Εκδηλώσεις Εργασιακά Τοπικά

ΣΕΠΕ Ημαθίας: Όλοι στο μεγάλο συλλαλητήριο των σωματείων στη ΔΕΘ / Σάββατο 7 Σεπτέμβρη

Φωτογραφία αρχείου

Τώρα είναι η ώρα του οργανωμένου αγώνα, της μαζικής διεκδίκησης.

Τώρα είναι η ώρα να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες.

Ο πρωθυπουργός έρχεται στη ΔΕΘ για να επιβεβαιώσει πως όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους ισχύουν στο ακέραιο. Γι’ αυτό κατακαλόκαιρο:

  • Προχώρησαν στην καθιέρωση της 6ήμερης εργασίας και έδωσαν άλλη μια απλήρωτη ώρα δουλειάς στα αφεντικά.
  • Έφεραν νομοσχέδιο «σκούπα» για την παιδεία το οποίο προωθεί την παραπέρα μείωση προσωπικού (ψηφιακό φροντιστήριο, εξ αποστάσεως εκπαίδευση), την παραπέρα εμπορευματοποίηση της παιδείας και την είδοσο ιδιωτών στα σχολεία (βλ.ΣΕΠ, Ειδική Αγωγή, Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών), τη δυνατότητα πρόσληψης μέσω τοπικής πρόσληψης ενδιαφέροντος (για ΕΕΠ/ΕΒΠ) και ταυτόχρονα επιχειρούν κλείσιμο και υποβιβασμούς σχολείων, συγχωνεύσεις τμημάτων, μετακινήσεις μαθητών.
  • Επιδιώκουν να εκφοβίσουν τους εκπαιδευτικούς, καλώντας σε πειθαρχικό όσους συμμετείχαν στην απεργία – αποχή από την «αξιολόγηση», φτάνοντας στο σημείο να θεωρούν την απεργία ως παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και παραβίαση των υποχρεώσεων των εκπαιδευτικών.

Όλα αυτά είναι ενταγμένα στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, στις συστάσεις της Κομισιόν, για να «τρέξουν» οι μεταρρυθμίσεις για το κεφάλαιο, για «συγκρατημένη αύξηση του μισθολογικού κόστους», για «σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών», και με τους εργαζόμενους να έχουν «σκυμμένο το κεφάλι».

Αυτές είναι οι πολιτικές που ενώνουν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Βελόπουλο, και όποιους λένε πως αυτό το σάπιο σύστημα μπορεί να γίνει φιλολαϊκό.

Στην ίδια ρότα και οι ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, που κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν τους εργαζόμενους δεμένους με τα «ρεαλιστικά» αιτήματα της «ανάπτυξης για όλους», των αυξήσεων «όσο αντέχει η οικονομία», που καλλιεργούν τη λογική πως «ό,τι και να κάνουμε τα μέτρα θα περάσουν», ότι «δεν μπορούμε να αμφισβητούμε τους νόμους».

Στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν η μεγάλη εργοδοσία να συνεχίσει να βγάζει περισσότερα κέρδη και το κράτος να στηρίζει την ανάπτυξή τους, η οποία οδηγεί στη δική μας φτώχεια.

Γι’ αυτό απέναντι από τα αμύθητα κέρδη τους και τις στρατιωτικές δαπάνες

  • 770 εκ. τα κέρδη των ομίλων της Ενέργειας (α’ εξάμηνο 2024).
  • 2,3 δις τα κέρδη των τραπεζών (α’ εξάμηνο 2024).
  • 7,4 δις στο ΝΑΤΟ (το 2023) και 500.000 ευρώ τη μέρα για τη φρεγάτα στην Ερυθρά.

Βρίσκεται η υπέρογκη φορολογία του λαού και η τεράστια ακρίβεια.

  • 5,5 δις η υπερ-απόδοση των ματωμένων πλεονασμάτων (7μηνο 2024).
  • 2% η μείωση του πραγματικού εισοδήματος (α’ εξάμηνο 2024).
  • 18,24% η αύξηση σε αγαθά και υπηρεσίες (2020-2023).

Γι’ αυτά τα κέρδη, με τη στήριξη ΝΑΤΟ – ΕΕ – ΗΠΑ, και την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας, συντελείται μια γενοκτονία διαρκείας από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ στον Παλαιστινιακό λαό και βράζει η Μέση Ανατολή φέρνοντας όλο και πιο κοντά μια γενικότερη ανάφλεξη. Η χώρα μας συμμετέχει σε πάνω από 2 πολεμικά μέτωπα.

Για αυτούς υπάρχουν «λεφτόδεντρα». Για τις δικές μας ανάγκες, όμως, δεν περισσεύει ευρώ, γιατί αυτές θεωρούνται «κόστος» για το κράτος.

Η απάντηση των εργαζόμενων δίνεται ήδη στους χώρους δουλειάς!

Εκεί είναι που μια σειρά αντιλαϊκοί νόμοι γίνονται κουρέλι!

  • Μέσα στα σχολεία, συσπειρωμένοι στα Σωματεία μας, με ενότητα και αγώνα, και παρά τους εκβιασμούς και τον αυταρχισμό, καταφέρνουμε και αφήνουμε τα σχέδιά τους στα χαρτιά, βάζουμε εμπόδια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, στην κατηγοριοποίηση και παραπέρα εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή μας.
  • Γεμίζουμε αισιοδοξία και από τις μεγάλες νικηφόρες μάχες, άλλων κλάδων, στους Οικοδόμους, στο Μέταλλο, στη ΔΕΛΤΑ και σε άλλους χώρους που υπογράφηκαν ΣΣΕ με αυξήσεις, στα Μεταλλεία Χαλκιδικής που πήγε στα σκουπίδια η προσπάθεια να επιβληθεί 10ωρο και οι εργάτες επέβαλαν ΣΣΕ με αυξήσεις και 8ωρο, στη ΛΑΡΚΟ, που οι εργάτες συνεχίζουν τον ηρωικό αγώνα τους κόντρα σε θεούς και δαίμονες.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, ακόμα πιο δυναμικά και αποφασιστικά, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με κριτήριο τις ανάγκες των πολλών!

Οργανώνουμε την πάλη μας από την πρώτη μέρα ανοίγματος των σχολείων!

Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, μέρα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τα μαζικά μπλοκ των εκπαιδευτικών, για:

  • Αυξήσεις στους μισθούς κατά 20%. Επαναφορά 13ου-14ου μισθού και του ΜΚ του 2016-2017. Συλλογική Σύσμβαση Εργασίας στην Εκπαίευση.
  • Μέτρα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, των φόρων στην Ενέργεια, μείωση των τιμών ρεύματος και καυσίμων.
  • Δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης για αναπληρωτές – νεοδιόριστους, 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ. Επίδομα ενοικίου 300 ευρώ για όσους εργάζονται εκτός της περιοχής της μόνιμης κατοικίας τους.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Μονιμοποίηση των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών.
  • Να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά στα σχολεία χωρίς «κόφτες», «μαγειρέματα» και περικοπές σε μια φάση πριν από την έναρξη του σχολικού έτους.
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών/τριών ανά τμήμα ώστε η διδασκαλία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
  • Να παρθούν πίσω οι συγχωνεύσεις – συμπτύξεις τμημάτων, το κλείσιμο και οι μετακινήσεις σχολείων. Να εγκριθούν όλα τα τμήματα κατεύθυνσης (ΓΕΛ) κα τομέα/ειδικότητας (ΕΠΑΛ). Να λειτουργήσουν όλα τα απαραίτητα Τμήματα Ένταξης και να καλυφθούν όλα τα κενά παράλληλης στήριξης με βάση τις ανάγκες χωρίς «κόφτες».
  • Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των σχολείων.
  • Απεμπλοκή της χώρας από τα πολεμικά παιχνίδια στην Ουκρανία και τη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας