Βέροια

Μνημείο Προσφύγων Μικράς Ασίας στη Βέροια

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ.του Συλλόγου Μικρασιατών Ν.Ημαθίας είμαστε περήφανοι που με την λήξη της επετείου των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και παραδίδουμε σήμερα στις μελλοντικές γενιές της Βέροιας  ένα ορόσημο Μνήμης , Ιστορίας και Πολιτισμού!     Πρόκειται για ένα Μνημείο που αποτελεί διαχρονική υπόμνηση της μεγαλύτερης τραγωδίας του Ελληνισμού και φόρο Τιμής για τις χαμένες αλλά όχι ξεχασμένες Πατρίδες!.
Το Μαρμάρινο Μνημείο ανεγέρθηκε στο παρκάκι της πλατείας ” Τσερμένι” μια εμβληματική περιοχή αφού εδώ εγκαταστάθηκε ένας από τους πρώτους οικισμούς Μικρασιατών Προσφύγων!

Είναι τοποθετημένο σε ημικλινές βάθρο ύψους δύο μέτρων στην μεγαλύτερη πλευρά του και απεικονίζει ένα ανοιχτό βιβλίο!!
Στην αριστερή σελίδα του αναγράφονται περιοχές και πόλεις-ορόσημα απ’ οπου εκτοπίσθηκε βίαια ο Ελληνισμός και αγκαλιάζουν όλο το Προσφυγικό πληθυσμό της Ανατολίας δηλαδή Μικρασιάτες, Πόντιους και Θρακιώτες !

Στην απέναντι σελίδα μια ανάγλυφη εικόνα Μικρασιάτισσας Μάνας με τα δύο παιδιά της κι ένα “μποχτσά ” και με το βλέμμα φοβισμένο και θλιμμένο που αφήνει πίσω της όλο της το βιός της και τις ρίζες της και παίρνει το δρόμο της ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ!!
Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Μ Ε
τον Δήμο Βέροιας για την κάλυψη της δαπάνης του Μνημείου!
Τα επίσημα αποκαλυπτήρια θα γίνουν σε ημερομηνία που θα ορισθεί κατόπιν συνεννόησης με την Εκκλησία και τις Αρχές της πόλης!!

εκ του Δ. Σ.

 

banner-article

Ροη ειδήσεων