Πολιτισμός Συν & Πλην Σχόλια Τοπικά

Η παράδοση, ο Καλόγερος και η συνέχεια!

Ένα από τα ωραιότερα μηνύματα του σημερινού έθιμου του Καλόγερου, που  ζωντάνεψε όπως κάθε χρόνο τη Δευτέρα της Τυρινής στη Μελίκη, ήταν η συνέχεια της παράδοσης από τους νέους και τα παιδιά.

Σε μια εποχή που η εικονική πραγματικότητα πάει να αντικαταστήσει την αληθινή ζωή, που η παράδοση χάνεται σιγά σιγά, στη Μελίκη όχι μόνο αντιστέκεται, αλλά πέρα από τους μεγαλύτερους, τους Κωστελήδες, που οι παππούδες τους έφεραν το έθιμο από το Κωστί της Θράκης στη Μελίκη, το συνεχίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους!

Παράδειγμα από τα πιο ζωντανά ο 92χρονος μπάρμπα Θανάσης, που χρόνια ερμηνεύει θεατρικά τον καλόγερο στο ομώνυμο δρώμενο και ο μικρός Χρήστος, 8 χρονών, με το νταούλι του που τον συνοδεύει. Αν αυτό δεν είναι η συνέχεια τότε…;

Ο Καλόγερος πραγματοποιήθηκε σήμερα με μεγάλη συμμετοχή της ντόπιας κοινωνίας μετά από μια εξαιρετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη, που έδωσε την επιστημονική διάσταση του εθίμου, ενώ σήμερα δόθηκε η βιωματική του διάσταση με τη μέθεξη του κόσμου, που ακολουθούσε την πομπή του “θιάσου”! Και του χρόνου, λοιπόν!

far

banner-article

Ροη ειδήσεων