Ελλάδα Ιστορία

Στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας για τους επόμενους μήνες το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος»

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να ολοκληρωθεί η απαραίτητη περιοδική συντήρηση και στη συνέχεια λέγεται, βάσει δηλώσεων του υπουργού Eθνικής Αμύνης, Νίκου Δένδια, ότι θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να αποτελέσει, το μοναδικό για την πόλη, πλωτό ζωντανό μουσείο του Πολεμικού Ναυτικού. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου, μία πιθανή λύση είναι να παραμείνει στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού και η δεύτερη κοντά στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης δηλώνει πως επιθυμεί το αντιτορπιλικό να αποτελέσει για τη Θεσσαλονίκη κιβωτό της μνήμης, ένα μόνιμο μουσείο εντός του Θερμαϊκού, που θα το επισκέπτονται πολίτες από όλο τον κόσμο, ακολουθώντας τους τελευταίους μήνες μια σειρά ενεργειών για να γίνει αυτό εφικτό.

——

Συνέντευξη στη Δήμητρα Σμυρνή για τη Φαρέτρα το 1919 -με πλούσιο φωτογραφικό υλικό- από τον τότε κυβερνήτη του Αρχιπλοίαρχο Σωτήριο Χαραλαμπόπουλου

Το Αντιτορπιλικό “Βέλος” στη Θεσσαλονίκη. Σύμβολο αντίστασης, ηρωισμού και δημοκρατίας – Συνέντευξη με τον Κυβερνήτη του

——

Συγκεκριμένα αναφέρει σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Δώσαμε τη μάχη για να το κρατήσουμε, όταν τραυματίστηκε από τον καιρό, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να πάθει ζημιές. Έγινε μια απόπειρα να κατέβει στην Αθήνα. Νομίζω πως συντονισμένες κινήσεις όχι μόνο του δήμου αλλά όλων των αρμόδιων φορέων της πόλης, απέτρεψαν αυτή τη μεταφορά. Το ζήτημα τώρα είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί ο μόνιμος χώρος, να προσδεθεί.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει:

η επιζητούμενη χρήση είναι να εξελιχθεί σε ένα μόνιμο ζωντανό μουσείο εντός της θαλάσσης. Κιβωτός της μνήμης. Έχω μεταφέρει το αίτημα αυτό, όλες αυτές τις δεκαετίες προς πάσαν κατεύθυνση. Οι χώροι που υπάρχουν είναι συγκεκριμένοι. Και γι’ αυτό το λόγο, το Υπουργείο Άμυνας πρέπει να βοηθηθεί ώστε να έχουμε αυτό το μέρος στο οποίο θα δεθεί. Είτε δηλαδή μέσα στο λιμάνι, εκεί που είναι αυτή τη στιγμή, είτε στην περιοχή στην οποία ήταν στο παρελθόν, αλλά με κατάλληλους τρόπους διασφάλισης, ώστε να μην το πιάσει ξανά ο καιρός. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το αντιτορπιλικό Βέλος, δεν πρέπει να φύγει και δεν θα το αφήσουμε να φύγει από τη Θεσσαλονίκη.

Επίσης πρόσθεσε πως:

Για να γίνει επισκέψιμο το Βέλος, θα πρέπει να τοποθετηθεί κάθετα όπως ήταν στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης για να μπορεί να ανέβει ο κόσμος. Με κάθετη τοποθέτηση, όχι με πλαγιοδέτηση, διότι με πλαγιοδέτηση είναι δύσκολη η είσοδος ενώ με την κάθετη μπορεί να είναι πιο εύκολη η είσοδος για το κοινό. Μια καλή επιλογή τοποθεσίας είναι η πρώτη προβλήτα του λιμανιού που είναι επισκέψιμη και ανοικτή στο κοινό. Θα πρέπει το Βέλος να τοποθετηθεί μόνιμα εκεί, ώστε ο κόσμος να μπορεί πλέον να το επισκέπτεται. Από την άλλη πλευρά, είτε εδώ, είτε κάπου αλλού, αυτό θα πρέπει να επιλεγεί το γρηγορότερο δυνατόν και πριν έρθει ο χειμώνας με τις κακοκαιρίες.

banner-article

Ροη ειδήσεων