Κόσμος

Milliyet: «Μήνυμα» στην Ελλάδα η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία / Οι καταστροφές και τα αντίποινα

Για μήνυμα στην Ελλάδα και τις χώρες που έχουν υιοθετήσει εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία κάνει λόγο η φιλοκυβερνητική «Milliyet», λίγες ώρες μετά την εντολή Ερντογάν για νυχτερινή επιδρομή σε Συρία και Ιράκ.

«Η αεροπορική επιχείρηση είναι επίσης ένα μήνυμα προς την Ελλάδα: Δεν είναι άσκηση, είναι γεγονός», αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα.

Η «Milliyet» φιλοξενεί δηλώσεις του Αμπντουλάχ Αγάρ, ειδικού αναλυτή σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας, ο οποίος κάνει λόγο για «ένα εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα προς χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν υιοθετήσει εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία».

Στη δημοσιότητα βίντεο με την εντολή Ερντογάν

Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε το βίντεο με τη στιγμή που ο Ερντογάν δίνει εντολή στον Χουλουσί Ακάρ για επίθεση, ως αντίποινα για τη τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή 13η Νοεμβρίου.

Στο βίντεο, ο υπουργός Άμυνας δείχνει στον Τούρκο πρόεδρο χάρτη με τις περιοχές που θα γίνει η στρατιωτική επιχείρηση.

Ωστόσο, στο βίντεο ο χάρτης εμφανίζεται «θολός» για να μην φαίνονται τα σημεία.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σε πανηγυρικό τόνο δίνουν φωτογραφίες από τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος υπογράφει τη διαταγή για το «σφυροκόπημα» κουδρικών στόχων στα βόρεια τμήματα του Ιράκ και της Συρίας.

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Καταστρέψαμε 89 κουρδικούς στόχους

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι 89 στόχοι, περιλαμβανομένων καταφυγίων και αποθηκών πυρομαχικών, καταστράφηκαν σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον βάσεων των Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ και στη βόρεια Συρία.

«Θα υπάρξουν αντίποινα» προαναγγέλλουν οι Κούρδοι

Εκπρόσωπος των SDF είπε ότι τα τουρκικά πλήγματα κατέστρεψαν υποδομές, μεταξύ των οποίων σιλό σιτηρών, ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας και ένα νοσοκομείο. Έντεκα άμαχοι, μεταξύ των οποίων ένας δημοσιογράφος, έχασαν τη ζωή τους, δήλωσε ο Φαρχάντ Σάμι, επικεφαλής του κέντρου μέσων ενημέρωσης των SDF στο Twitter.

Οι Κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι θα υπάρξουν αντίποινα για τα χτυπήματα. «Αυτές οι επιθέσεις από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση», ανέφερε.

Σε άλλη δήλωση, συριακή στρατιωτική πηγή ανέφερε στο κρατικό μέσο SANA ότι ένας αριθμός στρατιωτών σκοτώθηκαν σε «τουρκική επίθεση στη συριακή γη» το πρωί της Κυριακής, στην ύπαιθρο κοντά στο βόρειο Χαλέπι και τη Χασάκα.

«Γαμψό ξίφος» και για τις εκλογές

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέρ Ταγίπ Ερντογάν δεν διστάζει να εργαλειοποιεί τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, για να ενισχύσει και να αξιοποιήσει το εθνικιστικό κλίμα που πυροδοτεί ενόψει των προγραμματισμένων για τον προσεχή Ιούνιο εκλογών στην Τουρκία.

Πιστεύει πώς δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις στην νέα του αεροπορική επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, με πρόσχημα ότι είναι βάσεις για τους «Κούρδους τρομοκράτες», μία εβδομάδα μετά την αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το ενδεχόμενο να ήταν προβοκάτσια.

Την νέα εισβολή σε Συρία και Ιράκ ο Ερντογάν την ονόμασε «Γαμψό ξίφος», γιαταγάνι δηλαδή.

Ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι ούτε η Μόσχα θα αντιδράσει. Θέλει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι  ενεργεί σαν «Δούρειος Ίππος» του Βλαντιμίρ Πούτιν εντός της Ατλαντικής συμμαχίας αποκλειστικά για τα δικά του, εσωτερικά συμφέροντα. Είτε με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 ή με την συνεχή κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας