Βέροια Γράμματα & Τέχνες Μουσική Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Βέροια – Εύηχη Πόλη 2024: “Οι Διδυμάνες” / Μια εντυπωσιακή πρόγευση της μουσικής παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Η Εύηχη Πόλη εκμεταλλεύεται τον ατμοσφαιρικό αύλειο χώρο του και σε συνεργασία με την ΕΦΑ και το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας προσφέρει στους πιστούς της τους ήχους της μουσικής της γιορτής.

Η Καλλιόπη Σίμου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ, εξηγεί στο κοινό που περιμένει πως αυτό που θα δουν και θ’ ακούσουν είναι μια πρόγευση της μουσικής παράστασης “Οι Διδυμάνες”, που θα παρουσιαστεί από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας στις 8 Ιουλίου στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη».

Η Δήμητρα Τρυπάνη, η μουσικολόγος και συνθέτρια είναι δίπλα της. Σε λίγο διευθύνει τις γυναίκες που τραγουδούν μ’ ένα βιολί, ένα τσέλο και ένα υποβλητικό τύμπανο που υπογραμμίζει την παρουσία της φωνής, μεγεθύνοντας τη δραματική της ένταση.

Γυναίκες καλλίφωνες της Βέροιας, πολλές φωνές σε μία, που τριγυρνάει στη Μακεδονία, στην Κρήτη, στα Επτάνησα.

Το μουσικό παρελθόν έρχεται και σε κατακλύζει με συναισθήματα. Είναι δέος; Είναι συγκίνηση; Είναι προβληματισμός σχετικά με το ποια ήταν η μουσική και ποια είναι η πορεία της σήμερα, υποταγμένη στις επιταγές των καιρών, όπου κυριαρχεί ένας κουρδισμένος αμέλωδος ρυθμός, που ξεπλένει από συναισθήματα τους “οπαδούς” του;

Οι γυναικείες φιγούρες θυμίζουν αρχαίες ιέρειες. Ο συντονισμός απόλυτος. Η μελωδία εντυπωσιακή. Οι κινήσεις τους μιλούν, όπως και οι υπέροχες  φωνές τους.

Πρόγευση από ένα δυνατό κρασί… Στις 8 Ιουλίου θα είμαστε στο Θέατρο Άλσους. Η πρόγευση όχι απλά μας έπεισε, μας δημιούργησε τις καλύτερες προσδοκίες για την παράσταση που θα ακολουθήσει…

Φωτογραφίες: faretra.info

………………….

Τα τραγούδια της παράστασης αποτελούν σύγχρονες πολυφωνικές επεξεργασίες ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών από την περιοχή της Μακεδονίας, της Κρήτης και των Επτανήσων.

Πολυφωνική επεξεργασία: Δήμητρα Τρυπάνη

Άννα Μαρία Ακριτίδου: τσέλο

Ανθή Κυρτσόγλου: βιολί

Τραγούδι: Άννα Μαρία Ακριτίδου, Φωτεινή Γεωργουδάκη, Αίθρα – Γεωργία Γραμματικού, Αναστάσιος Κετίκογλου, Ηλέκτρα Κόντογλου, Ανθή Κυρτσόγλου, Ζωή Μάντζου, Έφη Μούζη, Όλγα Παπαδοπούλου, Σάνυ Σερεμέτα, Καλλιόπη Σίμου, Μαρία Σίμου, Αλεξία Φωτιάδου, Ιωάννα Χρηστίδου και η Μάγδα Πένσου.

…………………..

banner-article

Ροη ειδήσεων