Άρθρα Κοινωνία Πολιτική

Τα Άρρητα, τα Ρητά κι η Oμερτά* / γράφει ο Γιάννης Αγγέλογλου

Οπότε, με τον ορυμαγδό των τελευταίων ποινικών, δικαστικών και οικονομικών σκανδάλων, λαμβανομένου υπόψη ότι ο απόηχος του διλήμματος, νόμιμο – ηθικό κατάντησε πλεκτάνη, μπορεί κάλλιστα κανείς συνυπολογίζοντας το ιλιγγιώδες χρηματικό ποσό του σκανδάλου, εν προκειμένω, να πιθανολογήσει ότι με το πρόσφατο…

Γιάννης Θ. Αγγέλογλου

«Όταν ξεκινούν η σκανδαλοθηρία και η σκανδαλολογία, ετοίμασε το εκλογικό σου βιβλιάριο», έλεγαν οι παλιοί.

Κάτι ήξεραν. Πέρασαν δύσκολες εποχές και αληθινά τρομακτικές στιγμές όσοι τουλάχιστον έζησαν πόλεμο, είτε “με το δάχτυλο στη σκανδάλη” είτε με το πιστόλι στον κρόταφο.

Κοντά σ’ αυτούς κι όσοι βίωσαν όλες τις εκφάνσεις πολιτικών καταστάσεων ως ενεργοί πολίτες κι αναγνώστες, είτε θεωρώντας τιμωρία να κυβερνώνται από κατωτέρους είτε παραφράζοντας ελαφρώς το δίλημμα του Ευθύφρονα, «αν το ευσεβές (ηθικό) εκφράζεται από τους νόμους, επειδή είναι ευσεβές ή είναι ευσεβές επειδή εκφράζεται απ΄ τους νόμους».

Είτε, τέλος, όσοι αποκομίζοντας κάτι από τη σοφία του Αντισθένη διατήρησαν στιβαρή την αίσθηση του Δικαίου στην «… επίσκεψι των ονομάτων»· σαρκάζει το μόρφημα κάποιων χαρακτηριστικών  επωνύμων, «από τον Σκανδάλη**, στον Σκανδαλάκη*** ως τον Σκανδαλίδη****».

Οπότε, με τον ορυμαγδό των τελευταίων ποινικών, δικαστικών και οικονομικών σκανδάλων, λαμβανομένου υπόψη ότι ο απόηχος του διλήμματος, νόμιμο – ηθικό κατάντησε πλεκτάνη, μπορεί κάλλιστα κανείς συνυπολογίζοντας το ιλιγγιώδες χρηματικό ποσό του σκανδάλου, εν προκειμένω, να πιθανολογήσει ότι με το πρόσφατο “σκάνδαλο Πάτση” η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πάτσισε, (ισοφάρισε) όλα τα ρεκόρ των σκανδάλων του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ με τους κωδικούς “υπερυπουργός Τσοχατζόπουλος και “στρατηγός Τσουκάτος”.

Αν πάλι ανατρέξουμε στο απώτερο παρελθόν της πολιτικής ιστορίας του τόπου και  θυμηθούμε την ιστορική ρήση του πρωθυπουργού Κονδύλη, “αν γνωρίζεις πώς διοικείται η Ελλάδα, μπορείς να την διοικήσεις κι από δεκανέας” μάλλον τα υπερσκέλισε.

Γιατί σοβεί κι η εκδοχή “αν γνωρίζεις από κυβερνητικά σκάνδαλα «ΜΠΟΡΕΙΣ» και από απλός βουλευτής”.

Κι επειδή ελλοχεύει αναγκαστικά κι η τρομερή, -ωστόσο άρρητη κι επαναλαμβανόμενη-, ΕΠΩΔΟΣ των αποδιοπομπαίων δραστών, όσο και των εξιλαστήριων παραιτήσεων στο «χορό των καταραμένων» της ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑΣ, που θα μας βοηθήσει ίσως να βγάλουμε ασφαλέστερο συμπέρασμα και θα μας λυθούν πολλές απορίες:

“ΑΝ ΜΙΛΗΣΩ, ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΩ

ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ”

Αυτές τις μέρες της επετείου του ΟΧΙ, επισκέφτηκε την χώρα μας ο Καγκελάριος της Γερμανίας κι ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης τον ξενάγησε στην Ακρόπολη.

Τι να διημείφθη άραγε μεταξύ τους…

Ίσως για την νέα ομόλογό τους στην Ιταλία, τον πρόεδρο της γείτονας Τουρκίας, οπωσδήποτε κάτι για τον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας…

Κι αν πρόσεξε ο Όλαφ Σολτζ τα μάρμαρα που λείπουν και μέχρι να φθάσουν «στο ψητό» και στις ενδεχόμενες παραγγελίες, -δεν θα έλειψαν οι φιλοφρονήσεις- κι ίσως απ΄ τα σπουδαία ρητά των προκατόχων τους, το κυριολεκτικό «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού» του Όττο Μπίσμαρκ να συνοδεύτηκε με το αξέχαστο τού Κωνσταντίνου Καραμανλή:

«Εις την πολιτικήν, άλλα λέγονται και δεν γίνονται κι άλλα γίνονται και δεν λέγονται».

————————

* ΟΜERTA: Έννοια σημαίνουσα φαινόμενα και συμβάντα εκφοβισμού, εκβιασμού, απόκρυψης και σιωπής από φόβο, δωροδοκία και “τιμωρίες παραδειγματισμού, μέχρι θανάτου” σ΄ όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, ποινικού, πολιτικού, οικονομικού, ιατρικού, ψυχιατρικού, δικαστικού… εγκληματολογικού ενδιαφέροντος.

**Σκανδάλης Στυλιανός του Δημητρίου, (1917-1976): Έλλην στρατιωτικός και πολιτικός με σημαντικές πολιτικές και διοικητικές θέσεις πριν και κατά τη Χούντα των Συνταγματαρχών.

*** Σκανδαλάκης Τάκης, επτά φορές Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, 1989 – 2009 στη Β΄ Αθηνών και στη Λακωνία, Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και Πατριαρχείων.

**** Σκανδαλίδης Κώστας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθηνών, υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αιγαίου, Αγροτικής Ανάπτυξης και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

sinidisis1995@gmail.com

banner-article

Ροη ειδήσεων