Βέροια Γράμματα & Τέχνες Μουσική Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Βεργίνα: 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγών / Μια μουσική γέφυρα μεταξύ των λαών

“Και την κοινήν ελληνική λαλιά ως μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ως τους Ινδούς…”  Κ.Π.Καβάφης

“Στους δρόμους του Αλέξανδρου” πορεύτηκε για τρίτη συνεχή χρονιά το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αιγών, που σημείωσε τις δύο προηγούμενες χρονιές επιτυχία.

Στόχος του Φεστιβάλ να αναδείξει την πολιτιστική γέφυρα μέσω της Μουσικής που ενώνει τους λαούς, λαούς που στάθηκαν πολιτιστικοί σταθμοί στη νικηφόρα πορεία του Αλέξανδρου στην Ανατολή.

Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στην Ινδική Μουσική, και η δεύτερη θα είναι στην Περσική και Ινδική.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας που είναι ο εμπνευστής  του Φεστιβάλ και το πραγματοποιεί με τη συνεργασία της ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας κάθε χρόνο, φέρνει σε επαφή το κοινό με διαφορετικές μουσικές κουλτούρες, που τις ενώνει το αόρατο νήμα της πορείας του Αλέξανδρου.

Στον ατμοσφαιρικό αύλειο χώρο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών στη Βεργίνα, η με πρωτεργάτη τον διεθνούς φήμης Αρμένιο μουσικοσυνθέτη Ηaig Yazdjian  ορχήστρα του,  εντυπωσίασε χθες το βράδυ το κοινό με τα ηχοχρώματα και τη δεξιοτεχνία της.

Η Nandini Shankar ποζάρει στο φακό της Φαρέτρας

Πέρα από τους έξοχους μουσικούς της η ορχήστρα πλαισιώθηκε από την Ινδή Nandini Shankar,  εντυπωσιακή στο τραγούδι και δεξιοτέχνιδα στο βιολί, που αποτύπωσε το μουσικό κλίμα της πατρίδας της πιστά και γοητευτικά.

Μπορεί η εκρηκτική ιδιοσυγκρασία του Έλληνα να μην συνάδει με τους αργούς ανατολίτικους ρυθμούς, που συχνά επαναλαμβάνονται ως σταθερά μουσικά μοτίβα στις χώρες αυτές,  ξέρει όμως να εκτιμήσει τις ιδιαίτερότητες τους, που άλλωστε εκφράζουν τους λαούς αυτούς και τη μυστικοπάθειά τους.

Το βιολί της Nandini, σε μουσικό διάλογο με τα κρουστά του Φοίβου Αποστολίδη , αλλά και τα άλλα όργανα, πότε να ενώνονται σε ένα μελωδικό σύνολο και πότε να συνομιλούν ανά δυάδες μεταξύ τους, δημιούργησαν την αίσθηση του μουσικού ταξιδιού στα βάθη της Ανατολής, όπως ήταν και ο στόχος των διοργανωτών.

Η δεύτερη βραδιά του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών με τον Στέλιο Πελασγό αφηγητή  πλάι στην ορχήστρα του Αρμένιου Ηaig Yazdjian ούτι, τραγούδι ενορχήστρωση-διεύθυνση ορχήστρας-καλλιτεχνική διεύθυνση

Με τη συνοδεία του κουαρτέτου:

Χάρης Λαμπράκης– νέυ

Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα

Τάσος Πούλιος – κανονάκι

Σοφία Ευκλείδου – τσέλο

Φοίβος Αποστολίδης –κρουστά

…………………..

 Φωτογραφίες: faretra.info

3ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αιγών / 24 & 25 Σεπτεμβρίου

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας