Άρθρα Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: «Αρχηγική» υπόθεση οι ευρωεκλογές – Αντίστροφη μέτρηση για τις προκριματικές, με «συνωστισμό» ονομάτων / γράφει η Μαρία Μητσοπούλου

Η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε απολύτως αρχηγικό κόμμα επισημάνθηκε συχνά τους προηγούμενους μήνες, πότε ως κριτική από εσωκομματικούς αντιπάλους του Στέφανου Κασσελάκη, πότε ως παρατήρηση εκ μέρους αναλυτών και δημοσιολόγων.

Η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές έρχεται και αυτή να υπογραμμίσει τη συγκεκριμένη διαπίστωση με τον πιο έντονο τρόπο, καθώς είναι δομημένη όλη πάνω στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και με έμφαση στο επικοινωνιακό στοιχείο, το οποίο ο ίδιος έχει αποδείξει ότι κατέχει.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής, με περιοδείες, συνεντεύξεις και εκδηλώσεις όπου είτε παρουσιάζει προτάσεις είτε τους υποψηφίους για τις προκριματικές αποφεύγει συνήθως την πλαισίωση από άλλα πρόσωπα. Γενικώς τα κομματικά στελέχη δείχνουν παραμερισμένα, στον βαθμό μάλιστα που ο ίδιος ευαγγελίζεται την «ανανέωση» με κόσμο από την κοινωνία.

Η σταδιακή δημοσκοπική άνοδος, που ξεκίνησε από το συνέδριο και μετά, ήδη αποδίδεται στην κατάπαυση πυρός στο εσωκομματικό πεδίο και την ανάδειξή του σε κυρίαρχο. Εφόσον αυτή συνεχιστεί ώς τις ευρωεκλογές, φθάνοντας ή και ξεπερνώντας ελαφρώς τον εκλογικό πήχη, δηλαδή το 17,8% του Ιουνίου του 2023, τότε θα μιλάμε για ένα αποτέλεσμα που θα το πιστωθεί ο ίδιος.

Η αλλαγή στη βάση

Η στροφή σε ένα ακροατήριο πιο «απολιτίκ» ή προερχόμενο από τον «καναπέ» είναι και γεγονός που παραδέχονται ακόμη και έμπειρα κομματικά στελέχη, με την επισήμανση ότι αυτή η τακτική έχει «κοντά ποδάρια», στον βαθμό που ένα κοινό πιο πολιτικοποιημένο και σταθερό φεύγει προς άλλες κατευθύνσεις και έρχεται ένα κοινό που είναι πιο ασταθές. Κοινώς σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, με ορίζοντα τις βουλευτικές εκλογές, τίποτε δεν είναι βέβαιο, ακόμη και αν στις ευρωεκλογές επιτευχθούν οι αριθμητικοί εκλογικοί στόχοι, της κατοχύρωσης της δεύτερης θέσης, με ποσοστό που θα δείχνει το λιγότερο συγκράτηση στο επίπεδο των εθνικών εκλογών ύστερα από μήνες κλυδωνισμών.

Ωστόσο είναι μια επιλογή που ο ίδιος υπερασπίζεται και, στον βαθμό που θα φέρει άμεσα αποτελέσματα – εφόσον στο επόμενο δίμηνο δεν υπάρξουν παλινωδίες και λάθη με κόστος – ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να βγει πιο ισχυρός από τις ευρωεκλογές, «καίγοντας» όποιους σχεδιασμούς μετεκλογικής αμφισβήτησης στο εσωτερικό του κόμματος. Με το κόμμα Κασσελάκη να είναι γεγονός, ακόμη κι αν συνεχίσει να λέγεται ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι τότε, η στρατηγική για τις ευρωεκλογές περιλαμβάνει υψηλούς καταγγελτικούς τόνους έναντι της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας για το βασικό τρίπτυχο Τέμπη – σκάνδαλο Ασημακοπούλου – υποκλοπές, αλλά και για άλλα ζητήματα όπως η ακρίβεια και η ασφάλεια, με δεύτερο μέτωπο το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης, επιμένει στις πρόωρες εκλογές, αν και τις τελευταίες μέρες έχει χαμηλώσει κάπως το θέμα των διεθνών παρατηρητών, εφόσον ξεκαθαρίζει ότι δεν μιλάει για «νοθεία» και δεν σκοπεύει να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Το αίτημα για πρόωρες που επανέφερε με το άρθρο του στην «Καθημερινή» πάντως δεν βασίζεται σε κάποια πρόβλεψη περί επικείμενης ανατροπής των συσχετισμών, που θα αναδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, παρά το ότι συνεχίζει να μιλά για «μεγάλη ανατροπή», που από την Κουμουνδούρου «διορθώνουν» ως αναφορά που σημαίνει ανατροπή στην εικόνα του πολιτικού σκηνικού, αν αποδειχθεί ότι τσαλακώνεται η «παντοδυναμία» της κυβέρνησης.

«Συνωστισμός» στην Αττική

Οι προκριματικές εκλογές είναι ακόμη ένα στοιχείο στο οποίο έχει επενδύσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συμβολίσει την ανανέωση και το άνοιγμα στην κοινωνία ως απόρροια των δικών του «καινοτόμων» ιδεών, ως μια διαδικασία που φέρει το προσωπικό του στίγμα.

Ως γνωστόν, βρίσκονται στην τελική ευθεία, καθώς την Κυριακή «κληρώνει» για τις 35 από τις 42 θέσεις του ευρωψηφοδελτίου. Είναι γνωστό ότι δύο θέσεις ήδη καταλαμβάνουν οι νυν ευρωβουλευτές που δεν παίρνουν μέρος στη διαδικασία, ενώ 5 θέσεις θα είναι στην ευχέρεια του Στέφανου Κασσελάκη.

Τα πιο ηχηρά ονόματα συγκεντρώνονται, όπως είναι αναμενόμενο, στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική, από όπου εκλέγονται 12 υποψήφιοι. Ο σύμβουλος του προέδρου για ευρωπαϊκά θέματα Νικόλας Φαραντούρης και ο πρώην διευθυντής της Κ.Ο. Γιώργος Τσίπρας μπορεί να πει κανείς είναι από τα λίγα πρόσωπα του στενού κομματικού πυρήνα (ιδίως ο δεύτερος) που αναμένεται να αναδειχθούν σε εκλόγιμες θέσεις. Από εκεί και πέρα δύο πρόσωπα στα οποία φαίνεται πως ποντάρει η ηγεσία είναι η Σοφία Μπεκατώρου,ολυμπιονίκης και πρωτεργάτισσα του κινήματος Me too στην Ελλάδα, αλλά και ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς.

Επιλογές του προέδρου είναι και οι «πανελίστες» Δημήτρης Πανόπουλος και Δημήτρης Παπανώτας, καθώς και ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης, γνωστός από τηλεοπτικές εκπομπές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην Αττική είναι υποψήφιοι και οι ηθοποιοί Μάριος Αθανασίου, Σοφία Κομηνέα, Θανάσης Μιχαηλίδης,καθώς επίσης η συντονίστρια του τμήματος Πολιτισμού Τζένη Αρσένη, η νεαρή δικηγόρος, πρώην υποψήφια βουλευτής στις τελευταίες εθνικές εκλογές Μυρτώ Κοροβέση και η πρώην βουλευτής Ελένη Αυλωνίτου, οι δημοσιογράφοι Λάμπρος Παναγιώτου και Ευάγγελος Αντώναρος, κ.ά.

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνουν τη μάχη μεταξύ άλλων η πρώην εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη και η συνεργάτις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφος Δώρα Τσαμπάζη, στη Δυτική Μακεδονία η βουλευτής και μέλος της Π.Γ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, στην Ήπειρο ο βουλευτής Μάριος Κάτσης, στη Δυτική Ελλάδα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, στη Στερεά Ελλάδα ο Νάσος Παπαργυρόπουλος (επιχειρηματίας και παίκτης ριάλιτι), στο Βόρειο Αιγαίο η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων