Εκδηλώσεις Πολιτισμός Τοπικά

Εγκαίνια της νέας Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας

ΕΓΚΑΙΝΙΑ  ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

– μια προσπάθεια συμπερίληψης, εξωστρέφειας και αγκαλιάσματος ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!

Ποιοι είμαστε

Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας είναι ένα επαρχιακό σχολείο της περιοχής του Δήμου Βέροιας, που παλεύει μέσα σε αντίξοες συνθήκες (σύνθεση μαθητικού δυναμικού, υπογεννητικότητα, μετοίκηση, ¨αρπακτικές¨ διαθέσεις των σχολείων της πόλης …), όχι απλά να επιβιώσει αλλά να δημιουργήσει συνθήκες μάθησης και κοινωνικής ένταξης, ελκυστικές για τους μαθητές και υποστηρικτικές για τις οικογένειές τους.

Ο αγώνας είναι επίπονος και διαρκής …

Τι κάναμε-Τι πετύχαμε

Αποτέλεσμα αυτής της συνεχούς προσπάθειας υπήρξε η σταδιακή μεταμόρφωση της ουσιαστικής λειτουργίας του σχολείου και της αξιοσημείωτης εξωστρέφειας που ανέπτυξε, αποτελέσματα που επιβραβεύτηκαν με  «εύφημο μνεία» από το Δήμο Βέροιας και με πρόσκληση παρουσίασης του έργου του από το Υπουργείο Παιδείας και το Ι.Κ.Υ. – το μόνο σχολείο Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης της χώρας μας, στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του Πρωθυπουργού και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Παιδείας (τον Ιούνιο του 2022).

Η προσπάθεια αυτή έχει ως βασικούς πυλώνες:

–            Την εμπλοκή μας (εδώ και 11 χρόνια, σταθερά) με ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης (Erasmus+ …)

–          Την υιοθέτηση εναλλακτικών μορφών διδασκαλίας, διαπαιδαγώγησης και ενεργοποίησης του ενδιαφέροντος των μαθητών (θεατρική αγωγή, μουσική παιδεία, αειφορικές πρωτοβουλίες και δράσεις, φιλαναγνωσία …

–         Την εμπλοκή των μαθητών και των οικογενειών τους σε συμμετοχικές, κοινωνικές δράσεις, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που κατέστησαν αυτούς υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες,

–         Την εξασφάλιση, συμπαράστασης και συμπαράταξης της τοπικής κοινωνίας, τόσο σε επίπεδο φορέων, υπηρεσιών και υποστηρικτικών δομών και ατόμων (συνεταιριστικό εργοστάσιο, συνεταιρισμοί, ιδιώτες ), όσο και σε επίπεδο ατομικό-εθελοντικό (κινητοποίηση πολιτών), με τη βοήθεια των οποίων πετύχαμε πολλά.

 

Σήμερα, το σχολείο εκπέμπει μια εικόνα σεβασμού, αποδοχής και φροντίδας από τους χρήστες του (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, τοπική κοινότητα), τόσο κατά τις ώρες του τυπικού σχολικού ωραρίου, όσο και κατά τις απογευματινές μέσα από ποικίλες πρωτοβουλίες και δράσεις που στηρίζονται στην εθελοντική προσφορά.

Και συνεχίζουμε, σχεδιάζουμε … υλοποιούμε!

Η νέα μας Βιβλιοθήκη!

Σ’ αυτά τα πλαίσια λειτουργίας και θέλοντας να προσελκύσουμε, υποστηρίξουμε και να προσφέρουμε αυτά που το οικογενειακό περιβάλλον της συντριπτικής πλειοψηφίας των μαθητών μας, αλλά και συνολικά της μαθητιώσας νεολαίας (Γυμνασίου , Λυκείου) της τοπικής μας κοινότητας, δεν είναι σε θέση να παρέχει (οικογένειες Ρομά, Αλλοδαπών εργατών γης, αλλά και χαμηλού αγροτικού οικονομικού εισοδήματος) αλλά και, γιατί όχι, θέλοντας να προσελκύσουμε, υποστηρίξουμε και να προσφέρουμε στο σύνολο των ενδιαφερόμενων κατοίκων της τοπικής μας κοινότητας, αποφασίσαμε τη δημιουργία αυτόνομης δανειστικής βιβλιοθήκης και εργαστηρίου πληροφορικής.

Μιας βιβλιοθήκης, αποτέλεσμα ιδιωτικής και δημοτικής σύμπραξης και οικονομικής υποστήριξης, που εκτός του γενικού μορφωτικού της ρόλου για τους μαθητές του σχολείου μας, θα λειτουργεί και ως υποστηρικτική δομή:

  • για τους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, μέσα από την ύπαρξη και αξιοποίηση από τους ίδιους υποστηρικτικών βιβλίων-βοηθημάτων που θα τους βοηθούν στην ενασχόλησή τους με τις εργασίες και τις ανάγκες αναζήτησης της γνώσης, που προκύπτουν από την παρακολούθηση των μαθημάτων στα σχολεία τους. Με τον ίδιο υποστηρικτικό τρόπο θα λειτουργεί και το εργαστήρι πληροφορικής, όπου εκτός των άλλων (δωρεάν απογευματινά μαθήματα πληροφορικής κ.λ.π.) θα μπορούν οι μαθητές να αναζητούν και να αξιοποιούν τον πλούτο γνώσεων του διαδικτύου, να διερευνούν, να εκτυπώνουν κ.λ.π.. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσουν διάφορα επίσης, εργαστήρια, όπως εικαστικών, κατασκευής κούκλας και κουκλοθέατρου, θεατρικής αγωγής, μουσικής, δημιουργικής γραφής κ.λ.π. Πράγματα, που δυστυχώς, οι μαθητές μας τα στερούνται στο οικογενειακό τους περιβάλλον, με αποτέλεσμα την ελλιπή και προβληματική συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και κατ’ επέκταση την εγκατάλειψη του σχολείου.
  • Για την Τοπική κοινωνία στο σύνολό της, αφού θα υπάρχει δανειστικό τμήμα ενηλίκων και θα λειτουργεί απογεύματα σε εθελοντική βάση (Διευθυντής, εκπαιδευτικοί και στην πορεία Σύλλογος Γονέων και γιατί όχι, μαθητές). Επίσης, ήδη, προγραμματίζονται και θα ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση θεματικών διαλέξεων, καθώς και κινηματογραφικών προβολών που θα παράγουν προβληματισμούς και θα αποτελούν αφορμή διαλόγου.

……………………………….

banner-article

Ροη ειδήσεων