Άρθρα Κόσμος

“Ο Πούτιν χρεώνει στο Κίεβο το μακελειό” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Βεβαιότητα, και όχι απλώς υποψίες, υπάρχει στη Μόσχα πως πίσω από τους Τατζίκους μακελάρηδες κρύβεται ουκρανικός «δάκτυλος», αν και δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμα αποδείξεις γι’ αυτό. ● Ανησυχία στο Κίεβο, όπου ήδη άρχισαν να προσγειώνονται οι πρώτες ρουκέτες εν είδει… προθέρμανσης για τα αντίποινα, αλλά και σε άλλες πόλεις-κλειδιά

Kαμιά αμφιβολία για τον ουκρανικό (και κατ’ επέκταση βρετανο-αμερικανικό) «δάκτυλο» πίσω από την πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια στη Μόσχα δεν τρέφει πλέον η ρωσική ηγεσία και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας – έστω κι αν στην πραγματικότητα δεν έχουν παρουσιάσει κάποιο νέο στοιχείο επ’ αυτού.

Ο ίδιος ο διευθυντής της FSB, Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, επικαλέστηκε χθες τις αρχικές ομολογίες των τεσσάρων συλληφθέντων Τατζίκων εκτελεστών, αλλά και των άλλων συλληφθέντων που φέρεται να συμμετείχαν στην προετοιμασία του μαζικού φονικού, τονίζοντας ότι «οι μαρτυρίες των κρατουμένων στην υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης επιβεβαιώνουν ουκρανικά ίχνη» και πως «οι ισλαμιστές δεν θα μπορούσαν να είχαν προετοιμάσει μόνοι τους μια τέτοια τρομοκρατική επίθεση, φυσικά και είχαν βοήθεια»… Και συμπλήρωσε με νόημα πως «αν και ο ηθικός αυτουργός δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί», είναι σαφές πως η τρομοκρατική επίθεση «ήταν επωφελής για τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και την Ουκρανία, προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία και να σπείρουν τον πανικό στη ρωσική κοινωνία», και ζήτησε να χαρακτηριστεί ο ουκρανικός στρατός «τρομοκρατική οργάνωση»!

Ο Μπορτνίκοφ δεν έμεινε εκεί: θύμισε πως «υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών στον δημόσιο χώρο […] που δείχνουν ότι η Δύση και η Ουκρανία έχουν σκοπό να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα μας. Υπήρξαν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, χτυπήματα από μη επανδρωμένα σκάφη στη θάλασσα και εισβολές ομάδων σαμποτέρ και τρομοκρατικών οργανώσεων στο έδαφός μας», τόνισε. Και επανέλαβε τον δημόσιο ισχυρισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι δράστες, που συνελήφθησαν σε απόσταση περίπου εκατό χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα, σχεδίαζαν να διαφύγουν μέσω «ενός παραθύρου» που είχε προετοιμαστεί γι’ αυτούς ώστε να περάσουν με ασφάλεια στην Ουκρανία.

Καταπέλτης κατά της Ουκρανίας ήταν όμως και ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας και ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς άνδρες της Ρωσίας, αλλά και ένας από τους πιθανούς διαδόχους του Πούτιν, αν και όταν αυτός αποσυρθεί. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν την επίθεση έκανε ο ISIS ή η Ουκρανία, ο Πατρούσεφ δήλωσε ευθέως: «Φυσικά η Ουκρανία»!

Nευρικότητα

Τι γίνεται όμως στο Κίεβο; Παρά τις διαψεύσεις, βέβαια, είναι οφθαλμοφανές ότι στην Ουκρανία επικρατεί μεγάλη νευρικότητα, που από πολλές πλευρές αποδίδεται στο γεγονός ότι η Ρωσία μοιάζει τα τελευταία 24ωρα αποφασισμένη να «βγάλει τα γάντια» και να στοχοποιήσει για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια πολέμου τη φυσική ηγεσία της Ουκρανίας, σε αντίποινα για το μακελειό στον συναυλιακό χώρο Crocus.

Το σημαντικότερο από αυτά τα τιμωρητικά πλήγματα πραγματοποιήθηκε προχθές Δευτέρα με υπερηχητικό πύραυλο τύπου Zircon στην καρδιά του Κιέβου και είχε στόχο υπόγειο καταφύγιο της μυστικής υπηρεσίας SBU, όπου την ώρα εκείνη φέρεται να γινόταν εσωτερική γιορτή για την ημέρα της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), δηλαδή της υπηρεσίας που οι Ρώσοι θεωρούν ως κατ’ εξοχήν υπεύθυνη για όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εξίσου πολύνεκρο φαίνεται πως ήταν το πλήγμα σε μια άλλη εγκατάσταση της SBU στην Οδησσό, γνωστή ως «Σανατόριο», που βρίσκεται κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας και φέρεται να καταστράφηκε ολοσχερώς.

Ομως τα ρωσικά χτυπήματα στα μπούνκερ της SBU δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου. Το τελευταίο 48ωρο δεκάδες πύραυλοι και drones έχουν πλήξει τα ουκρανικά μετόπισθεν, στοχεύοντας κυρίως στρατιωτικά αεροδρόμια –ανάμεσά τους και κάποια που πιθανολογείται πως θα χρησιμοποιούνταν από τα πρώτα δυτικά μαχητικά F-16, αν και όταν αυτά παραδοθούν στην Ουκρανία– αλλά και αποθήκες πυρομαχικών και κέντρα διοίκησης επίλεκτων ουκρανικών μονάδων, όπως η Ταξιαρχία Εφόδου «Lyut» στο Χάρκοβο. Χτυπήθηκαν επίσης πολλές μονάδες παραγωγής ενέργειας, βυθίζοντας πολλές περιοχές στο σκοτάδι – ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η δραματικά αποδυναμωμένη ουκρανική αεράμυνα όχι απλά δεν μπόρεσε να αποκρούσει τις επιθέσεις, αλλά δεν κατάφερε καν να σημάνει συναγερμό πριν από τα πλήγματα!

Να σημειωθεί εδώ ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι χθες «καρατόμησε» ξαφνικά το… ακροδεξί του χέρι, τον γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας, Ολέκσι Ντανίλοφ, βάζοντας στη θέση του τον μέχρι πρότινος επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, Ολεξάντρ Λιτβινένκο. Μια «περίεργη» εξέλιξη, δεδομένου ότι ο Ντανίλοφ θεωρούνταν μέχρι χθες ένας από τους ισχυρότερους, αλλά και πιο φανατικά αντι-Ρώσους πολιτικούς στο περιβάλλον του Ουκρανού προέδρου.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων