Βιβλίο Εκδηλώσεις

Παρουσίαση βιβλίου: Αλεξάνδρα Μητσιάλη «Ξυπόλυτοι ήρωες» / Θεσσαλονίκη, Κυριακή 3 Νοέμβρη

Εκδήλωση – Βιβλιοπαρουσίαση : «Το Ξυπόλυτο Τάγμα: μια ιστορία που δε θα σου πουν στο σχολείο! Όταν ο λαός μας έγινε γίγαντας και μικρά παιδιά γίνανε ήρωες»

Με αφορμή τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ οι Τ.Ο. Δήμου Θεσσαλονίκης ΚΚΕ- ΚΝΕ προχωρούν σε εκδήλωση με θέμα: «Το Ξυπόλυτο Τάγμα: μια ιστορία που δε θα σου πουν στο σχολείο! Όταν ο λαός μας έγινε γίγαντας και μικρά παιδιά γίνανε ήρωες». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Νερού, την Κυριακή 3 Νοέμβρη, στις 18:00. Θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Μητσιάλη, συγγραφέας του βιβλίου «Ξυπόλυτοι ήρωες»,  χαιρετισμό θα απευθύνει η Μάρθα Δήμου, μέλος του Τομεακού Γραφείου του Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. 

Το βιβλίο «Ξυπόλυτοι ήρωες» αναφέρεται σε μια αληθινή ιστορία που συνέβη στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Οι Γερμανοί αδειάζουν τα δημόσια κτίρια και τα επιτάσσουν. Ανάμεσα σε αυτά τα κτίρια είναι και αρκετά ορφανοτροφεία. Τα ορφανά πετάγονται στο δρόμο. Μια ομάδα, λοιπόν, ορφανά, για να επιβιώσουν, παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους! Οργανώνονται σαν μυστικός «στρατός», με ιεραρχία και πειθαρχία. Μόνα τους συγκροτούν ομάδες κρούσης και βοήθειας. Συγκρότησαν ομάδες ανά περιοχή, οργάνωσαν κρυψώνες, συνδέθηκαν με την Αντίσταση, παραδίδοντας στην Οργάνωση, όπως έλεγαν το ΕΑΜ, όπλα που καμιά φορά αποτελούσαν μέρος της λείας τους.

Παιδιά της γειτονιάς που η ανάγκη τα οδήγησε να «χαρτογραφήσουν» με άλλο μάτι τους δρόμους που πριν την Κατοχή έπαιζαν, εντόπισαν τις «παγίδες» για τα καμιόνια που συνήθως ήταν ανηφόρες ή διασταυρώσεις του δρόμου με τις ράγες του τρένου, καθώς εκεί τα φορτηγά «έκοβαν» ταχύτητα. Πηγή για την τροφοδοσία τους είναι τα γερμανικά καμιόνια που κουβαλάνε ψωμί και τρόφιμα. Τα παγιδεύουν και τα κλέβουν! Τα κλεμμένα μοιράζονται στα ορφανά, αλλά και σε άλλους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που είχαν ανάγκες! Τα παιδιά του «Ξυπόλυτου Τάγματος» έμειναν στην ιστορία σαν σαλταδόροι!

Ο πιο μαύρος χειμώνας της Κατοχής ήταν εκείνος του 1941 – 1942, όταν οι ναζί και οι μαυραγορίτες εξαφάνισαν όλα τα τρόφιμα από την Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, καταδικάζοντας έναν ολόκληρο λαό σε γενοκτονία. Η πείνα και το ένστικτο της επιβίωσης οδήγησαν τα παιδιά του λεγόμενου «Ξυπόλυτου τάγματος»  να αναπτύξουν μηχανισμούς αντίστασης και επιβίωσης. Μικροκατεργαραίοι σαν παιδιά της γειτονιάς, επιστράτευσαν μυαλά-ξυράφια και κορμάκια με ευελιξία αίλουρου για να ζήσουν! 

Η αληθινή αυτή ιστορία μας δείχνει ότι δεν έχει σημασία πόσο χρονών είσαι για να αγωνιστείς, για να διεκδικήσεις! Σημασία έχει να καταλάβεις ότι παρά την ηλικία σου μπορείς να γίνεις πρωταγωνιστής στις εξελίξεις, να «τα βάλεις» με αυτούς που μοιάζουν ανίκητοι και παντοδύναμοι σε κάθε συνθήκη! 

Το Γραφείο Τύπου

της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ