Εθνικό Αστεροσκοπείο: Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή την Τρίτη για την υπαγωγή του στην Πολιτική Προστασία
Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή αύριο Τρίτη (05/12) έχει προκηρύξει ο Σύλλογος Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Επιστήμονες και εργαζόμενοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου εκφράζουν την έντονη αντίθεση τους στην υπαγωγή του στην Πολιτική Προστασία.
Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή θα γίνει στις 10 το πρωί. Στις 12:00 στο προαύλιο του κοινοβουλίου θα παραδοθούν τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων.
Επίσης, στη 1 το μεσημέρι, όλοι οι Σύλλογοι των Ερευνητικών Κέντρων, καθώς και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών και η ΠΟΕΕΚΙ, θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου για τα ΜΜΕ στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για το καταστροφικό, όπως το χαρακτηρίζεται σε σχετική ανακοίνωση, νέο νομοσχέδιο.
Υπενθυμίζεται ότι την αντίθεσή τους εξέφρασαν και οι αρμόδιοι φορείς κατά την ακρόαση τους στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται η καθεστωτική υπαγωγή της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε εκ μέρους της ΕΜΥ η κ. Καραπαναγιώτου τονίζοντας πως η μεταφορά της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «συνεπάγεται άμεσο κίνδυνο στην ασφάλεια των πτήσεων και του επιβατικού κοινού», καθώς «δεν θα μπορούν οι τεχνικοί μας να πιστοποιήσουν κανένα μετεωρολογικό όργανο στα αεροδρόμια της χώρας».
Σε σχέση με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ο διευθυντής και πρόεδρος, Μανώλης Πλειώνης, ζήτησε την απόσυρση των άρθρων που δρομολογούν την υπαγωγή του ερευνητικού κέντρου στο υπουργείο, τονίζοντας πως δεν τεκμηριώνεται στο σχέδιο νόμου η ανάγκη υπαγωγής του επιστημονικού και ερευνητικού φορέα.
Τέλος, από την πλευρά του, ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Παναγιώτης Μπούμης, επανέλαβε το αίτημα περί απόσυρσης των επίμαχων άρθρων και αναρωτήθηκε μήπως σκοπός της κυβέρνησης είναι η αλλαγή διοίκησης, ξεκαθαρίζοντας πως μέσω της υπαγωγής θα υπονομευθεί η ακαδημαϊκή ελευθερία, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει.