έσπασε λόγω εκτεταμένης διάβρωσης και παλαιότητας των μεταλλικών στηριγμάτων, τα οποία φαίνεται πώς ήταν σάπια, κάτι που είχε υποστηρίξει κι ο πατέρας του 19χρονου.
Μάλιστα, στο πόρισμά του ο κ. Γκλαβόπουλος σημειώνει ότι το δυστύχημα μπορούσε να αποφευχθεί αν γινόταν τεχνικός έλεγχος και πώς το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν ιδιοκατασκευή και συρραφή εξαρτημάτων.
Στο παραπάνω συμπέρασμα φαίνεται πώς έχει καταλήξει και η εταιρεία που πιστοποιεί παιχνίδια για λούνα παρκ, η οποία προχώρησε σε σχετικό έλεγχο έπειτα από αίτημα του πατέρα του άτυχου νέου.
Έπειτα από την παραπάνω εξέλιξη, εξηγήσεις για την τραγωδία θα κληθούν να δώσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, όπως ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ και ο χειριστής του μοιραίου μηχανήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έξι βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ο διορισμένος από τις Αρχές πραγματογνώμονας και περιλαμβάνονται στο πόρισμα που υπογράφει, είναι τα εξής:
1. Η αιτία που οδήγησε στο θανατηφόρο συμβάν είναι η θραύση των μεταλλικών δομικών στοιχείων της καμπίνας του περιστρεφόμενου μηχανήματος (Crazy Dance)
2. Η θραύση οφείλεται σε διάβρωση ή/και γήρανση των μεταλλικών στοιχείων και ήταν αναμενόμενο να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από την ταχύτητα κίνησης του μηχανήματος και το βάρος των χρηστών του.
3. Οι αστοχίες ήταν προβλέψιμες και έπρεπε να είχαν διαπιστωθεί πριν το τραγικό περιστατικό.
4. Το μοιραίο παιχνίδι ήταν ιδιοκατασκευή, με συρραφή και συναρμολόγηση επιμέρους εξαρτημάτων και τμημάτων που δεν παρείχαν κανένα εχέγγυο ή πρότυπο ασφάλειας κατασκευαστή.
5. Εφόσον το μηχάνημα εξεταζόταν κατ’ ορθή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας θα ήταν αδύνατον να λάβει πιστοποιητικό έγκρισης, ενώ το θανατηφόρο συμβάν θα είχε αποφευχθεί.
6. Καθώς το λούνα παρκ φέρεται να λειτουργούσε χωρίς προηγούμενη έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας συνάγεται ότι όλες οι εγκαταστάσεις του θεωρούνται δυνάμει επικίνδυνες. Κατά την προσωπική άποψη του πραγματογνώμονα εάν ο αρμόδιος δήμος ενεργούσε όπως έπρεπε το περιστατικό θα είχε αποτραπεί.