Άρθρα Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ο «πονοκέφαλος» της εκλογής συνέδρων, η εκδήλωση των «τριών» και το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια / γράφει η Μαρία Μητσοπούλου

«Καυτή» εβδομάδα ξεκινά για τον ΣΥΡΙΖΑ, λίγο με την ατζέντα να είναι φορτωμένη με δυνητικούς κινδύνους εσωστρέφειας, όπως η εκδήλωση των «τριών» στο Θέατρο Άλφα, η ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών την Πέμπτη, και οι εκλογές οργάνων και συνέδρων το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ, με φόντο τις αρνητικές δημοσκοπήσεις που εντοπίζουν όλο και πιο πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ μια ανάσα από το μονοψήφιο ποσοστό, η συζήτηση για το θέμα των πολιτικών συμμαχιών στο πλαίσιο των αναζητήσεων για την ανάκαμψη του κόμματος διευρύνεται στο εσωτερικό. Μετά τους Σπίρτζη και Τεμπονέρα, που θέτουν το θέμα με τρόπο διαφορετικό ο καθένας και με την Κουμουνδούρου να είναι απορριπτική επιμένοντας σε στρατηγική αυτονομίας, χθες σε συνέντευξή του στο Κόκκινο ο Νίκος Παππάς μίλησε για ανάγκη συνεργασιών με το «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά και τους Οικολόγους Πράσινους, κάνοντας λόγο για σήμα ανοιγμάτων στην κοινωνία που μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις.

«Υπάρχουν δυνάμεις, με τις οποίες γειτονεύουμε. Δυνάμεις του πατριωτικού χώρου, όπως η κίνηση Πράττω, δυνάμεις του οικολογικού χώρου, όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι. Θα πρέπει να πάρουμε πολύ γρήγορα πρωτοβουλίες, ως μεγάλη δύναμη, για να συγκροτηθούν τα ευρύτερα δυνατά μέτωπα στην πορεία προς τις ευρωπαϊκές εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, άλλο πράγμα είναι για την Κουμουνδούρου η συζήτηση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή με τους «αποστάτες» της Νέας Αριστεράς και άλλο με τον Κοτζιά, ο οποίος φαίνεται μέχρι στιγμής πως διατηρεί επικοινωνία με τον Στέφανο Κασσελάκη, είναι δε μικρότερης εμβέλειας άνοιγμα και με όρους «ισχύος» (όσο γίνεται στην σημερινή κατάσταση του κόμματος), χωρίς «απαγορευτικά».

Τεμπονέρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι τουλάχιστον δεύτερος στην ευρωκάλπη

Αύριο το απόγευμα πραγματοποιείται η εκδήλωση της ΕΦΣΥΝ με τους Τεμπονέρα – Χριστοδουλάκη – Αχτσιόγλου η οποία έχει προκαλέσει εσωκομματική αναστάτωση.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Διονύσης Τεμπονέρας σημείωσε, απαντώντας στις επικρίσεις, ότι την εκδήλωση διοργανώνει γνωστό μέσο, και πως πρόκειται απλά για «μια πολιτική συζήτηση μεταξύ στελεχών των κομμάτων της Βουλής» από αυτές που γίνονται καθημερινά «σε εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και τηλεοπτικά πάνελ χωρίς να απαιτείται κάποια ειδική άδεια». Παράλληλα, ερωτηθείς για τον πήχη των ευρωεκλογών, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να μείνει σε κυβερνητική τροχιά, χτίζοντας πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες» επομένως «πρέπει να είναι τουλάχιστον δεύτερος» στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Αναμένεται με ενδιαφέρον ποιοι θα δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση την Τρίτη και πως θα τοποθετηθούν και οι δύο συνομιλητές του Διονύση Τεμπονέρα – η Έφη Αχτσιόγλου για παράδειγμα αναμένεται να κάνει κριτική στις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας το Σάββατο στην Λάρισα, διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «κυβερνητικό» κόμμα (και μάλιστα το μόνο «λαϊκό» και «ανεξάρτητο»,  όπως είπε) και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και «θέλει και μπορεί να κυβερνήσει», και πως υπάρχει εναλλακτική στη ΝΔ και τον Μητσοτάκη χωρίς να συσχετίζει ωστόσο αυτή τη φορά την αναφορά του με εκλογικό πήχη.

Ο «καβγάς» για την τριπλή κάλπη του Σαββατοκύριακου

Στο μεταξύ, κι ενώ ο χρόνος πιέζει, ασάφεια υπάρχει για το πώς θα γίνει η εκλογή συνέδρων για το Έκτακτο Συνέδριο (23-25 Φεβρουαρίου), νέων συντονιστικών των οργανώσεων αλλά και νέων Νομαρχιακών το προσεχές Σαββατοκύριακο, 17 – 18 Φεβρουαρίου.

Την περασμένη Τετάρτη η πρόταση της ηγεσίας για υβριδική διαδικασία (με φυσική παρουσία αλλά και ηλεκτρονική ψηφοφορία) μεταφέρθηκε στην ΚΟΕΣ και βρήκε σθεναρή αντίσταση από όσους θεωρούν ότι για την ηλεκτρονική ψηφοφορία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διασφαλίσεις για το αδιάβλητο της διαδικασίας – ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές όσων βγήκαν απέναντι.

Αν και κάποιοι θεωρούν ότι ουσιαστικά η πρόταση δεν πέρασε, μένει και η τελική στάση του Στέφανου Κασσελάκη – αν θα επιμείνει στην πρότασή του ή όχι – ενώ αναμένεται να συνέλθει εκ νέου η ΚΟΕΣ, (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου).

Πάντως, μοιάζει δύσκολο να προχωρήσει η ηλεκτρονική ψηφοφορία, καθώς ο χρόνος έχει λιγοστέψει, το κλίμα είναι γενικά αρνητικό και υπάρχουν και τεχνικά ζητήματα. Η κριτική περί διαβλητότητας αποτυπώνει ανησυχίες για αλλοίωση συσχετισμών, ενώ στοίχημα φαίνεται να είναι η προσέλευση μελών στην κάλπη για την ανάδειξη συνέδρων εφόσον επικυρωθεί η διαδικασία μόνο με φυσική παρουσία.

Ερωτηματικά για την κομματική πειθαρχία στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο

Στον ορίζοντα είναι και το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια (συζητείται το διήμερο 14 – 15 και ψηφίζεται την Πέμπτη), το οποίο γενικώς δείχνει να έχει «μαζευτεί» όσον αφορά τον αριθμό των βουλευτών που εξακολουθούν να το ζυγίζουν κι ενδεχομένως θα απόσχουν. Πάντως, δεν είναι σαφές τι θα ισχύσει τελικά ως προς το ζήτημα «κομματική πειθαρχία» που είχε ανακοινώσει ο Στέφανος Κασσελάκης, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις στο εσωτερικό και πυροδοτώντας την κόντρα με τον Παύλο Πολάκη. Επιπλέον, δεν φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει καταλήξει στον αν θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Το στέλεχος της ΠΓ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, είπε πάντως πώς θα πρέπει να ζητηθεί ονομαστική για ένα τέτοιο ζήτημα, «ώστε ο καθένας να πάρει την ευθύνη του».

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων