Κόσμος

Βρετανία: Εκατοντάδες χιλιάδες συμμετοχές σε πορεία υπέρ των Παλαιστινίων

Διαδηλωτές κρατούν πλακάτ την ημέρα της διαδήλωσης σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής ομάδας Χαμάς, στο Λονδίνο, Βρετανία, 11 Νοεμβρίου 2023.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου το Σάββατο ενόψει μιας πορείας υπέρ των Παλαιστινίων που προσέλκυσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, με την αστυνομία να ξεκινά μεγάλη επιχείρηση λόγω των φόβων για συγκρούσεις την ημέρα μνήμης των βετεράνων πολέμου.

Η «Εθνική Πορεία για την Παλαιστίνη», που ξεκίνησε μετά τις 12:00 GMT, είναι η τελευταία από μια σειρά διαδηλώσεων στη βρετανική πρωτεύουσα για να δείξουν υποστήριξη στους Παλαιστίνιους από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική και χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Η αστυνομία του Λονδίνου λέει ότι περίπου 300.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη μεγαλύτερη τέτοια συγκέντρωση από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Οι αξιωματικοί λένε ότι συνέλαβαν 82 αντιδιαδηλωτές, από τους οποίους νωρίτερα αντιμετώπισαν επίθεση. Οι ακροδεξιές ομάδες λέγεται ότι ήταν μεταξύ εκείνων που συγκεντρώθηκαν σήμερα.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης είχαν ζητήσει να ακυρωθεί η πορεία του Σαββάτου επειδή είναι η Ημέρα Εκεχειρίας, η οποία σηματοδοτεί το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και τιμά τη μνήμη όσων σκοτώθηκαν σε στρατιωτικές ενέργειες.

Περίπου ένα μίλι μακριά από την έναρξη της πορείας, περίπου 1.000 άνθρωποι παρατάχθηκαν στους δρόμους για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις μνήμης στο μνημείο του πολέμου Κενοτάφιου. Μεταξύ του πλήθους, ορισμένοι δεξιοί αντιδιαδηλωτές που αντιτίθενται στην πορεία υπέρ των Παλαιστινίων φώναξαν μηνύματα όπως «Θέλουμε πίσω τη χώρα μας».

Μάχες ξέσπασαν καθώς οι δεξιοί αντιδιαδηλωτές που φώναζαν «Αγγλία μέχρι να πεθάνω» προσπάθησαν να φτάσουν στο Κενοτάφιο στο Λονδίνο.

Η αστυνομία έχει πει ότι σχεδόν 2.000 αστυνομικοί θα είναι σε υπηρεσία, δεσμευόμενοι να πατάξουν οποιαδήποτε αναταραχή προκληθεί είτε από όσους συμμετείχαν στην πορεία είτε στην αντιδιαμαρτυρία. Μια πρωτοφανής 24ωρη αστυνομική φρουρά βρίσκεται στο Κενοτάφιο από την Πέμπτη.

«Η επιχείρηση αστυνόμευσης αυτό το Σαββατοκύριακο είναι τεράστια», δήλωσε την Παρασκευή η Αναπληρώτρια Βοηθός Επίτροπος Λόρενς Τέιλορ, λέγοντας ότι θα είναι «προκλητική και τεταμένη».

Επικαλούμενη τις ανησυχίες για προγραμματισμένες διαδηλώσεις σε τρεις σιδηροδρομικούς σταθμούς στο κέντρο του Λονδίνου, η αστυνομία μεταφορών δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις στο Waterloo, στη Victoria και στο Charing Cross θα απαγορευθούν μέχρι τις 23:00 GMT.

Οι διοργανωτές από την Εκστρατεία Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης (PSC) είπαν ότι η πορεία θα απομακρυνθεί από το μνημείο του Κενοτάφιου κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ στην Ντάουνινγκ Στριτ και θα τελειώσει στην Πρεσβεία των ΗΠΑ περίπου 3 χλμ. μακριά.

ΑΣΕΒΕΙΑ

Ο Σουνάκ επέκρινε τη διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων ως ασέβεια εν μέσω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να προκαλέσει βία.

Ενώ οι προηγούμενες πορείες του PSC ήταν γενικά ειρηνικές, υπήρξαν περισσότερες από 100 συλλήψεις για αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης στη Χαμάς, η οποία είναι απαγορευμένη ως τρομοκρατική οργάνωση στη Βρετανία, ή κρατώντας πλακάτ με προσβλητικά συνθήματα.

Υπήρξε ισχυρή υποστήριξη και συμπάθεια προς το Ισραήλ από δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, και από πολλούς πολίτες για τις επιθέσεις της Χαμάς. Αλλά η ισραηλινή απάντηση έχει επίσης προκαλέσει οργή, με εβδομαδιαίες διαδηλώσεις στο Λονδίνο που απαιτούν κατάπαυση του πυρός.

Η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, αρμόδια για την αστυνόμευση, έχει προκαλέσει διαμάχη αποκαλώντας τους διαδηλωτές «διαδηλωτές μίσους» και ο Σουνάκ δέχθηκε πιέσεις από τους ίδιους του νομοθέτες να την απολύσει αφού κατηγόρησε την αστυνομία για διπλά μέτρα και μέτρα για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν στους «φιλοπαλαιστινιακούς όχλους».

Ο Αναπληρωτής Βοηθός Επίτροπος στη Μητροπολιτική Αστυνομία Τέιλορ είπε ότι η αστυνομία ήλπιζε να αποτρέψει προβλήματα, αλλά οι συγκρούσεις ήταν πιθανές.

«Θα υπάρξουν στιγμές αυτό το Σαββατοκύριακο που θα δείτε θύλακες αντιπαράθεσης, παρά τις συνθήκες και όλα όσα έχω θέσει για να το διαχειριστώ», είπε.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας