Θέματα Παιδείας Κοινωνία Παιδεία

Σύνοδος πρυτάνεων προς την κυβέρνηση: «Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στους χώρους των ΑΕΙ, δεν καταβάλλεται ούτε τρομοκρατείται»

Ανακοίνωση- κόλαφος της Συνόδου των πρυτάνεων εν μέσω των μαζικών φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που συνεχίζονται για πέμπτη εβδομάδα.

Οι πανεπιστημιακές αρχές καταδικάζουν τις «βίαιες επιθέσεις από συγκεκριμένες ομάδες κατά των προσώπων που κατέχουν θέσεις ευθύνης στα ΑΕΙ», αλλά και τις παρεμβάσεις εισαγγελικών αρχών. Η Σύνοδος δίνει ηχηρή απάντηση στις απειλές και τα τελεσίγραφα της κυβέρνησης και υπενθυμίζει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και τη διακίνηση των ιδεών.

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα υπερασπιζόμενη το αυτοδιοίκητο, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στους χώρους των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δεν καταβάλλεται ούτε τρομοκρατείται και συνεχίζει αδιάλειπτα το έργο της για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου», τονίζει η Σύνοδος.

Ακόμα, οι πρυτάνεις καταδικάζουν «κάθε μορφής επίθεση εναντίον του Δημόσιου Πανεπιστημίου» και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους «να εγκαταλείψουν τη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και μετάθεσης ευθυνών προς όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης στα πανεπιστήμια και να δουν την κρίση αυτή ως μια ευκαιρία για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των πανεπιστημίων».

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια, με σκοπό να εξεταστούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και των αρμόδιων πρυτανικών αρχών για τις εν εξελίξει καταλήψεις.

Ακόμα, κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, δεν διστάζουν να απειλήσουν – εκβιάσουν ευθέως τις πρυτανικές αρχές: «Προσωπικά πιστεύω ότι όταν κάποιος πρύτανης διαφωνήσει με την ηλεκτρονική διαδικασία των εξετάσεων των μαθημάτων και ταυτόχρονα αρνηθεί να φέρει την αστυνομία στο πανεπιστήμιο για να λυθεί η κατάληψη, δηλαδή το να μην πάρει μέτρα ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, εκεί θα μπορούσε το υπουργείο Παιδείας να διερευνήσει άλλους τρόπους, όπως είναι το θέμα της χρηματοδότησης στο πανεπιστήμιο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων διαπιστώνει ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται βίαιες επιθέσεις από συγκεκριμένες ομάδες κατά των προσώπων που κατέχουν θέσεις ευθύνης στα ΑΕΙ. Παράλληλα εκδηλώνονται παρεμβάσεις εισαγγελικών αρχών και πυκνώνουν οι αναφορές και τα δημοσιεύματα από ορισμένα Μ.Μ.Ε. που στρέφονται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά των οργάνων και των προσώπων που ασκούν διοίκηση στα ΑΕΙ, καταλογίζοντας τους τουλάχιστον ολιγωρία, αν όχι σκοπιμότητα.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καταδικάζει κάθε μορφής επίθεση εναντίον του Δημόσιου Πανεπιστημίου και θεωρεί ότι οι διοικήσεις των ΑΕΙ εκπληρώνουν, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, στο ακέραιο τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους, για να διασφαλιστεί η υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου, σε μια κρίσιμη περίοδο ιδιαίτερα εν όψει της δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να εγκαταλείψουν τη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και μετάθεσης ευθυνών προς όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης στα Πανεπιστήμια και να δουν την κρίση αυτή ως μια ευκαιρία για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των Πανεπιστημίων.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα υπερασπιζόμενη το αυτοδιοίκητο, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στους χώρους των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δεν καταβάλλεται ούτε τρομοκρατείται και συνεχίζει αδιάλειπτα το έργο της για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου».

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας