Κόσμος Περίεργα

Κύπρος: Με 20% από το Youtube στην Ευρωβουλή / δεν έχει ψηφίσει ποτέ, δεν έχει ιδέα από πολιτική, δεν έχει εκλογικό βιβλιάριο

Δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι έδωσαν νέο χαστούκι στα παραδοσιακά κόμματα της Κύπρου

Νικητής των Ευρωεκλογών στην Κύπρο είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός με 24,7% και 2 έδρες, αλλά την μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε ο 24χρονος Φειδίας TikToker – YouTuber Φειδίας Παναγιώτου, που αν και ανεξάρτητος υποψήφιος, τερμάτισε τρίτος με ποσοστό 20%, μια ανάσα από τα δύο μεγάλα κόμματα και αφήνοντας πίσω του κόμματα με μηχανισμούς και πλήρη ψηφοδέλτια.

Η επιτυχία του Φειδία Παναγιώτου στέρησε την μία από τις δύο έδρες του ΑΚΕΛ που τερμάτισε στη δεύτερη θέση με 21,7% και άφησε εκτός Ευρωκοινοβουλίου την ΕΔΕΚ η οποία είχε μία έδρα στην προηγούμενη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα ποσοστά όπως διαμορφώθηκαν με καταμετρημένο το 80% των ψήφων είναι:

ΔΗΣΥ 24,7% (2 έδρες),
ΑΚΕΛ 21,7% (1 έδρα),
Φειδίας Παναγιώτου 19,4% (1 έδρα),
ΕΛΑΜ 11.2% (1 έδρα)
ΔΗΚΟ 9,6% (1 έδρα).

Χωρίς καμία πολιτική προπαίδεια ή παρουσία, χωρίς πολιτικό πρόγραμμα ή σαφείς προτάσεις προς το εκλογικό σώμα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο 24χρονος Youtuber αξιοποίησε στο έπακρο δύο όπλα: την ευχέρεια αξιοποίησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά πρωτίστως την καλπάζουσα απαξίωση χιλιάδων ψηφοφόρων προς τα παραδοσιακά κόμματα.

Σύμφωνα με τους εκλογολόγους που ανέλυσαν τα αποτελέσματα των exit polls, τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 18 μέχρι 25 ετών ψήφισαν τον Φειδία Παναγιώτου, όπως και ο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους ηλικίας 25 μέχρι 34 ετών. Ειδικότερα, στην ηλικιακή ομάδα των 18-24 ετών έλαβε το 39,5% των ψήφων, στις ηλικίες 25-34 ετών το 27,5% των ψήφων και στην ηλικιακή ομάδα των 35-44 ετών το 19%.

«Σήμερα είναι ιστορική ημέρα όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για τον κόσμο όλο» δήλωσε ο Φειδίας Παναγιώτου, μετά την ανακοίνωση των exit polls. «Το σημερινό γεγονός κυρίες και κύριοι των κομμάτων, θέλω να το πάρετε ως ένα “καμπανάκι” που χτυπά για να εκσυγχρονιστείτε, για να θυμηθείτε πως υπηρετείτε τον λαό και όχι τα προσωπικά και κομματικά σας συμφέροντα» πρόσθεσε.

Φορώντας τρεις γραβάτες, κοστούμι και σορτσάκι, ο Παναγιώτου  εμφανίστηκε από το πουθενά στην πολιτική ζωή της Κύπρου πριν λίγους μήνες και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τον περασμένο Ιανουάριο, ομολογώντας ότι δεν είχε ιδέα για την πολιτική ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ισχυριζόμενος ότι ήταν πρόθυμος να μάθει.

banner-article

Ροη ειδήσεων