Κόσμος

Ποια μέτρα αποφάσισαν στη Γαλλία κατά του σχολικού εκφοβισμού

Μπροστά στη μάστιγα της βίας στα σχολεία η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ε. Μπορν αναγκάστηκε να ανακοινώσει άμεσα μέτρα.
Μέτρα για το «μπούλινγκ» στα σχολεία αποφάσισε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να περιοριστούν τα εντεινόμενα κρούσματα σχολικού εκφοβισμού.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κήρυξε την έναρξη «γενικής κινητοποίησης» ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Κατάσχεση τηλεφώνου για όσους παρενοχλούν.
  • Αλλαγή σχολείου για τους θύτες και όχι για τα θύματα (όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα).
  • Απαγορεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα.
  • Συστηματική παραπομπή στον εισαγγελέα των σοβαρότερων υποθέσεων.
  • Δημιουργία ειδικών ομάδων παρακολούθησης.
  • Καθιερώνονται «μαθήματα ενσυναίσθησης» από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού ώστε να εμπεδώνεται η έννοια της συμπόνιας προς τους συμμαθητές.
  • Τα μέτρα αυτά ανακοινώνονται στο φόντο των πρόσφατων κρουσμάτων εκφοβισμού

Όπως επισημαίνει πρόσφατο ρεπορτάζ του γερμανικού δικτύου DW, η γαλλική κοινωνία συγκλονίστηκε φέτος από το θάνατο τριών εφήβων που έπεσαν θύματα του σχολικού εκφοβισμού: Την 13χρονη Λίντσεϊ, τον 13χρονο Λουκά και τον 15χρονο Νικολά., που προτίμησαν να αυτοκτονήσουν, προκαλώντας σοκ στη γαλλική κοινή γνώμη.

Ο θάνατος του Νικολά, στις αρχές της σχολικής χρονιάς, έφερε στην επιφάνεια την απάντηση της σχολικής επιθεώρησης της περιοχής των Βερσαλλιών, όπου ζούσε ο νεαρός, στις επιστολές των γονιών του που ενημέρωναν και ζητούσαν βοήθεια για να δοθεί ένα τέλος στον εκφοβισμό.

Η επιθεώρηση όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις των γονιών, αλλά και τους απείλησε με καταγγελία για δυσφήμηση του σχολείου!

«Πρόκειται για απάντηση– ντροπή», έξανέστη ο υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος έθεσε πλέον την αντιμετώπιση του «μπούλινγκ» στο επίκεντρο της πολιτικής του.

Ροη ειδήσεων