Παρουσίαση βιβλίου: «Παλαιστινιακή Ποίηση», εκδόσεις ειρήνη / Βέροια, Δευτέρα 20 Μαΐου
Οι εκδόσεις ειρήνη, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ημαθίας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας και το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ, θα πραγματοποιήσουν βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης με τίτλο «Παλαιστινιακή Ποίηση», την Δευτέρα 20 Μαΐου στις 19.30, στον Πολυχώρο ΕΛΙΑ.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:
Ευγενία Καβαλλάρη, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας και μέλος του ΕΣ της Πανελλήνιας Ένωσης φιλολόγων.
Δημήτρης Μπατζιάκας, Δικηγόρος
Αλέκος Χατζηκώστας, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας
Θα χαιρετίσει ο:
Στέργιος Σουροβίκης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας
Την συζήτηση θα συντονίσει η:
Αθηνά Παπαθανασίου, Φιλόλογος
Ποιήματα θα απαγγείλει ο:
Λευτέρης Κορυφίδης, Φιλόλογος, Ποιητής, Ηθοποιός
με μουσική συνοδεία από την Βασιέλα Σαμοΐλη, Μουσικό
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται ποιήματα και βιογραφικά τριών μεγάλων Παλαιστινίων ποιητών, των Μαχμούντ Νταρουίς, Σαμίχ Αλ Κάσεμ και Ταουφίκ Ζαγιάντ.
Την Εισαγωγή υπογράφει η Α.Ε. Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, κ. Yussef Victor Dorkhom.
Το ιστορικό πλαίσιο δίνεται μέσα από τον πρόλογο του κ. Γιώργου Μαργαρίτη με τίτλο «Προϊστορία του δράματος» που αναδεικνύει τη μακρά πορεία που οδήγησε μέχρι και τη Νάγκμπα το 1948, καθώς και από το ιστορικό χρονικό που υπογράφει το Τμήμα Ιστορίας των Εκδόσεων για τα σημαντικότερα γεγονότα από το 1948 μέχρι και τις μέρες μας. Περιλαμβάνεται επίσης επισκόπηση της Παλαιστινιακής ποίησης.
Στην έκδοση του βιβλίου, ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα 26 χαρακτικά του Δημήτρη Κατσικογιάννη, με θέμα την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, τα οποία δώρισε στον λαό της Παλαιστίνης μέσα από την Ερυθρά Ημισέληνο.
Το εξώφυλλο της έκδοσης, στο οποίο απεικονίζεται ένα από τα έργα της, επιμελήθηκε η εικαστικός Εύα Μελά, πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών.
Η Νέα μας έκδοση με τίτλο «παλαιστινιακή ποίηση» πραγματοποιείται στον απόηχο των συγκλονιστικών γεγονότων που διαδραματίζονται στην Παλαιστίνη, τόσο στη Λωρίδα της Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη.
Περιλαμβάνει: επιλογή ποιημάτων από τρεις μεγάλους Παλαιστινίους ποιητές, τους Μαχμούντ Νταρουίς, Ταουφίκ Ζαγιάντ και Σαμίχ Αλ Κάσεμ, οι οποίοι περιγράφουν γλαφυρά τον εθνικoαπελευθερωτικό αγώνα, τον ταξικό αγώνα, την επανάσταση αλλά και τον έρωτα σε συνθήκες πολέμου, κατοχής και καταπίεσης.
Αναλυτικά βιογραφικά των ποιητών μέσα από τα οποία αναδεικνύεται η πρωτοπόρα κοινωνική και πολιτική τους δράση, όχι μόνο στην τέχνη αλλά και στους καθημερινούς αγώνες.
Μια σύντομη ιστορία της παλαιστινιακής λογοτεχνίας, που δίνει τη δυνατότητα στον Έλληνα αναγνώστη να γνωριστεί με την παλαιστινιακή παράδοση.
«Επισκόπηση της Παλαιστινιακής υπόθεσης» από την Νάγκμπα μέχρι τις μέρες μας όπου συγκεντρώνονται πολλές πληροφορίες για τα γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ιστορία των τελευταίων 80 χρόνων.
26 χαρακτικά του Έλληνα εικαστικού Δημήτρη Κατσικογιάννη, που δώρισε στην Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο και είχαν εκδοθεί από τις εκδόσεις ειρήνη, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του διεθνούς κοινού αλλά και για να δηλώσει την αντίθεση – διαμαρτυρία του στις ισραηλινές βαρβαρότητες.
Στην παρούσα έκδοση μάς εισάγει με το ενδιαφέρον σημείωμά του η Α.Ε. Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης κ. Yussef Victor Dorkhom.
Τον πρόλογο: «Παλαιστίνη: η προϊστορία του δράματος» υπογράφει ο Ιστορικός, Καθηγητής ΑΠΘ κ. Γιώργος Μαργαρίτης, όπου αναλύει εύστοχα και διεξοδικά πως φτάσαμε μέχρι και την Νάγκμπα (1948).
Το εξώφυλλο σχεδίασε η εικαστικός Εύα Μελά.
18η Δεκεμβρίου 2023
εκδόσεις ειρήνη
Στην παλαιστινιακή ποίηση η γη είναι ζωντανή ιστορία. Δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως φυσικό φαινόμενο ή σαν φυσική ομορφιά αλλά και ως ενσάρκωση της ιστορίας.
Μέσα σ’ αυτό το αδιάκοπο παιχνίδι της ανάλυσης και της σύνθεσης δεσπόζουν οι Βαβυλώνιοι μύθοι της γονιμότητας, τo παιχνίδισμα των αντιθέτων που οδηγεί στη δεύτερη γέννηση, στην αναβίωση. Στην αραβική ποίηση οι μύθοι αυτοί αποτελούν βασικό δομικό στοιχείο. Στην παλαιστινιακή ποίηση που εκφράζει μια συγκεκριμένη ιστορική κρίση, οι έννοιες του θανάτου, της ανανέωσης και της δεύτερης γέννησης παίρνουν μια ιστορική και πολιτική διάσταση χωρίς να πέφτει η ποίηση στην εύκολη πολιτικολογία. Στο λεξιλόγιό της κυριαρχούν λέξεις φορτισμένες με παλμική ζωτικότητα: η ελιά, η φοινικιά, η πορτοκαλιά, το ποτάμι, τα λουλούδια, η θάλασσα, τα σύννεφα, το χορτάρι, τα σπουργίτια, ο άνεμος, η βροχή, η θύελλα, το ουράνιο τόξο κλπ. Η έντονη παρουσία στοιχείων που εκφράζουν την ανανέωση, την αέναη αλλαγή είναι έμμεσες αναφορές στη δεύτερη γέννηση, στην αναβίωση, στην επανάσταση.
Η παλαιστινιακή αντιστασιακή ποίηση είναι άμεση, δεν παζαρεύει, δεν είναι τραγούδια για την αλλαγή και την επανάσταση, είναι επαναστατική πράξη.
Οι Μαχμούντ Νταρουίς, Ταουφίκ Ζαγιάντ και Σαμίχ Αλ Κάσεμ όχι τυχαία έχουν καταξιωθεί μέσα από το έργο τους ανάμεσα στους μεγάλους ποιητές. Με το έργο τους μας ταξιδεύουν στη Παλαιστίνη. Όχι μόνο στη γη και τη φύση της αλλά και στους ανθρώπους της, στην ιστορία της. Σε λίγους στίχους, με ιδιαίτερη μαεστρία μπορούν να μας μεταφέρουν τα βιώματα του λαού της που αντιστέκεται πάνω από 75 χρόνια στον κατακτητή. Ο παλαιστινιακός λαός αντιστέκεται στον κατακτητή, αλλά ταυτόχρονα ξέρει να ζει, να αγαπά, να ερωτεύεται, να παντρεύεται, να προσεύχεται, να δουλεύει, να μαθαίνει, να γελά, να ονειρεύεται.
Το βιβλίο αυτό ωστόσο είναι παραπάνω από μια ποιητική συλλογή, από έναν ύμνο στην ελευθερία.
Με δύο κείμενα, τον πρόλογο: «Ιστορική αναδρομή στη προϊστορία τους δράματος» που υπογράφει ο καταξιωμένος ιστορικός Γιώργος Μαργαρίτης και ένα χρονικό των σημαντικότερων γεγονότων από το 1948 μέχρι τις μέρες μας που υπογράφει το τμήμα ιστορίας των εκδόσεων, ο αναγνώστης αποκτά μια σε βάθος γνώση για τα γεγονότα στην Παλαιστίνη.
Τα 26 χαρακτικά του Δημήτρη Κατσικογιάννη που σχεδίασε για την Ερυθρά Ημισέληνο και πρόσφερε στον παλαιστινιακό λαό τα οποία περιέχονται στο παρόν βιβλίο, δεν είναι «διακοσμητικά», αλλά αντιθέτως οργανικά δεμένα με το υπόλοιπο έργο. Απεικονίζουν τις φρικαλεότητες του κράτους του Ισραήλ αλλά και το θάρρος των Παλαιστινίων, τον πόθο και την αποφασιστικότητα για τη λευτεριά.
Την Εισαγωγή υπογράφει ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης Υussef Victor Dorkhom.
εκδόσεις ειρήνη
—–