Εκδηλώσεις Περιβάλλον Τοπικά

ΕΦΑ Ημαθίας: Ταξιδεύοντας» με το τρενάκι Decauville στα μυστικά του δάσους του Βερμίου / Σάββατο 25 Μαΐου

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ

Βέροια, 21.05.2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Μάιος – Ιούνιος 2024

Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές οργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, ήδη από το 2012, σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της εκπαίδευσης των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας διοργανώνει μία σειρά από εκδηλώσεις.

Με σύμμαχο τον καιρό, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 19.05.2024 η πρώτη δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας με τίτλο «Από τα ξωκκλήσια του οικισμού Τριπόταμου στις πηγές του Ασπρονερίου», σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου. Η δράση περιλάμβανε περιήγηση στο καταπράσινο και υδάτινο τοπίο της περιοχής του οικισμού Τριπόταμου, ξενάγηση στους μεταβυζαντινούς ναούς του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Νικολάου, ενημέρωση για τις συνθήκες ανάβλυσης των πηγών του Ασπρονερίου, ενώ  παράλληλα τέθηκαν ζητήματα οικολογικής συνείδησης και διαχείρισης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του φυσικού κάλλους της περιοχή. Η δράση ολοκληρώθηκε με πικ-νικ.

Ακολουθεί η δεύτερη δράση της ΕφΑ Ημαθίας, που περιλαμβάνει μία διαθεματική περιήγηση στο δάσος του Βερμίου στη θέση Γκουρνόσοβο, με τίτλο:

«Ταξιδεύοντας» με το τρενάκι Decauville στα μυστικά του δάσους του Βερμίου

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΙΟΥ  11:00

Πώς συνδέεται ένα δάσος γεμάτο ψιθύρους, μυστικά του μύθου και φυσικές ομορφιές με ένα εργοστάσιο ξυλείας, ένα πετρόκτιστο γιοφύρι, ένα εναέριο τρενάκι, ένα ορεινό εκκλησάκι και τα δροσερά νερά ποταμού; Με αφετηρία το παλαιό εργαστάσιο ξυλείας στη θέση «Γκουρνόσοβο», που απέχει 10 χλμ. από την πόλη της Νάουσας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.050 μ, θα περπατήσουμε απόσταση περίπου 3 χλμ. στο μονοπάτι, που πριν από 100 χρόνια ήταν στρωμένο με σιδηροτροχιές, επάνω στις οποίες “αγκομαχούσε” ένα τρενάκι (ντεκοβιλ) που μετέφερε μασίφ κορμούς δένδρων από θέσεις του Βερμίου στο νεροκίνητο – ατμοκίνητο πριστήριο, που μετέτρεπε τους κορμούς σε πριστή ξυλεία. Θα πορευτούμε μέσα από μία γαλαρία, θα περάσουμε επάνω από πετρόκτιστα γεφύρια που δάμαζαν τα ποτάμια του Βερμίου και θα αντικρίσουμε τους λιθόκτιστους αναλληματικούς τοίχους που προστάτευαν τη σιδηροδρομική γραμμή. Φτάνοντας στην περιοχή “βάθρες” και αντικρίζοντας τον καταρράκτη του μεγαλύτερου ποταμού του Βερμίου, που πηγάζει από τις πηγές “καραμπουρνάρι”, θα συναντήσουμε τον χώρο επιμελητείας των ανταρτών του 16ου συντάγματος του ΕΛΑΣ και στην άλλη πλευρά του ποταμού, το μονόχωρο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Συνιστώνται αθλητική ένδυση και αντιολισθητικά παπούτσια, καπέλο, αντηλιακή προστασία και αντικουνουπικά, νερό για την ενυδάτωση μικρών και μεγάλων και ατομικά τρόφιμα.

Η δράση πραγματοποιείται με τη συνδρομή της Δασικής Υπηρεσίας του Δήμου Νάουσας.

Σας προσκαλούμε με χαρά στις εκδηλώσεις μας! …και σας περιμένουμε!

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Οι δράσεις των πράσινων πολιτιστικών διαδρομών της ΕφΑ Ημαθίας πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών και του Δικτύου του».

Στοιχεία Επικοινωνίας Σελίδες Πληροφόρησης για τις δράσεις μας

 

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Ρήγα Φεραίου 16 -18, Τ.Κ. 59132 Βέροια, τηλ.23310 29737, e-mail: efahma@culture.gr

Websites       www.aigai.gr

 

www.byzantine-museum-veria.gr

 

  • Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

https://www.facebook.com/Ephorate-of-Antiquities-of-Imathia-Archaeology-at-the-heart-of-Macedonia-832878483711387/

  • Ancient Theatre of Mieza

https://www.facebook.com/byzantine.museum.veria/

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας – Archaeological Museum of Veria

www.facebook.com/Αρχαιολογικό-Μουσείο-Βέροιας-Archaeological-Museum-of-Veria-746167515425797

  • Byzantine Museum of Veria

https://www.facebook.com/byzantine.museum.veria/

  • Εικονικό Μουσείο, Μέγας Αλέξανδρος (Virtual museum, Alexander the Great)

www.facebook.com/groups/414624375246597

  • Μουσείο & Ανάκτορο Αιγών – Museum & Palace of Aigai (Vergina)

https://www.facebook.com/groups/125909644127522

  • Museum of the Royal Tombs of Aigai – Vergina

https://www.facebook.com/aigai.museum.vergina/

Aigai Vergina: twitter.com/AigaiVergina

banner-article

Ροη ειδήσεων