Έφυγε πριν λίγες μέρες από τη ζωή ο Δημήτρης Βύζας στα 79 του χρόνια. Πνεύμα ανήσυχο, εργάτης αφανής της πένας, ένας άνθρωπος που νοιαζόταν για την παράδοση και την ιστορία του τόπου του.
Η Φαρέτρα ευτύχησε να τον έχει συνεργάτη κι εγώ να τον γνωρίσω προσωπικά.
Άνθρωπος, που παρά την ηλικία του, είχε την έγνοια να φωτίσει στιγμές ιστορικές του τόπου του, να διατηρήσει το γλωσσάρι του χωριού του, της Φυτειάς, να προβάλει προσωπικότητες ξεχασμένες για τους πολλούς, όπως ο λαϊκός αγωνιστής από το Δάσκιο, ο Βασίλης Πατρίκας.
Βλέμμα διεισδυτικό, που σε διαπερνούσε, κουβέντες λίγες, βάθος πολύ.
Θύμα της τραγικής κατάληξης του Εμφυλίου, γνώρισε τους γονείς του στα 22 του χρόνια στη Βουδαπέστη, όπου και σπούδασε στο Πολυτεχνείο της πόλης Ηλεκτρονικός Μηχανικός, (BME-Budapest University of Technology and Economics).
Γυρνώντας στην Ελλάδα δουλεύει ως ηλεκτρονικός και αποκτά με την αγαπημένη του Μαρία δύο κόρες.
Με την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας συνεργάζεται και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της το βιβλίο του «Τσόρνοβο – Φυτειά Ημαθίας» το 2015.
Στην παρουσίαση του βιβλίου, στο αρχοντικό Σαράφογλου, τον γνώρισα για πρώτη φορά. Λόγος ουσιαστικός. Έτσι ξεκίνησε η συνεργασία με τη faretra.
Στην αρχή τα κείμενά του ήταν μικρά, αλλά έδεναν πάντα το παρελθόν με το παρόν. Σχολίαζε λιγόλογα, αλλά με ευθυκρισία και τόλμη τα κακώς κείμενα της εποχής μας, ή γύριζε με νοσταλγία, αλλά χωρίς ωραιοποιήσεις, στο παρελθόν.
Ζήτησε να φιλοξενήσουμε κείμενα του Βασίλη Πατρίκα*, που ο ίδιος είχε ανασύρει από το σκοτάδι, με τη ντοπιολαλιά τους και με δικές του παρεμβάσεις, που τα ξαναζωντάνευαν. Ήταν μια εξαιρετική παρακαταθήκη Τοπικής Ιστορίας, που άρεσε πολύ.
Είχε εκείνη την μακρυγιαννική ανησυχία να καταγράψει το παρελθόν ως παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον.
Του χρωστούμε από τη faretra ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συνεργασία μας, με την υπόσχεση πως θα τον θυμόμαστε. Γιατί οι ιδιαίτεροι άνθρωποι δεν ξεχνιούνται…
Τη συμπαράστασή μας στους αγαπημένους του…
Δήμητρα Σμυρνή
………………………..
*Έτσι ξεκινούσε η έρευνα του Δημήτρη Βύζα για τα “απομνημονεύματα” του Βασίλη Πατρίκα. Το πρώτο από τα δέκα κεφάλαια:
Βασίλης Πατρίκας. Ο δασκιώτης λαϊκός αγωνιστής και τα “μακρυγιαννικά” του απομνημονεύματα (1)