Βιβλιοπαρουσίαση: ΜΑμΑ – “Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια” / Ο Αυτισμός και η δυναμική και τρυφερή του προσέγγιση
Παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας το βιβλίο της Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό “Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια”.
Η ΜΑμΑ έχει κάνει αγώνες στην πόλη για τα παιδιά με Αυτισμό και το βιβλίο που παρουσιάστηκε είναι ένα ακόμη γενναίο βήμα στον ανηφορικό δρόμο, που οι γονείς αποφάσισαν να ανέβουν με τα παιδιά τους.
Για το βιβλίο, που είναι ένα συλλογικό έργο, με ψυχή την Ειρήνη Αναγνώστου, μίλησαν η ψυχολόγος και συγγραφέας Ειρήνη Αναγνώστου, η εκπαιδευτικός και εικονογράφος Κατερίνα Αναστασίου και η Αντιπρόεδρος της ΜΑμΑ, Εύη Ακρίβου. Συντονίστρια η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδου, δημοσιογράφος και πρώην Δήμαρχος της Βέροιας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Άννα Μέλιου στο πιάνο να ευαισθητοποιεί με το παίξιμό της το ακροατήριο.
Προλογίζοντας η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδου αναφέρθηκε στον κοινό δρόμο που διασχίσανε η ίδια με την Ειρήνη Αναγνώστου, αφιερωμένες και οι δύο στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων της πόλης για πολλά χρόνια. Παράλληλα έδωσε με γρήγορες πινελιές το πορτρέτο της ψυχολόγου, μιλώντας για τη σεμνότητά της αλλά και το πάθος της να υπηρετεί την επιστήμη της πλάι σε κείνους που τη χρειάζονταν.
Η προσφορά και των δύο στη δημιουργία κοινωνικού δικτύου οδήγησε τη Βέροια στη βράβευση ως μιας από τις 5 ευρωπαϊκές πόλεις που αντιμετώπισαν με επιτυχία κοινωνικά προβλήματα.
Η Ειρήνη Αναγνώστου, παίρνοντας το λόγο ευχαρίστησε πέρα από τη Χαρούλα Ουσουλτζόγλου που μαζί μοιράστηκαν τους κοινωνικούς αγώνες, τον Τάσο Αποστολίδη διευθυντή της στο Ειδικό Σχολείο, λέγοντας γι’ αυτόν “γράψαμε ιστορία στην Ειδική Εκπαίδευση”.
Για το βιβλίο είπε με σεμνότητα”Μπορεί να έγραφα από τα 12 μου ιστορίες, δε δηλώνω όμως συγγραφέας. Απλά ξέρω καλά πως οι ιστορίες βοηθούν τα παιδιά να καταλάβουν τον γύρω τους κόσμο. Το παραμύθι είναι δική μου ιστορία. Η κυρία Γώτη το επιμελήθηκε και η Κατερίνα Αναστασίου, που το εικονογράφησε, με τις εικόνες της του έδωσε ζωή.
Το βιβλίο μου μιλάει για την έλλειψη ισότητας, την απομόνωση και τη μοναξιά. Είναι ένα βιβλίο που μιλάει στα παιδιά, σε όλα τα παιδιά.”
Μεταφέροντας και μήνυμα του Βεροιώτη ηθοποιού Γιώργου Καραμίχου, που βοήθησε στην έκδοση του βιβλίου και είναι πάντα κοντά στη ΜΑμΑ, είπε γι’ αυτόν:
“Δέχτηκε αμέσως να βοηθήσει στην έκδοση, χωρίς δεύτερη σκέψη. Μεταφέρω τους χαιρετισμούς του και την αγάπη του στην πόλη του και πάνω απ’ όλα το θαυμασμό του σε όσους παλεύουν σε αντίξοες συνθήκες, όπως η ΜΑμΑ.”
Η Κατερίνα Αναστασίου εξομολογήθηκε πως έχοντας προσωπική εμπειρία πάνω σε ανάλογα γεγονότα αναπηρίας είναι μοιραία περισσότερο ευαισθητοποιημένη.
Έτσι, προσπάθησε με την εικονογράφηση, που βασίζεται στο κολάζ, να προσεγγίσει το θέμα με μια νοσταλγική διάθεση, όπως είπε.
Η Εύη Ακρίβου είπε εκπροσωπώντας τους γονείς της ΜΑμΑ:
“Ιδρύσαμε τη ΜΑμΑ το 2015 και έχουμε καταφέρει σήμερα να κάνουμε δύο ΚΔΑΠ, το 1 για τα μικρά παιδιά και το 2 για τους εφήβους.Το βιβλίο της Ειρήνης με γύρισε, όταν το διάβασα, πολύ πίσω, στα συναισθήματα που ένιωσα όταν ο γιατρός μού ανακοίνωσε πως το παιδί μου είναι στο φάσμα του Αυτισμού.
Η αγωνία μου για το πώς θα ζήσει το παιδί μου, όταν εγώ θα έχω φύγει, ή πώς θα το δεχτούν οι άλλοι, σήμερα που νιώθουμε τόση συμπαράσταση απ’ όλη την πόλη, μειώθηκε. Θα ήθελα όμως από την Πολιτεία να προσφέρει τα αυτονόητα, αυτά που εθελοντικά οι συμπολίτες προσφερουν και το κάνουν όσο και όπως μπορούν.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή ενός μικρού video με τίτλο “Τα πρόσωπα του Αυτισμού”, συγκινώντας το κοινό.
Φωτογραφίες: faretra.info
…………………
…………………….