Άρθρα Κόσμος

“700 νεκροί σε μία μέρα στη Γάζα!” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Ενώ λοιπόν η Χαμάς «αντέχει», στην υπόλοιπη Γάζα κάθε απόπειρα περιγραφής ωχριά μπροστά στις αμέτρητες σκηνές τρόμου και θηριωδίας: μόνο τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη περισσότεροι από 706 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, σημειώνοντας έτσι νέο μαύρο ρεκόρ θανάτων σε ένα 24ωρο
Η φονικότερη μέρα που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ήταν η χθεσινή για τους Παλαιστινίους, καθώς τουλάχιστον 706 άτομα σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. ● Απομακρύνεται το ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής γιατί, όπως φαίνεται, το Τελ Αβίβ δεν έχει καταρτίσει σχέδιο που να μην καταλήγει σε τεράστιες απώλειες. ● «Αντέχει» και αντεπιτίθεται η Χαμάς.

Ολοένα και πιο απίθανη μοιάζει πλέον η χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, παρά τις πιέσεις των πιο ακραίων στελεχών του στρατεύματος αλλά και της κυβέρνησης προς τον Νετανιάχου να δώσει το πολυαναμενόμενο «πράσινο φως». Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, η αιτία της πολυήμερης καθυστέρησης δεν είναι η ανύπαρκτη… κακοκαιρία, για την οποία έγραψαν κάποια ΜΜΕ, ούτε η δήθεν ανάγκη για συνέχιση της διαπραγμάτευσης για απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, την οποία το Ισραήλ δεν δείχνει να επιδιώκει με ιδιαίτερο ζήλο.

Κάθε άλλο: η αμερικανική κυβέρνηση και το Πεντάγωνο, λένε οι Times, πιστεύουν πως οι Ισραηλινοί επιτελείς βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς όχι μόνο «δεν έχουν καταλήξει σε ένα αξιόπιστο και ακριβές σχεδόν για χερσαίες επιχειρήσεις» στη Γάζα, αλλά και «δεν έχουν ξεκαθαρίσει ποιοι ακριβώς είναι οι υλοποιήσιμοι στόχοι» μιας τέτοιας επιχείρησης. Στο ερώτημα «πώς θα καταστραφεί η Χαμάς χωρίς βαριές απώλειες» οι Ισραηλινοί δεν έχουν δώσει ώς τώρα καμιά σοβαρή απάντηση. Γι’ αυτό, όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα, το ανήσυχο Πεντάγωνο απέστειλε ήδη στην περιοχή -πέρα από τη γιγαντιαία ναυτική αρμάδα- και έναν «τριάστερο» στρατηγό των πεζοναυτών, τον Τζέιμς Γκλιν, επικεφαλής κλιμακίου «συμβούλων» ειδικευμένων, υποτίθεται, στον ανορθόδοξο αστικό πόλεμο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και ένα δημοσίευμα του αμερικανικού Vice, το οποίο -επικαλούμενο Ισραηλινούς αξιωματικούς- αναφέρει πως μια εισβολή στη Λωρίδα μπορεί να διαρκέσει μήνες και θα απαιτήσει τη συμμετοχή όλων των ισραηλινών εφεδρειών, φέρνοντας τις υποτίθεται πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις στα όριά τους. Κι αυτό γιατί, εκτός από την ισχυρή πιθανότητα δημιουργίας ενός δεύτερου μετώπου με τη Χεζμπολάχ στον Βορρά, υπάρχει πάντα και η πιθανότητα εξέγερσης των Παλαιστινίων στη κατεχόμενη Δυτική Οχθη και την Ιερουσαλήμ: «Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ενάμιση μέτωπο. Αυτός είναι και ο λόγος που η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς ήταν τόσο επιτυχημένη… Στρατιώτες, οι οποίοι θα έπρεπε να ήταν έξω από τη Γάζα, ήταν στη Δυτική Οχθη υπερασπιζόμενοι οικισμούς και κυνηγώντας παιδιά που έριχναν πέτρες στην Τζενίν» αναφέρει χαρακτηριστικά ένας Ισραηλινός στρατιωτικός.
Το σκίτσο είναι του Μιχάλη Κουντούρη από την efsyn.gr

Δίψα για αίμα!

Φυσικά κανένα από τα παραπάνω επιχειρήματα δεν δείχνει ικανό να κάμψει τους «σκληρούς» της κυβέρνησης και του στρατού, που θέλουν ουσιαστικά να ισοπεδώσουν τη Γάζα ανεξαρτήτως απωλειών. Ανάμεσά τους ο υπουργός Αμυνας και πρώην αρχιστράτηγος Γκαλάντ, που σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ λογομάχησε σε πρόσφατο πολεμικό συμβούλιο με τον διστακτικό «Μπίμπι», και ο υπουργός Ενέργειας Ισραέλ Κατζ, που είπε χθες με θράσος πως «οι ισραηλινές δυνάμεις δείχνουν ακόμη περισσότερο ανθρωπισμό απ’ ό,τι χρειάζεται… Αν ήταν οι Αμερικανοί στη θέση μας, θα είχαν εξαφανίσει τη Γάζα από τον χάρτη!». Και βέβαια ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας και επικεφαλής του εξτρεμιστικού κόμματος εποίκων Εβραϊκή Δύναμη, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που μοιράζει πλέον καθημερινά και ιδιοχείρως αυτόματα όπλα σε χιλιάδες φανατικούς «εθελοντές πολιτοφύλακες».

Στους «σκληρούς» συγκαταλέγεται και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Χέρζι Χαλεβί, που σε χθεσινές δηλώσεις του από τη νότια μεθοριακή γραμμή ανέφερε για…125η φορά (σύμφωνα με σχετική καταμέτρηση των επίσημων ισραηλινών ανακοινώσεων του τελευταίου δεκαπενθημέρου) ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες για εισβολή στη Γάζα και απομένει μόνο η πολιτική εντολή για κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε πάντως ότι η καθυστέρηση της χερσαίας επέμβασης είναι θετική: «Κάθε λεπτό που περνάει κάνουμε περισσότερες επιθέσεις στον εχθρό, σκοτώνουμε τους μαχητές του, σκοτώνουμε τους διοικητές του, καταστρέφουμε τις υποδομές του και συλλέγουμε περισσότερες πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις» είπε. Συμπλήρωσε δε ότι χτυπήθηκαν περισσότεροι από 400 στόχοι «του εχθρού» στη Γάζα και σκοτώθηκαν δεκάδες μαχητές της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων τριών υποδιοικητών.

Όμως ο Ισραηλινός αρχιστράτηγος ψεύδεται. Αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι να ισοπεδώνει πυκνοκατοικημένες γειτονιές και να σκοτώνει μαζικά γυναικόπαιδα, ενώ η Χαμάς παρά τις απώλειες παραμένει αξιόμαχη και περιμένει υπομονετικά την ώρα της τελικής επίθεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το απόγευμα η δήθεν «γονατισμένη» Χαμάς εξαπέλυσε μπαράζ δεκάδων ρουκετών κατά του κεντρικού Ισραήλ και ιδιαίτερα της πρωτεύουσας Τελ Αβίβ, καταφέρνοντας μάλιστα να «τρυπήσει» για άλλη μία φορά την πολυδιαφημισμένη αντιπυραυλική ασπίδα Iron Dome. Βίντεο από κάμερες ασφαλείας στο Τελ Αβίβ έδειξαν τα αποτελέσματα μιας έκρηξης στο κέντρο της πόλης και μιας άλλης κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, ενώ χτυπήθηκαν επίσης στρατιωτικές βάσεις κοντά στη Σντερότ και ένας παράνομος εποικισμός βόρεια της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε έποικοι.

Ενώ λοιπόν η Χαμάς «αντέχει», στην υπόλοιπη Γάζα κάθε απόπειρα περιγραφής ωχριά μπροστά στις αμέτρητες σκηνές τρόμου και θηριωδίας: μόνο τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη περισσότεροι από 706 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, σημειώνοντας έτσι νέο μαύρο ρεκόρ θανάτων σε ένα 24ωρο. Από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 5.791 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 2.360 παιδιά και 1.290 γυναίκες, δώδεκα νοσοκομεία έχουν ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων ή της έλλειψης καυσίμων και τα νοσοκομεία που έχουν απομείνει δεν μπορούν να δεχτούν ασθενείς –ακόμη και στους διαδρόμους και τα πατώματα υπάρχουν τραυματίες. Μόνο το νοσοκομείο Αλ Σίφα φιλοξενεί 50.000 εκτοπισμένους, ενώ οι γιατροί εργάζονται χρησιμοποιώντας τα κινητά τους για φωτισμό, χωρίς να ξέρουν αν θα ζουν το επόμενο λεπτό. Ηδη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 65 γιατροί και νοσοκόμοι, ενώ μόνο χθες σκοτώθηκαν άλλοι πέντε εργαζόμενοι στον ΟΗΕ.

Τεράστιες ελλείψεις

«Εκλιπαρούμε γονατιστοί για να λάβει χώρα μια ανθρωπιστική επιχείρηση» δήλωσε ο δρ Ρικ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής Εκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ. Ολες οι διαθέσιμες προμήθειες έχουν παραδοθεί σε τρία βασικά νοσοκομεία στη νότια Γάζα, λέει, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις στα βόρεια της Λωρίδας.

Ποιος τον ακούει; Σίγουρα όχι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν που δήλωσε χθες θρασύτατα πως «η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν είναι αρκετά γρήγορη», την ώρα που τα αμερικανικής κατασκευής ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδιζαν ξανά με αμερικανικές βόμβες τη Ράφα, το μοναδικό πέρασμα προς τον έξω κόσμο, αλλά και ένα εμπορικό κέντρο όπου εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν σε ουρές για νερό και ψωμί. Από τη Ράφα έχουν περάσει συνολικά μόλις 54 φορτηγά με βοήθεια –μια σταγόνα στον ωκεανό όπως τα χαρακτήρισε στέλεχος της αρμόδιας υπηρεσίας UNRWA, που συμπλήρωσε ότι παραδόθηκαν μεν εκατοντάδες σακιά με ρύζι και φακές, αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να τα μαγειρέψει γιατί δεν υπάρχει ρεύμα, ούτε γκάζι.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων