Βέροια

Πρόεδρος ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας: «Άπαντες γηράσκουμε αεί διδασκόμενοι»

Μετά την προχθεσινή εξαιρετική συναυλία του Μουσικού μας σχολείου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών δημοσιεύτηκαν αρνητικά σχόλια και κατηγορίες εις βάρος της σημερινής Διοίκησης της ΚΕΠΑ κατά τις οποίες αναφέρεται ότι αρνηθήκαμε επίμονα την παραχώρηση του Χώρου Τεχνών για τη συναυλία στην προσπάθειά μας να υποβαθμίσουμε την αξία του Μουσικού μας Σχολείου. Αυτές οι κριτικές προήλθαν δυστυχώς από τον νέο πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου και αναπαρήχθησαν από συγκεκριμένο δημοσιογραφικό site το οποίο εκτός των άλλων αναφέρει ο εξ-αιρετικός δημοσιογράφος ότι “Τηρώντας την υπόσχεση στον εαυτό μου να μην ασχοληθώ ποτέ ξανά με συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις (από καθαρή περιφρόνηση προς αυτά) παραθέτω το σχόλιο του

πρόεδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του

Μουσικού Σχολείου Βέροιας και γνωστού δικηγόρου της Βέροιας”

ο οποίος αναφέρει: “Δυστυχώς όμως η νέα διοίκηση της ΚΕΠΑ δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί ακόμα τη δυναμική του Μουσικού Σχολείου, οπότε και δεν παραχώρησε τον Χώρο Τεχνών, όπως ζητούσαμε μέχρι χθες, τονίζοντας ότι δεν θα χωρέσουμε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Αποτέλεσμα να μείνουν πολλοί όρθιοι και, δυστυχώς, σε αρκετούς γονείς να μην επιτραπεί η είσοδος! Κρίμα, όχι μόνο γιατί οι γονείς δικαιούνται να καμαρώνουν τα παιδιά τους, αλλά και γιατί πραγματικά άξιζε να ακούσει κανείς το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Σχολείου, που έδωσε εξαιρετική παράσταση. Δυστυχώς επίσης, έτσι έχασε και αρκετά από τα έσοδα που περίμενε η Πρωτοβουλία για το Παιδί που είχε τοποθετήσει σε καίρια σημεία τους γνωστούς σε όλους μας κουμπαράδες. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει πλέον αντιληπτό από τους ιθύνοντες ότι το Μουσικό Σχολείο δεν κάνει απλές εκδηλώσεις όπως τα άλλα σχολεία, αλλά κανονικές συναυλίες, που αν έκοβαν εισιτήριο θα ήταν sold-out. Άλλωστε, άπαντες γηράσκουμε αεί διδασκόμενοι!”

Κατά γενική αποδοχή ως σωστό ρεπορτάζ θεωρείται

η διασταύρωση των ειδήσεων πριν δημοσιευτούν, η επαφή με όλες τις πηγές έστω και τηλεφωνικά, με τους αρμόδιους φορείς (στην προκειμένη περίπτωση τον Δ/ντή του Μουσικού σχολείου και τη διοίκηση της ΚΕΠΑ) , διερεύνηση του ιστορικού πριν ολοκληρωθεί το ρεπορτάζ και δεν νοείται ως ρεπορτάζ μια αντιγραφή ενός δελτίου τύπου, με δύο-τρία σχόλια που δεν βασίζονται σε διασταυρωμένα στοιχεία.

Προς ενημέρωση αναφέρω ότι α)μέσα στο 2022 παραχωρήθηκε στο Μουσικό σχολείο ο Χώρος Τεχνών τρεις φορές ( 13/4, 11/5, 16/5), β) το αίτημα του Μουσικού σχολείου για την συγκεκριμένη εκδήλωση έγινε για την Στέγη γραμμάτων και τεχνών από τον Δ/ντή του σχολείου.

γ) και πιο σημαντικό. Ο κανονισμός διάθεσης χώρων της ΚΕΠΑ προβλέπει συνολικά τέσσερις δωρεάν παραχωρήσεις για όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας χωρίς να διαχωρίζει το Μουσικό σχολείο ώστε να απολαμβάνει επιπλέον παραχωρήσεις. Πριν από λίγο καιρό σε συζήτηση με τον δ/ντή του Μουσικού σχολείου ανέφερα ότι στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΠΑ θα εισηγηθώ τροποποίηση του κανονισμού ώστε να εντάξουμε το ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ σε ξεχωριστή κατηγορία για να διατίθενται ανεξάρτητα από άλλα σχολεία τουλάχιστον οι ημέρες που προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας του σχολείου για τις υποχρεωτικές του παραστάσεις. Αυτό ήταν αποτέλεσμα δυο παραγόντων. Ο ένας είναι η προσωπική μου πεποίθηση αλλά και όλου του ΔΣ ότι το Μουσικό Σχολείο επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται ως ιδιαίτερος πολιτισμικός οργανισμός της πόλης και είναι όντως αυτό και ο δεύτερος λόγος είναι για να μην αδικούμε τα άλλα σχολεία της πόλης. Αν ισχυρίζονται ότι υπηρετούν υγιή δημοσιογραφία μπορούν να διασταυρώσουν αυτά που αναφέρω, όπως θα έπρεπε να κάνουν και σε άλλα θέματα. Όπως επίσης θα έπρεπε να πληροφορηθούν όσοι επικρίνουν ότι οι χώροι λειτουργούν για όλους τους φορείς ανεξαιρέτως (Δήμος Βέροιας, δημόσιος τομέας, εκκλησία, Πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμια εκπαίδευση, φιλανθρωπικοί φορείς, πολιτιστικοί σύλλογοι επιστημονικοί, συνδικαλιστικοί σύλλογοι, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μετακλήσεις, εκδηλώσεις αμοιβαιότητας) , το προσωπικό που μπορεί να απασχοληθεί είναι συγκεκριμένο και ελλιπές και το κόστος λειτουργίας των χώρων , κυρίως τους χειμερινούς μήνες έχει εκτοξευτεί στα ύψη (θέρμανση, ηλεκτρισμός) και πρέπει να τα λαμβάνουμε πάντα σοβαρά υπόψιν, ΟΛΟΙ.

Τέλος, ήταν ιδιαίτερα ατυχής η αναφορά του Προέδρου του συλλόγου γονέων του σχολείου στην Πρωτοβουλία για το παιδί. Η Πρωτοβουλία μπορεί να εκφράσει ελεύθερα την άποψή της για την ΚΕΠΑ και το ΔΗΠΕΘΕ και τη στήριξή τους. Αλλά δεν τη ζήτησε κανείς.

Η άποψή μου για το Μουσικό σχολείο είναι γνωστή σε όσους εργάζονται σε αυτό. Και φυσικά δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι η επιλογή του χώρου στην προκειμένη περίπτωση ήταν η καλύτερη.

Η περιφρόνηση από κάποιους δημοσιογράφους και δημοσιογραφίζοντες δεν με αγγίζει. Ο καθένας μας κρίνεται από τα έργα του και την αποδοχή της κοινωνίας και όχι από μικρόψυχες και κακοπροαίρετες κριτικές οι οποίες δεν με αφορά από που πηγάζουν.

Κώστας Ρίζος

Πρόεδρος ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας