Ο επαρκής ύπνος, η ισορροπημένη διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, όλα είναι σημαντικά και απαραίτητα για να μένουμε μακριά από επικίνδυνες ασθένειες.
Αν ψάχνετε μια δικαιολογία για να φάτε λίγο ακόμα γλυκό, η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care, δεν θα σας υποστηρίξει.
Τα καινούρια επιστημονικά στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η σωστή διατροφή μπορεί να αποτρέψει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Και μια σωστή διατροφή αποτελείται φυσικά από σημαντικές ποσότητες λαχανικών.
Αυτό υποστηρίζουν ο Pratik Pokharel και οι συνεργάτες του από το Ερευνητικό Κέντρο της Δανικής Εταιρείας Καρκίνου στην Κοπεγχάγη, που εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης λαχανικών, του κινδύνου διαβήτη και της ποσοτικοποιημένης διαμεσολάβησης βάσει του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Οι μελετητές παρακολούθησαν τις περιπτώσεις 54.793 συμμετεχόντων για ένα διάστημα 16 ετών. Εκ των συμμετεχόντων προέκυψαν 7.695 περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2. Συνεξετάζοντας τον δείκτη μάζας σώματος και την πρόσληψη λαχανικών των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ και υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών αντιμετώπιζαν 21% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Ο ΔΜΣ έδειξε να παίζει καθοριστικό ρόλο στον κίνδυνο διαβήτη.
Ειδική περίπτωση στην πρόσληψη λαχανικών αποτέλεσε η πατάτα. Η υψηλή πρόσληψη πατάτας συσχετίστηκε με 9% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, μετά τον υπολογισμό του υποκείμενου διατροφικού προτύπου, δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση. Ιδιαίτερα προστατευτικά έναντι του κινδύνου διαβήτη αποδείχθηκαν τα πράσινα φυλλώδη και σταυρανθή λαχανικά.
«Το εύρημα ότι τα λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση συστάσεων για τη δημόσια υγεία και δεν πρέπει να το αγνοήσουμε», σχολίασε ο δρ. Pokharel σχετικά με τα ερευνητικά συμπεράσματα. «Σε ό,τι αφορά στις πατάτες, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν όφελος έναντι του κινδύνου διαβήτη, αλλά από την άλλη δεν είναι και επιβλαβείς εάν παρασκευαστούν με υγιεινό τρόπο».