Άρθρα Εργασιακά Θέματα Παιδείας Κοινωνία

Προεκλογικά παιχνίδια στην πλάτη 180.000 εκπαιδευτικών / γράφει ο Χρήστος Κάτσικας

Να το πούμε καθαρά: εάν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του ΥΠΑΙΘ, τότε όλες οι αυταπάτες που καλλιεργεί σε φοιτητές και πτυχιούχους θα τιναχθούν στον αέρα και η συντριπτική πλειονότητα των διαγωνιζόμενων υποψηφίων εκπαιδευτικών θα οδηγηθούν σε «ξαφνικό θάνατο» στον εργασιακό τους βίο, αν δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν βαθμολογία πάνω από τη βάση στον γραπτό διαγωνισμό

Το νέο σύστημα προσλήψεων που προαναγγέλλει η Νίκη Κεραμέως, αποσκοπώντας να καλλιεργήσει αυταπάτες σε δασκάλους, καθηγητές και φοιτητές, φέρνει «ξαφνικό θάνατο» στον εργασιακό βίο όσων εξ αυτών δεν κατορθώσουν να περάσουν τη βάση σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το ’24.

Σε μια τελευταία της συνέντευξη η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως (liberal.gr), απαριθμώντας τις «μεταρρυθμίσεις» σε μια πιθανή δεύτερη τετραετία για τη Ν.Δ., όπως είπε, αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, σε ένα νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση. Η κυβέρνηση επαναφέρει προεκλογικά ένα σχέδιο που κρατάει πολλούς μήνες στα συρτάρια και αφορά διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς. Το ανασύρει «χαϊδεύοντας», προεκλογικά, τις μυριάδες των πτυχιούχων που τους αφήνει να πιστεύουν ότι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες μέσω ενός νέου διαγωνισμού ΑΣΕΠ.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα νομοσχέδια που περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές υπάρχουν και δυο νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας. Το ένα από τα δύο αφορά τα «νέα κριτήρια επιλογής εκπαιδευτικών». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας είναι να τρέξουν το 2023 οι νέοι πίνακες κατάταξης απ’ όπου θα προσληφθούν οι αναπληρωτές για το σχολικό έτος 2023 και το 2024 να γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ απ’ όπου οι εκπαιδευτικοί που δεν «πιάνουν» τη βάση στις εξετάσεις θα τίθενται εκτός πίνακα διορισμού.

Στο πλαίσιο αυτό το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζει προεκλογική ανακοίνωση για διορισμό 10.000 εκπαιδευτικών μέσω του νέου συστήματος (διαγωνισμός ΑΣΕΠ) για τα σχολικά έτη 2024 και εξής. Να το πούμε καθαρά: εάν υλοποιηθεί ο παραπάνω σχεδιασμός του ΥΠΑΙΘ, τότε όλες οι αυταπάτες που καλλιεργεί σε φοιτητές και πτυχιούχους θα τιναχθούν στον αέρα και η συντριπτική πλειονότητα των διαγωνιζόμενων υποψηφίων εκπαιδευτικών θα οδηγηθούν σε «ξαφνικό θάνατο» στον εργασιακό τους βίο, αν δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν βαθμολογία πάνω από τη βάση στον γραπτό διαγωνισμό.

Πρωί, μεσημέρι και βράδυ η υπουργός Παιδείας διαλαλεί τον αριθμό των εκπαιδευτικών που προσέλαβε το υπουργείο Παιδείας ζητώντας από τα «πρόθυμα» ΜΜΕ να της υποδείξουν εάν υπάρχει κάποιο εκπαιδευτικό κενό. «Ποια κενά; Με μεγάλη μου χαρά να μου τα γνωστοποιήσετε εάν έχετε τέτοια στοιχεία» έλεγε πρόσφατα στον Νίκο Χατζηνικολάου όταν ρωτήθηκε από τη ραδιοφωνική του εκπομπή. «Με πολύ μεγάλη χαρά αν υπάρχει κάποιο θέμα κενών σε κάποιο σχολείο, παρακαλώ να μου το στείλετε προσωπικά, να το δω προσωπικά» επαιρόταν η Νίκη Κεραμέως.

Την ίδια περίπου περίοδο από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας κλήθηκαν οι διευθυντές/ντριες των Σχολικών Μονάδων «αυστηρά έως 9 Ιανουαρίου και ώρα 12 μ.μ. να έχουν φροντίσει να καλυφθούν τα λειτουργικά κενά της σχολικής τους μονάδας με υπερωρίες και να ενημερώσουν το Τμήμα Προσωπικού για τα ονόματα των εκπαιδευτικών που θα πάρουν υπερωρία». Τι σημαίνει το παραπάνω Εγγραφο της ΔΙΔΕ Α’ Αθήνας; Απόκρυψη-κάλυψη των κενών (στα μέσα της σχολικής χρονιάς) στα σχολεία με μετάθεση ευθυνών και νέων βαρών στους εκπαιδευτικούς!

Κόντρα στο γεγονός ότι υπάρχει εκφρασμένη αντίθεση των εκπαιδευτικών σωματείων στην ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών, πέρα από το γεγονός ότι η ενέργεια αυτή συντελεί στην ανεργία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, πέρα από το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί (οι περισσότεροι μεγάλης ηλικίας) εξουθενώνονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εκπαιδευτικό – παιδαγωγικό τους έργο, η ΔΙΔΕ Α’ Αθήνας ουσιαστικά στέλνει «εντέλλεσθε» στους διευθυντές των σχολείων να αναθέσουν υποχρεωτικά υπερωρίες στους εκπαιδευτικούς για να καλύψουν τα κενά.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει δηλώσει ότι στις προθέσεις της είναι να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση οι διαδικασίες για την επιλογή των νέων διευθυντών σχολείων. Και αυτό σημαίνει μοριοδότηση και συνεντεύξεις να τελειώσουν πριν από τις εκλογές, ακόμη κι αν αυτές πραγματοποιηθούν αρχές Απριλίου. Ωστόσο, η εκτίμηση που υπάρχει από στελέχη της εκπαίδευσης είναι ότι κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο, εκτός εάν θέσει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα το υπουργείο Παιδείας και βέβαια εξασφαλιστούν και οι όροι υλοποίησής τους.

Να το εξηγήσουμε: Όλα δείχνουν ότι οι πρώτες εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο και οι δεύτερες τον Μάιο. Ας δούμε τώρα τη διαδικασία: Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων υποψηφίων Διευθυντών Σχολείων έληξε χτες. Τα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής πρέπει, σύμφωνα με τη σχετική Υ.Α., εντός 10 ημερών, δηλαδή το αργότερο έως 19 Ιανουαρίου, να ανακοινώσουν τους Πίνακες Δεκτών και Μη Δεκτών Υποψηφίων. Ακολουθούν οι ενστάσεις και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΑΙΘ οι τελικοί Πίνακες Δεκτών και Μη Δεκτών ανακοινώνονται 26 Ιανουαρίου.

Ακολουθεί η διαδικασία για τη μοριοδότηση και την έκδοση των προσωρινών αξιολογικών πινάκων, οι ενστάσεις επ’ αυτών από τους πάνω από 30.000 υποψήφιους διευθυντές και η έκδοση των τελικών αξιολογικών πινάκων. Πιστεύει κανείς ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, όταν για την ίδια διαδικασία, για τους πολύ λιγότερους συμβούλους Εκπαίδευσης, χρειάστηκαν 3,5 μήνες;

Προφανώς όχι! Παράλληλα, ας πάρουμε υπόψη μας ότι βάσει Νόμου (άρθρο 28 του ν. 2190/1994) απαγορεύονται οι όποιες υπηρεσιακές μεταβολές 40 ημέρες πριν και 40 ημέρες μετά τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία των συνεντεύξεων δεν μπορεί να αρχίσει νωρίτερα από τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου του 2023 και σίγουρα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Ιουλίου στην καλύτερη περίπτωση. Η σημαία της υπουργού Παιδείας είναι υφασμένη με υποσχεσιολογία, αυταπάτες και ομηρία!

 efsyn.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ