Κόσμος

Πανηγύρια Ζελένσκι για τη Χερσώνα – Ερωτήματα για την επόμενη ημέρα

Παρά τις αρχικές αμφιβολίες, το Κίεβο ανακοινώνει, πλέον, ότι η Χερσώνα πέρασε ξανά σε ουκρανικά χέρια. Ερωτήματα για την επόμενη ημέρα και τις κινήσεις Πούτιν.

Με κάθε επισημότητα, πλέον, το Κίεβο αναγνωρίζει ότι η Χερσώνα, η στρατηγικής σημασίας πόλη στα δυτικά του ποταμού Δνείπερου, πέρασε εκ νέου σε ουκρανικά χέρια.

Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την Τετάρτη, οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν  να μπαίνουν στην πόλη και, το βράδυ της Παρασκευής, ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι «η Χερσώνα είναι δική μας».

Με μήνυμά του στο Telegram, ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε τις εξελίξεις σημειώνοντας «ο δικός μας λαός. Δική μας. Η Χερσώνα. Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να πάρουμε πίσω τη Χερσώνα».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι ειδικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται ήδη μέσα στην πόλη και άλλες δυνάμεις παραμένουν σταθμευμένες κοντά στην πρωτεύουσα της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, μάλιστα, κάλεσαν όσους Ρώσους στρατιώτες παραμένουν στην περιοχή να παραδοθούν, ειδάλλως θα εξοντωθούν.

Τι θα κάνει ο Πούτιν;

Κι ενώ Ουκρανία και Δύση πανηγυρίζουν για μια σημαντική, όπως διαφαίνεται, ήττα του Βλαντιμίρ Πούτιν, τα ερωτηματικά για τις ρωσικές αποφάσεις παραμένουν, ενώ άγνωστο είναι και το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Προς το παρόν, το υπουργείο Άμυνας δήλωσε, παρά τους ουκρανικούς φόβους, ότι η διαδικασία αποχώρησης των στρατευμάτων ολοκληρώθηκε, κάτι που σημαίνει ότι ο ποταμός Δνείπερος αποτελεί, πλέον, φυσικό σύνορο, με τις ουκρανικές δυνάμεις στα δυτικά και τις ρωσικές στα ανατολικά.

Πάντως και σήμερα υπήρξαν αναφορές σε ρωσικά ΜΜΕ ότι οι δυνάμεις του πυροβολικού σφυροκοπούν τα ουκρανικά στρατεύματα που συγκεντρώνονται στη δυτική πλευρά του ποταμού. Επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας σημειώνουν ότι περισσότεροι από 30.000 Ρώσοι στρατιώτες και πάνω από 5.000 κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού μεταφέρθηκαν στην αριστερή πλευρά του ποταμού.

Αξίζει να σημειωθεί, ακόμη, ότι ρωσικά μέσα ανακοίνωσαν, υπό το φως των εξελίξεων στη Χερσώνα, μια νίκη της Μόσχας στο άλλο μεγάλο μέτωπο, στο Ντονέτσκ. Σύμφωνα με το Ria οι ουκρανικές δυνάμεις αποχώρησαν από περιοχή στα νότια, περίπου είκοσι χιλιόμετρα από το Ντονέτσκ, καθώς, ήδη από την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ενημερώσει ότι οι επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο μέτωπο θα εντατικοποιηθούν.

Η σιωπή του Κρεμλίνου

Κι ενώ κυκλοφορούν αλληλοσυγκρουόμενες εκτιμήσεις για την απόφαση υποχώρησης από τη Χερσώνα, το Κρεμλίνο δεν δείχνει, προς το παρόν, διάθεση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Χαρακτηριστική η σημερινή σιωπή από τον εκπρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτά είναι θέματα του υπουργείου Άμυνας και πως το υπουργείο μπορεί να δώσει τις απαντήσεις.

Έσπευσε, πάντως, να επισημάνει ότι η υποχώρηση δεν αλλάζει το καθεστώς προσάρτησης της ευρύτερης επαρχίας στη Ρωσία.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων