Βέροια Εργασιακά Θέματα Παιδείας

Επισημάνσεις του ΣΕΠΕ Ημαθίας για προβλήματα σχολικών κτηρίων Δήμου Βέροιας

Από το ΔΣ του ΣΕΠΕ Ημαθίας πήραμε το κείμενο που ακολουθεί  και που απευθύνεται στο Δήμο Βέροιας ενημερώνοντας για προβλήματα που παρουσιάζουν σχολικές μονάδες του Δήμου.

Αξιότιμοι κύριοι,

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε προφορικώς και εγγράφως για τα παρακάτω:

  1. Έχουν ελεγχθεί προσεισμικά όλα τα σχολικά κτήρια του Δήμου Βέροιας;
  2. Πόσες σχολικές μονάδες διαθέτουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς για την ολοκλήρωση της πυροπροστασίας και την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών πυρασφάλειας;
  3. Πόσα σχολεία του Δήμου Βέροιας δεν έχουν οικοδομική άδεια, ποια είναι αυτά και τι σκοπεύετε να κάνετε για να την αποκτήσουν το συντομότερο δυνατόν;

Επίσης, πληροφορηθήκαμε πως τοποθετείτε κοντέινερ στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας για να στεγαστούν νήπια και προνήπια του 2ου Νηπιαγωγείου Βέροιας. Σας κάνουμε γνωστό πως ο Σύλλογός μας στέκεται απέναντι στη στέγαση μαθητών σε κοντέινερ κι αυτό που εμείς ζητάμε σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση είναι η κατασκευή νέων αιθουσών και διδακτηρίων, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών. Ο Σύλλογός μας θεωρεί επιτακτική την ανάγκη κατασκευής ενός νηπιαγωγείου στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα λύσει το χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα του 2ου και του 6ου Νηπιαγωγείου Βέροιας και θα βάλει τέλος στην επί χρόνια ντροπιαστική στέγαση μαθητών στα κοντέινερ. Αυτή είναι η μόνη αποδεκτή λύση, αυτό αιτείται ο Σύλλογός μας.

Στη συνέχεια σας παραθέτουμε τα προβλήματα των σχολικών μονάδων αρμοδιότητας του Δήμου Βέροιας, όπως αυτά μας κοινοποιήθηκαν από τους/τις Διευθυντές/Διευθύντριες των σχολείων και τις/τους Προϊσταμένες/Προϊστάμενους των Νηπιαγωγείων αλλά και από τις επισκέψεις μας στις σχολικές μονάδες και ζητάμε τη δρομολόγηση της άμεσης επίλυσής τους, ώστε η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις από τις προηγούμενες.

17ο Νηπιαγωγείο Βέροιας: Στεγάζεται σε μια ισόγεια αίθουσα 36 τ.μ. μαζί με τα έπιπλα (έδρα και ντουλάπα) με συνολικό αριθμό 21 νηπίων, στην οποία είναι προφανές πως δεν τηρούνται όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία για την πυρασφάλεια, δηλαδή 2 τ.μ. ανά μαθητή αφαιρουμένων των σταθερών επίπλων. Επίσης, τα σχέδια ενεργειών σε περίπτωση σεισμού είναι τουλάχιστον διάτρητα, αφού τα παιδιά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στην αυλή (ακάλυπτος πολυκατοικίας) λόγω του κινδύνου που διατρέχουν από ενδεχόμενη κατάρρευση της πολυκατοικίας ή μέρους της (μπαλκονιών κ.ά.) και έτσι οι μαθητές προβλέπεται να συγκεντρωθούν σε παρακείμενο παρκάκι, αφού πρώτα διανύσουν περπατώντας στον δρόμο μια απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αναφερόμαστε σε συνθήκες σεισμού. Ο Σύλλογός μας θέτοντας σε προτεραιότητα την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά και τις συνθήκες φοίτησης θεωρεί πως η παρούσα αίθουσα είναι το λιγότερο προβληματική και πρέπει να εξευρεθεί λύση είτε με τη μίσθωση άλλης καταλληλότερης αίθουσας είτε με την κατασκευή νέου νηπιαγωγείου.

1ο Δημοτικό Σχολείο Μακροχωρίου: Κατασκευή στον αύλειο χώρο αίθουσας (περί τα 45 τ.μ.) για να χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα πληροφορικής, βιβλιοθήκης, ενισχυτικής διδασκαλίας και τμήματος ένταξης.

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: Πρέπει να γίνουν εργασίες στεγανοποίησης του «Μπαλκονιού» του σχολικού κτηρίου, το οποίο βρίσκεται πάνω από την κεντρική είσοδο του κτηρίου.

9ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας & 9ο Νηπιαγωγείο Βέροιας:

  1. Καθαριότητα: Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο έχουν μία καθαρίστρια πλήρους ωραρίου και μια 3ωρη που στη διάρκεια της χρονιάς γίνεται εξάωρη. Όπως αντιλαμβάνεστε ένα πενταόροφο κτήριο (Δημοτικό) και ένα νηπιαγωγείο με 4 τμήματα ολοήμερου συνολικά είναι αδύνατο να καθαριστούν επαρκώς. Να σημειωθεί ότι η μία καθαρίστρια δουλεύει αλλού το απόγευμα με αποτέλεσμα τα τμήματα του ολοήμερου να τα επιφορτίζεται μόνο η μία με ότι αυτό συνεπάγεται. Για να καλυφθούν οι ανάγκες της καθαριότητας στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας και στο 9ο Νηπιαγωγείο Βέροιας απαιτούνται δύο (2) τουλάχιστον μόνιμες καθαρίστριες πλήρους ωραρίου.
  2. Επισκευή δαπέδου γηπέδου μπάσκετ, στο οποίο το τσιμέντο είναι κατεστραμμένο και άκρως επικίνδυνο για τους μαθητές.
  3. Εξωτερικός ελαιοχρωματισμός του 9ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας.
  4. Άμεση ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, καθώς οι ανάγκες σε θέρμανση είναι πολύ μεγάλες (περίπου 760 λίτρα πετρέλαιο την εβδομάδα για Δημοτικό και Νηπιαγωγείο). Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας, όπως έχει διατυπωθεί εγγράφως πολλές φορές από τη Διεύθυνση του Σχολείου, δεν έχει οικοδομική άδεια και το γεγονός αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την ένταξή του σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης. Ζητάμε την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας για τη νομιμοποίηση ή την έκδοση νέας οικοδομικής άδειας για το 9ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας (όπως άλλωστε για όλα τα σχολεία), ώστε το σχολείο να μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.
  5. Το πλαστικό δάπεδο του γυμναστηρίου παρουσιάζει σημαντικές φθορές σε αρκετά σημεία. Πρέπει να αποκατασταθούν.

3ο Νηπιαγωγείο Μακροχωρίου:

  1. Στα κάγκελα της αυλής πρέπει να δοθεί επιπλέον ύψος. Έγιναν απόπειρες τα παιδιά του νηπιαγωγείου να τα πηδήξουν και να βγουν εκτός αυλής.
  2. Στην αυλή υπάρχουν πάρα πολλές ανεπιθύμητες ρίζες που βγαίνουν πιο ψηλά από το έδαφος. Τα παιδιά σκοντάφτουν και πέφτουν. Είναι άμεση ανάγκη να καταστραφούν.

Νηπιαγωγείο Πατρίδας:

  1. Κατασκευή υπαίθριου ξύλινου στεγάστρου (κιόσκι) και ανάλογη διαμόρφωση του αύλειου χώρου, ώστε να παρέχεται σκίαση στα νήπια κατά τον προαυλισμό και τις δραστηριότητές τους.
  2. Αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων (παράθυρα αλουμινίου παλαιού τύπου, με σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και ενεργειακής απόδοσης).
  3. Αντικατάσταση δαπέδου (παλιό μωσαϊκό με πολλές ρωγμές και αποκολλήσεις υλικού).
  4. Ελαιοχρωματισμός των κάγκελων της περίφραξης και των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων της εισόδου και των παραθύρων.
  5. Ανάγκη εξομάλυνσης της ανισόπεδης επιφάνειας στο τμήμα της αυλής που είναι καλυμμένο αποσπασματικά με τσιμέντο γιατί σκοντάφτουν συνεχώς τα νήπια και προκαλούνται ατυχήματα. Ως ενδεχόμενη λύση προτείνεται από την Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Πατρίδας η ενιαία κάλυψη με πλάκες πεζοδρομίου ή κυβόλιθους.
  6. Έλεγχος της σκεπής και αντικατάσταση των κεραμιδιών που λείπουν και όσων είναι σπασμένα.

Νηπιαγωγείο Κουλούρας:

  1. Υπερβολικά μικρή η αίθουσα για να χωρέσει τους μαθητές και την απαραίτητη   υλικοτεχνική   υποδομή   ενός   νηπιαγωγείου. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης πως  για  να  ανοίξει  η  μοναδική  πόρτα  της  αίθουσας χρειάζεται να μετατοπιστούν τα καρεκλάκια από την μία πλευρά ενός τραπεζιού που κάθονται τα παιδιά. Δεν υπάρχει χώρος αποθήκευσης για τα στρωματάκια ανάπαυσης των νηπίων. Χρειάζεται η κατασκευή νέας αίθουσας που θα καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες της σχολικής μονάδας.
  2. Κατασκευή τουαλετών για τα νήπια, που τώρα εξυπηρετούνται από τις  τουαλέτες  του  δημοτικού  σχολείου, οι οποίες είναι χωρίς κάθισμα και οι νιπτήρες είναι πολύ ψηλοί για τα παιδιά. Να σημειωθεί πως τα νήπια πηγαίνουν στις τουαλέτες μέσω  ενός  εξωτερικού  ανοικτού  διαδρόμου  (κιόσκι),  με  μεγάλο  κίνδυνο  ατυχήματος  ή  ακόμη και   διαφυγής   των   νηπίων   καθώς  δεν   μπορούν   να   εποπτεύονται   από   τον/την νηπιαγωγό που πρέπει να παραμένει στην τάξη με τα υπόλοιπα παιδιά.
  3. Ο προαύλιος χώρος είναι κοινός με το Δημοτικό σχολείο και τα νήπια προαυλίζονται μόνο όταν  οι  μαθητές  του  δημοτικού  σχολείου  βρίσκονται  στις  αίθουσές  τους,  τις περισσότερες φορές παράλληλα με αυτούς που κάνουν γυμναστική. Απαιτείται η διαμόρφωση ενός ξεχωριστού προαύλιου χώρου στο πίσω μέρος του σχολείου ειδικά για τους μαθητές του νηπιαγωγείου, που θα έχει την δική του αυλόπορτα.
  4. Ελαιοχρωματισμός της αίθουσας, που σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Νηπιαγωγείου (έγγραφο με Αριθ. Πρωτ. 69/11-06-2024/Νηπιαγωγείο Κουλούρας) έχει να  βαφτεί  δέκα  χρόνια,  έχει  φουσκώσει  σε  πολλά σημεία και θέλει ξύσιμο και σε σχετικά αιτήματα της σχολικής μονάδας ο Δήμος δηλώνει ότι μπορεί να διαθέσει  το  προσωπικό  αλλά  όχι  τις  μπογιές  και  παραπέμπει  στην  Σχολική Επιτροπή και αυτή με την σειρά της δηλώνει αναρμόδια.

Αξιότιμοι κύριοι,

για οποιοδήποτε νέο αίτημα από σχολική μονάδα θα επανέλθουμε και θα σας ενημερώσουμε με συμπληρωτικό έγγραφο. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας θα παρακολουθεί όλα τα ζητήματα και αναμένουμε στην επόμενη συνάντησή μας στις αρχές της σχολικής χρονιάς, που πρέπει να ξεκινήσει με καλύτερους όρους και συνθήκες από τις προηγούμενες, να μετράμε προβλήματα που λύθηκαν και όχι υποσχέσεις που αθετήθηκαν.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ