Γράμματα & Τέχνες Παρενθέσεις Πολιτισμός

Καραβάτζιο: Νατουραλιστής και θεατρικός

Το να έχεις συνυπάρξει χρονικά με έναν Μιχαήλ Άγγελο, ενώ μεσουρανεί, και να καταφέρεις να κάνεις γνωστό το δικό σου ύφος που σε κάνει αναγνωρίσιμο, σου προσδίδει ταυτότητα, είναι δείγμα προσωπικής ακτινοβολίας, που μεγεθύνεται  στο πέρασμα των αιώνων.

Ο Καραβάτζιο, που έμεινε γνωστός μ’ αυτό το όνομα, το όνομα του χωριού του στην περιοχή του Μιλάνου, είναι εκείνος που συνδέει την Αναγέννηση με τα μετέπειτα χρόνια εγκαταλείποντας τον ιδεαλισμό της, ιδιαίτερα στη θρησκευτική εικονοπλασία, και περνώντας όχι μόνο στον νατουραλισμό αλλά και στη δραματοποίηση των μορφών, που αποκτούν έντονα θεατρική διάσταση στα έργα του.

Ξεκινά από αντρικά πορτρέτα ή παρέες αγοριών, όπου η χαρά της ζωής αποδίδεται με στιγμές γλεντιού, μουσικής ή και συμποσίων, όλα σε μια ατμόσφαιρα ηδυπάθειας, που πολλοί την εξέλαβαν ως κλίση προς την ομοφυλοφιλία.

Αργότερα  οι πίνακές του φέρνουν στην επιφάνεια έναν άλλο Καραβάτζιο, όπου ο νατουραλισμός του δε διστάζει να χρησιμοποιήσει στα πορτρέτα του καθημερινές φιγούρες του δρόμου, αποδίδοντας ακόμη και πρόσωπα αγίων χωρίς ίχνος εξιδανίκευσης, πράγμα που δυσαρεστεί την Εκκλησία.

Εκείνο όμως που χαρακτηρίζει το ζωγράφο περισσότερο απ΄όλα είναι το παιχνίδι του με το φως και το σκοτάδι, που αναδεικνύει τα πρόσωπα μέσα από ένα σκοτεινό φόντο, υπογραμμίζοντας την παρουσία τους όχι μόνο εντονότερα αλλά ντύνοντάς τα και με μια βαριά ατμόσφαιρα μυστηρίου.

Η περίφημη Μέδουσα, ο αποκεφαλισμός του Ιωάννη, ο Δαυίδ και Γολιάθ του, ακόμη και σήμερα θεωρούνται έργα πρωτοποριακά, προκαλώντας το θαυμασμό!

Οι πίνακες του Καραβάτζιο φέρνουν κάτι καινούριο, καθώς ξεψυχάει ο 16ος αιώνας και γεννιέται ο 17ος, τον οποίο εγκαταλείπει ο ζωγράφος μόλις στα 39 του χρόνια, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για το δύσκολο χαρακτήρα του και την περίεργη συμπεριφορά του, που κατέληγε πολλές φορές σε αδικαιολόγητες κρίσεις, οδηγώντας τον μέχρι και στο να καταστρέφει τα έργα του.

Σκοτεινή και ανεξερεύνητη προσωπικότητα, με ένα έργο, όμως, σταθμό για τη μετάβαση από το παλιό στο καινούριο.

……………………..

*Οι «Παρενθέσεις» είναι μικρά κείμενα, μικρές πινελιές, σε θέματα πολιτισμού ή ζωής, που φωτίζουν γωνιές από μεγαλύτερα θέματα,  λειτουργώντας σαν παρ-εν-θέσεις.

……………………..

banner-article

Ροη ειδήσεων