Βέροια Τοπικά

Ανακοίνωση της Κίνησης Ενεργών Πολιτών για το Ζήτημα της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας

Μετά την αποτίμηση της πρόσφατης ανοικτής διαμαρτυρίας,  που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας, με την συμμετοχή σημαντικού αριθμού συμπολιτών και  με την υποστήριξη των Αρχών και Φορέων του τόπου, όπου εγκρίθηκε ομόφωνα  το πάνδημο αίτημα για την άμεση διακοπή των  συνεχιζόμενων εξ αρχής νέων κατασκευών στον αρχαιολογικό χώρο  και την πανταχόθεν απελευθέρωση του Βυζαντινού Μνημείου, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Α. Ανέδειξε την στήριξη του πάνδημου αιτήματος των πολιτών της Βέροιας, από τους εκπροσώπους των Αρχών του τόπου ήτοι, του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα, του  Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κωνσταντίνου Καλαϊτζίδη και του Δημάρχου Βέροιας κ Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη.

Β. Απευθύνθηκε εγγράφως προς την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη θέτοντας επιτακτικά το πάνδημο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, επισημαίνοντας όλα τα συνοδά στοιχεία και ζητώντας συνάντηση με αντιπροσωπεία των Ενεργών Πολιτών Βεροίας.

Γ. Ζήτησε εγγράφως από τους Βουλευτές Ημαθίας κ.κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, Αναστάσιο Μπαρτζώκα, Λάζαρο Τσαβδαρίδη και Βασίλειο Κοτίδη, την στήριξη του πάνδημου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας και την παρέμβαση τους προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Αντίστοιχη παρέμβαση ζητήθηκε  και από τον Ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο που με την παρουσία του στην ανοικτή διαμαρτυρία στήριξε το πάνδημο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Δ. Κοινοποίησε το πάνδημο αίτημα της τοπικής κοινωνίας προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως έχοντα προσωπική γνώση επ αυτού λόγω της ημαθιώτικης καταγωγής του και προς τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, από τον οποίον ως αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού είχε ληφθεί η απόφαση απαλλοτρίωσης και κατεδάφισης όλων των προσκτιμάτων  που απέκρυπταν το Βυζαντινό Μνημείο και ξεκίνησαν οι εργασίες για την διάσωση και ανάδειξη του μοναδικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας  μνημείου της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας.

Επειδή παρά τις παρεμβάσεις που εγένοντο, διαπιστώνεται ότι οι νέες οικοδομικές εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας  συνεχίζονται εσπευσμένα και ανεξέλεγκτα, με προφανή σκοπό να δημιουργηθούν τετελεσμένα, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών αποφάσισε να απευθυνθεί προς την Πολιτική Ηγεσία της χώρας, προς την Πνευματική Ηγεσία της Οικουμενικής Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και προς τους Διεθνείς Οργανισμούς,   θέτοντας το πάνδημο κοινωνικό αίτημα της προστασίας και της πλήρους  απελευθέρωσης από τις ανάρμοστες κατασκευές, του μοναδικού για την Ορθοδοξία Θρησκευτικού Μνημείου του Παλαιού Μητροπολιτικού Ναού της Βέροιας.

Κατόπιν τούτων η Κίνηση Ενεργών Πολιτών απευθύνθηκε εγγράφως, προβάλλοντας το αίτημα της Κοινωνίας της Βέροιας προς :

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Τον Υφ/γό Εσωτ. για Θέματα Μακεδονίας Θράκης κ. Στάθη Κωνσταντινίδη

Τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα

Τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο

Την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen

Τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά

Την Επίτροπο Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Iliana Ivanova

Την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Roberta Metsola

Τον  Πρόεδρο του ICOMOS – Ελληνικό Τμήμα  κ. Αναστάσιο Τανούλα

Την Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO

κ. Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα

Εν αναμονή της γενικότερης εξέλιξης για το επίμαχο πάνδημο αίτημα, η  Κίνηση Ενεργών Πολιτών καλεί σε εγρήγορση όλους τους Φορείς του τόπου και όλους τους  συμπολίτες της Βέροιας για τις επόμενες κινητοποιήσεις που θα απαιτηθούν.

banner-article

Ροη ειδήσεων