Βέροια Ειδήσεις με Διάρκεια Εκδηλώσεις Νάουσα Τοπικά

2ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αιγών | 20 & 21 Αυγούστου

Μετά την πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ Αιγών πέρσι τον Αύγουστο, η ιδέα αυτή, ενός Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ, που να βαδίζει στους δρόμους του Μ. Αλεξάνδρου και να ενώνει τους ήχους, τις μουσικές και τα τραγούδια των πολιτισμών που συναντά, προχωρά μπροστά.

Σε αυτό το μουσικό συναπάντημα θα περιδιαβούμε τις χώρες που κατέκτησε ο Μεγάλος Στρατηλάτης Αλέξανδρος, σεβόμενος τις παραδόσεις, την ιστορία και την τέχνη τους.

Στόχος του φεστιβάλ Αιγών είναι να παρουσιαστεί η μουσική ποικιλομορφία των περιοχών αυτών, με πρωτεργάτη τον διεθνούς φήμης Αρμένιο μουσικοσυνθέτη Ηaig Yazdjian και την ορχήστρα του, και καλεσμένους σημαντικούς σολίστ, διακεκριμένους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα έρθουν στη χώρα μας αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

Στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών και στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο, με όχημα και ιχνηλάτη τη μουσική.

Εκεί θα ακουστεί η ηχώ των αρχαίων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τον Δούναβη έως τον ζωοδότη Νείλο και από την Μεσοποταμία έως τις παρυφές του ιερού Γάγγη.

Η ιστορία, η κουλτούρα, η ετερογένεια, τα μυθικά επιτεύγματα και τα πάθη των λαών τριών ηπείρων σφυρηλάτησαν τη λαϊκή μουσική των χωρών που θα εκπροσωπηθούν στο Φεστιβάλ Αιγών, από άξιους δεξιοτέχνες που φέρουν αυτή την πολύτιμη παράδοση. Μια κληρονομιά που χάνεται στα βάθη των αιώνων και έχει προέλθει από αυτό το μεγάλο χωνευτήρι των πολιτισμών, των θρησκειών, των ετερόκλητων συμμαχιών και των άγριων συγκρούσεων.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων θα ξετυλιχθεί το αόρατο νήμα των αμφίπλευρων επιρροών που σμίλεψαν υπομονετικά και εντέλει διαμόρφωσαν, τις τόσο διαφορετικές μα και τόσο συγγενικές, εθνικές μουσικές των λαών και αποτέλεσαν διαχρονικά τη γέφυρα που τους συνδέει.

Η επιλογή του Ηaig Yazdjian στην καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος, δεν είναι τυχαία, οι δρόμοι της ζωής και της τέχνης του τον έφεραν σε επαφή με αυτούς τους ήχους και σε συνδυασμό με το ταλέντο και την σεμνή του προσωπικότητα υπόσχονται και φέτος 2 μαγικές βραδιές.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος κρουστός, Itamar Doari θα μας ταξιδέψει στις μουσικές και τους ήχους της πατρίδας του, το Ισραήλ, και όχι μόνο. Θα συμμετέχει η Gorkem Saoulis από την Τουρκία, με το κανονάκι και την φωνή της που θα μας μεταφέρει στα παράλια της Μικράς Ασίας και της Εγγύς Ανατολής. Η Gergana Dimitrova με την εξαιρετική φωνή της και ο Kostadin Genchev με το καβάλ του , το παραδοσιακό πνευστό της Βουλγαρίας, θα μας παρουσιάσουν μουσικές και τραγούδια από τα Βαλκάνια. Στο φεστιβάλ θα συμμετέχει και ο δικός μας, διδάκτωρ μουσικής πρακτικής και εθνομουσικολόγος Ματθαίος Τσαχουρίδης με την ποντιακή λύρα και το αφγανικό ρεμπάμπ σε μουσικές και ήχους του Πόντου και της ευρύτερης περιοχής.

Με τη συνοδεία του κουαρτέτου:

Haig Yazdjian – ούτι, φωνή

Tigran Sargsyan – duduk clarinet

Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα

Τάσος Πούλιος – κανονάκι

Όλοι οι καλλιτέχνες μαζί θα μας προσφέρουν ένα πρόγραμμα που ενώνει την μουσική παράδοση αυτών των χωρών στις οποίες άφησε το αποτύπωμα του ο Μ. Αλέξανδρος. Φέτος θα βαδίσουμε κυρίως στη σημερινή Βουλγαρία, Τουρκία και στο Ισραήλ.

Eπιμέλεια προγράμματος Haig Yazdjian

Πρόγραμμα

Σάββατο 20 Αυγούστου 2022,  Αρχαίο θέατρο Μίεζας

Αρχαία Θράκη (μέρος της οποίας είναι η σημερινή Βουλγαρία), Περσία, Ισραήλ

Itamar Doari – κρουστά

Gorken Saoulis – κανονάκι, φωνή

Gergana Dimitrova – φωνή

Kostadin Genchev – καβάλ

Tsvetas Magic

Αυτή είναι μια μυθική ιστορία που λένε οι ηλικιωμένοι στη Βουλγαρία. Υπήρχαν γυναίκες σαμόντιβα  που ερωτεύτηκαν και μάγεψαν άντρες από τον επίγειο κόσμο. Αυτό το τραγούδι μιλάει για μια τέτοια ιστορία… Ο άντρας ήθελε να ελευθερωθεί από αυτήν την αγάπη για να μπορέσει να πάει να δουλέψει στο εξωτερικό και η γυναίκα δεν το άφηνε.

Pismo ti e doshlo

Μια ιστορία αγάπης. Το αγόρι ήταν μακριά από το κορίτσι. Της στέλνει ένα γράμμα, με δύο περιστέρια. Κρατούν το γράμμα κάτω από τη δεξιά τους φτερούγα. Σε αυτό, το αγόρι τη ρώτησε τι να της φέρει, και εκείνη απάντησε ότι δεν ήθελε τίποτα… μόνο να γυρίσει κοντά της…

Με συνδετικό κρίκο τον Haig Yazdjian με το ούτι και τη φωνή του και την συνοδεία του κουαρτέτου του, ο διεθνώς αναγνωρισμένος κρουστός, Itamar Doari θα μας ταξιδέψει στις μουσικές και τους ήχους της πατρίδας του, το Ισραήλ, και όχι μόνο. Θα συμμετέχει η Gorkem Saoulis από την Τουρκία, με το κανονάκι και την φωνή της που θα μας μεταφέρει στα παράλια της Μικράς Ασίας και της Εγγύς Ανατολής. Η Gergana Dimitrova με την εξαιρετική φωνή της και ο Kostadin Genchev με το καβάλ του , το παραδοσιακό πνευστό της Βουλγαρίας, θα μας παρουσιάσουν μουσικές και τραγούδια από τα Βαλκάνια.

Με τη συνοδεία του κουαρτέτου:

Haig Yazdjian – ούτι, φωνή

Tigran Sargsyan – duduk clarinet

Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα

Τάσος Πούλιος – κανονάκι

 

Στη Βέροια, στο Χώρο Τεχνών η εκδήλωση της 2ης μέρας | Κυριακή 21 Αυγούστου

Αρχαία Θράκη, Περσία (παράλια Μικράς Ασίας, σημερινή Τουρκια), Εύξεινος Πόντος, Ισραήλ,

 

Itamar Doari – κρουστά

Gorken Saoulis – κανονάκι, φωνή

Gergana Dimitrova – φωνή

Kostadin Genchev – καβάλ

Ματθαίος Τσαχουρίδης – ποντιακή λύρα

 

AH EDIP INLERIM GURBET ELINDE

Αναστενάζω στην ξενιτιά βλέποντας από μακριά τα βουνά μας. Τα παλάτια και τα αρχοντικά δεν έχουν καμία αξία αν είσαι μόνος σου στα ξένα χωρίς την αγάπη σου.

SEVDA ZINCIRI – Από το 1935

Αλυσόδεσα με την αλυσίδα της αγάπης τον λαιμό μου και μια άσβεστη φωτιά άναψα στο στήθος μου. Δεν μπορώ να ησυχάσω. Ξέρεις πως για σένα θυσιάζομαι

Με συνδετικό κρίκο τον Haig Yazdjian με το ούτι και τη φωνή του και την συνοδεία του κουαρτέτου του, ο διεθνώς αναγνωρισμένος κρουστός, Itamar Doari θα μας ταξιδέψει στις μουσικές και τους ήχους της πατρίδας του, το Ισραήλ, και όχι μόνο. Θα συμμετέχει η Gorkem Saoulis από την Τουρκία, με το κανονάκι και την φωνή της που θα μας μεταφέρει στα παράλια της Μικράς Ασίας και της Εγγύς Ανατολής. Η Gergana Dimitrova με την εξαιρετική φωνή της και ο Kostadin Genchev με το καβάλ του , το παραδοσιακό πνευστό της Βουλγαρίας, θα μας παρουσιάσουν μουσικές και τραγούδια από τα Βαλκάνια. Αυτή τη μέρα θα έχουμε μια ακόμη σπουδαία συμμετοχή του δικού μας Ματθαίου Τσαχουρίδη με μουσικές και ήχους του Πόντου και της ευρύτερης περιοχής.

 

Με τη συνοδεία του κουαρτέτου:

Haig Yazdjian – ούτι, φωνή

Tigran Sargsyan – duduk clarinet

Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα

Τάσος Πούλιος – κανονάκι

 

Haig Yazdjian

 Ο Haig Yazdjian, γεννημένος στη Συρία από γονείς Αρµένιους, ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1980. Είναι παράξενο, αλλά όντας στην Ελλάδα ανακάλυψε τα σαγηνευτικά στοιχεία της ανατολίτικης μουσικής και βρήκε στο ούτι τον δρόμο να εκφράσει τις μουσικές του αναζητήσεις.

Η κυκλοφορία του πρώτου δίσκου του, Talar («Αειθαλές»), το 1996 ανέδειξε έναν από τους πλέον ταλαντούχους και πολλά υποσχόμενους συνθέτες της γενιάς του. Ο Haig Yazdjian ξεχώρισε για τον μοναδικό τρόπο µε τον οποίο αναμιγνύει ετερόκλητα στοιχεία των παραδοσιακών μουσικών της Ανατολικής Μεσογείου, πιστεύοντας ακλόνητα πως η παράδοση είναι µια ζωντανή, δημιουργική δύναμη. ∆ύο χρόνια μετά, κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του, το καλοκαίρι του 2000 κυκλοφορεί σε CD η μουσική που έγραψε για το θεατρικό έργο «Το κτήνος στο φεγγάρι», ενώ το 2001, σ’ ένα σημείο εκφραστικής και εκτελεστικής ωριμότητας, κυκλοφορεί το άλμπουμ Yeraz, ένας ονειρικός κόσμος για ακροατές µε τις ίδιες ευαισθησίες.

Το 2007 ο HaigYazdjian κυκλοφόρησε τον τέταρτο προσωπικό του δίσκο µε τον τίτλο Amalur. “Amalur” στη γλώσσα των Βάσκων σημαίνει «Μάνα Γη». Έχοντας ως αφετηρία το ιδιαίτερο συνθετικό του ύφος και το μοναδικό ήχο από το ούτι, το Amalur παρακολουθεί και καταγράφει τη μουσική πορεία του Haig μέσα από τις ζωντανές εμφανίσεις του, τη συνεργασία του µε διεθνούς φήμης μουσικούς, τον πειραματισμό του σε νέους τρόπους έκφρασης όπως το ηλεκτρικό ούτι (είναι η πρώτη καταγραφή του οργάνου σε δίσκο διεθνώς), αλλά και σημαντικές δισκογραφικές συνεργασίες όπως µε την Ελευθερία Αρβανιτάκη αλλά και µε τον διεθνούς φήμης ουτίστα και συνθέτη Ara Dinκjian από τους θρυλικούς Night Ark.

Έχει συνεργαστεί µε πολλούς σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές καθώς και µε σολίστες διεθνούς κύρους. Μεταξύ αυτών, µε τον Νίκο Πορτοκάλογλου, Νίκο Ξυδάκη, τον Γιώργο Νταλάρα, τη Σαβίνα Γιαννάτου, τη Μαρία Φαραντούρη, τη ∆ήµητρα Γαλάνη, την Έλλη Πασπαλά, τον David Lynch κ.ά.

Το 2005 συμμετείχε στον δίσκο της Loreena Mc Kennitt ‘An Ancient Muse’ ο οποίος ηχογραφήθηκε στα θρυλικά Real World Studios του Peter Gabriel, καθώς και στην παγκόσμια περιοδεία της. Το 2008 και το 2009 ο Haig Yazdjian συνεργάστηκε µε μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ερμηνεύτριες, την Ελένη Βιτάλη. Μαζί πραγματοποίησαν μια σειρά από κοινές ζωντανές εμφανίσεις σε όλη τη χώρα και η συνύπαρξή τους επί σκηνής καταγράφηκε στο διπλό CD Ζωντανό Κύτταρο.

 

Itamar Doari

 

Ο Itamar Doari είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος κρουστός, μουσικός παραγωγός και συνθέτης. Για πάνω από 20 χρόνια, έχει συνεργαστεί με χιλιάδες καλλιτέχνες, έχει δώσει συναυλίες στις πιο σημαντικές σκηνές του κόσμου, έχει διδάξει master classes, έχει ηχογραφήσει άλμπουμ, έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, απλώνοντας τη μουσική του και το πνεύμα του σε όλη την υφήλιο.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γαλιλαία σε ένα περιβάλλον πλούσιας μουσικής παράδοσης και ρυθμών, Αιγυπτιακών, Σεφαρδικών, Τουρκικών, Περσικών και Βεδουίνικων. Εκεί ο Doari άρχισε να μελετά την αρχαία τέχνη του ρυθμού και των κρουστών και να ανασκάπτει τις πολιτιστικές του ρίζες. Αυτή η έρευνα οδήγησε στην ανάπτυξη της μοναδικής μουσικής ταυτότητας και τεχνικής του.

Το στάτους του στον κόσμο ως ενός από τους πιο καινοτόμους και με τη μεγαλύτερη επιρροή κρουστού προέρχεται από τους σπουδαίους δασκάλους του, την εξερεύνηση και τα ταξίδια του. Συνεργάζεται με κάποιους από τους σπουδαιότερους μουσικούς του κόσμου και ηχογραφεί με κάποιες από τις παγκοσμίως, σπουδαιότερες εταιρείες παραγωγής δίσκων, όπως Universal Music, EMI, Warner Music, Sony Music, Blue Note κλπ.

Το 2010 ήταν ένας από τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας, Yemen Blues, με τραγουδιστή και συνθέτη το Ravid Kahalani. Οι δυο τους κυκλοφόρησαν τρία άλμπουμ μαζί και εξερεύνησαν μέσω της μουσικής του συγκροτήματος τις συνδέσεις των σύγχρονων funk grooves, των Αραβικών Ρυθμών, και των αρχαίων κατανυκτικών ψαλμών που προέρχονται από πολιτισμούς που εκτείνονται από την Υεμένη έως τη Δυτική Αφρική.

Το 2021 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ κρουστών Ρεθύμνου όπου συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Haig Yazdjian. Μια συνεργασία η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

GERGANA DIMITROVA

Η Gergana Dimitrova γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1975 στο Πλέβεν της Βουλγαρίας. Ξεκίνησε να σπουδάζει μουσική σε ηλικία 9 ετών, παίζοντας γκαντούλκα. Το 1989 εισήχθη στη μέση μουσική σχολή στο Πλέβεν, με ειδίκευση στο λαογραφικό τραγούδι.

Με την αποφοίτηση της έγινε μέλος της παγκοσμίου φήμης γυναικείας λαϊκής χορωδίας Mystery of the Bulgarian Voices υπό τη διεύθυνση της καθ. Ντόρα Χρίστοβα, κάνοντας παράλληλα το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, με κατεύθυνση στη Παιδαγωγική Φωνητική.

Ως μέλος των Mystery of the Bulgarian Voices εμφανίστηκε σε μια σειρά από συναυλίες σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Βραζιλία, Αργεντινή.

Έχει συμμετάσχει σε τρεις μουσικές ταινίες της Βουλγαρικής Εθνικής Τηλεόρασης και σε αρκετές ηχογραφήσεις με τη Λαϊκή Ορχήστρα στη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία.

Το 1996 ίδρυσε μαζί με τον Milen Ivanov το κουαρτέτο Eva Quartet, με το οποίο ηχογράφησε τρία άλμπουμ.

Εργάστηκε ως καθηγήτρια φωνητικής στο λαογραφικό και υπήρξε επικεφαλής και μαέστρος ενός φωνητικού συγκροτήματος στο Novi Iskar της Βουλγαρίας.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά μουσικά έργα μαζί με τον σύζυγό της Kostadin Genchev με την Εθνική Ραδιοφωνία της Βουλγαρίας καθώς και στα μουσικά έργα του συνθέτη Peter Doundakov, στα θεατρικά έργα «Eurideces» (σκηνοθεσία Stoyko Murdjev), «Phantom Pain» (σκηνοθεσία Vazkresia Viharova) και στην ταινία «The Postman» (σκηνοθεσία Tonislav Hristov).

 

KOSTADIN GENCHEV

Ο Kostadin Genchev γεννήθηκε το 1969 στο Gabrovo της Βουλγαρίας. Σε ηλικία 10 ετών άρχισε να παίζει καβάλ και το 1988 αποφοίτησε από τη δευτεροβάθμια μουσική σχολή του Fillip Koutev στο Kotel της Βουλγαρίας. Το 2016 απέκτησε το μεταπτυχιακό του από τη Μουσική Ακαδημία στη Σόφια της Βουλγαρίας, με ειδίκευση στη Σύνθεση στην τάξη του Καθ. Krassimir Taskov.

Η καριέρα του σε διάφορα μουσικά group ξεκίνησε το 1990. Από το 1993 είναι σολίστ, μέλος ορχήστρας, συνθέτης και ενορχηστρωτής με τη Λαϊκή Ορχήστρα της Εθνικής Ραδιοφωνίας της Βουλγαρίας. Έκτοτε έχει γράψει πάνω από 800 διασκευές λαογραφικών τραγουδιών και πάνω από 100 ορχηστρικά κομμάτια ειδικά για αυτήν την ορχήστρα. Έχει επίσης δουλέψει στην οργανική ομάδα της χορωδίας Mystery of the Bulgarian Voices, ταξιδεύοντας μαζί τους και συμμετέχοντας σε εκατοντάδες συναυλίες σε Ευρώπη, Ασία και Λατινική Αμερική, από τη Βραζιλία μέχρι το Χονγκ Κονγκ.

Είναι ο ιδρυτής των ethnic μουσικών συγκροτημάτων Bulgara και Wild River.

Είναι νικητής του βραβείου Askeer 2005 για τη θεατρική μουσική με το συγκρότημα Bulgara και το 2016 τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο από τον Εθνικό Διαγωνισμό για τη Συγγραφή ενός Συμφωνικού Κομματιού σε Σύνθετο Ρυθμό 7/8.

Συμμετείχε ως καβαλίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής στο ethno project «Belonoga» (μαζί με τη σύζυγό του Gergana).

Από το 2018 ο Κ. Γκέντσεφ γράφει τη μουσική για το «Historical Park» κοντά στη Βάρνα, το οποίο κυκλοφορεί σε δύο CD.

 

 Görkem Devrim Saoulis

Γεννήθηκε στο χωριό Kizilcahamam κοντά στην Άγκυρα στις 29 Ιουλίου του 1977. Άρχισε τις μουσικές σπουδές της στο Κρατικό Ωδείο της Κωνσταντινούπολης (Τμήμα του ITU) το 1988 με ειδίκευση στο κανονάκι. Μετά από δεκαετή φοίτηση άρχισε να εμφανίζεται και να συμμετέχει ως επαγγελματίας μουσικός σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις. Κατά την περίοδο 1999 – 2003 παραδίδει μαθήματα στο μουσικό τμήμα του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης και στο Πανεπιστήμιου Κεράτιου Κόλπου. Παράλληλα, είναι μέλος μουσικών συνόλων (κυρίως) κλασσικής τούρκικης μουσικής δίνοντας συναυλίες εντός και εκτός Τουρκίας.

Το 2000 συμμετέχει ως βασικός συντελεστής στη μουσική, εβδομαδιαία, εκπομπή της Τουρκικής τηλεόρασης με τον ιδρυτή της σύγχρονης τουρκικής μουσικής Melih Kibar, συμμετέχοντας επίσης στις συναυλίες και τη δισκογραφία του.

Από το 2007 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Το 2017 έγινε η έκδοση του πρώτου προσωπικού της δίσκου με τραγούδια από την κοινή Ελληνοτουρκική παράδοση αλλά και δικές της συνθέσεις.

Από το 2018 είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος “Λούστροι”. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στην Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτο, Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρο, Ελλάδα, Ρωσία, Αυστρία και αλλού. ‘Έχει συμμετάσχει ως σολίστας σε πολλές κυκλοφορίες και έχει ηχογραφήσει άλμπουμ, soundtrack ταινιών, μουσική για θέατρο κα.

 

 Ματθαίος Τσαχουρίδης

Γεννήθηκε στη Βέροια. Σε ηλικία 9 ετών παίρνει τα πρώτα μαθήματα ποντιακής λύρας από τον παππού του, ενώ στα 12 κάνει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά.

Το 1996 κερδίζει το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο παραδοσιακής μουσικής και κατόπιν υποτροφίας από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Goldsmiths  (BA in Music Studies, Masters in Ethnomusicology).

Από το 2007 είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, του πρώτου παγκοσμίως στην αγγλική γλώσσα που αναφέρεται στην ποντιακή λύρα και στις μουσικές δυνατότητες του οργάνου.

Το 2005, του απονέμεται το Πρώτο Βραβείο του Ιδρύματος Τεχνών Βρετανίας ως ο καλύτερος ερμηνευτής μη δυτικού οργάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2004 ερμηνεύει το μουσικό Ολυμπιακό θέμα της τηλεόρασης του BBC με την Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας ενώ το 2005 εμφανίζεται στο Ηρώδειο για την έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών όπου ερμηνεύει συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα με την ποντιακή λύρα. Το 2007 εμφανίζεται ως σολίστας με τον Cat  Stevens στο Porchester Hall και  στο Royal Albert Hall του Λονδίνου με το μουσικό σχήμα «Music Beyond Borders».

Το 2008 συνεργάζεται ως σολίστας με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Ουκρανίας στην όπερα της Γενεύης με τη σπουδαία Ελβετή μουσικό Yasmine Tamara όπου ερμηνεύουν διάσημες μελωδίες του Hollywood.

Επίσης, είναι ο πρώτος Έλληνας σολίστας μουσικός που εμφανίζεται στο Ιράκ (Art Palace Centre, Σουλεϊμανία, 2009).

Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες συνθέτες (Μίκης Θεοδωράκης, Μίμης Πλέσσας, Σταύρος Ξαρχάκος, Χρήστος Νικολόπουλος κ.ά). Εκτός από ποντιακή λύρα παίζει βιολί, λαούτο, ούτι, μπουζούκι, κιθάρα, Ιρανική λύρα, Αφγανικό ρεμπάπ, καθώς επίσης και την Αφγανική και Ουζμπέκικη λύρα.

Η ποντιακή λύρα, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, είναι ολόκληρη η «ψυχή» του.

Tigran Sargsyan

Γεννήθηκε το 1968 στις 19 Φεβρουαρίου στη Δημοκρατία της Αρμενίας. Τα πρώτα του βήματα στη μουσική  δοκίμασε από 6 ετών παίζοντας σε shvi (Αρμενικό παραδοσιακό ξύλινο φλάουτο).

Στα 7 του χρόνια  πήγε στη σχολή μουσικής, όπου συνέχισε την εκπαίδευσή του στα ξύλινα  πνευστά όργανα (shvi, duduk, zourna, pkou, κλαρινέτο, sring και αυτοσχεδιασμός φωνής).

Το 1980 απονεμήθηκε με το 1ο του βραβείο σε λαϊκό φεστιβάλ στο Καύκασο. Το 1986  σπούδασε στην εθνική σχολή μουσικής Ρωμανός Μελικιαν και εετά την αποφοίτησή του εργάστηκε ως δάσκαλος στη σχολή μουσικής και έπαιξε στο αρμενικό εθνικό λαϊκό σύνολο.

Από το 1996 ζει και εργάζεται στην Αθήνα, συνεργαζόμενος με μεγάλο αριθμό γνωστών συνθετών και ερμηνευτών (πάνω από 120 δίσκους).

Ως σολίστας   μιας εξαιρετικής ομάδας ethno-jazz  group NOR-DAR, κατέβαλε τη μεγάλη του προσπάθεια στην παραγωγή 6 άλμπουμ,  όπου συνεργάστηκε με μερικούς διάσημους καλλιτέχνες όπως οι Lakshmi Shankar, Marc Johnson, Hossam Ramzi, Demis Roussos,  Eberhard Weber κτλ.

Γιώργος Κοντογιάννης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Μουσικού σχολείου Ιλίου (1998), Κατά τα έτη 1999-2000, σπούδασε λύρα και οθωμανική μουσική με τον  Ross Daly στο εργαστήρι “Λαβύρινθος”. Κάτοχος πτυχίου αρμονίας διδάσκει λύρα  για πάνω από 15 χρόνια.

Είναι ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Ματ σε 2 υφέσεις (Checkmate in Two Flats) με το οποίο έχει κυκλοφορήσει 4 άλμπουμ από το 2002 και έχει παίξει σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέλος του σχήματος του  Haig Yazdjian, Polis Ensemble και “Νοτιο τόξο”(Κατερίνα Παπαδόπουλου). Επιπροσθέτως έχει παίξει μαζί με σημαντικούς καλλιτέχνες του χώρου, σε επίπεδο συναυλιών και δισκογραφίας όπως ο Νίκος Γράψας, Νίκος Ξυδάκης, Ελένη Καραΐνδρου, Βασίλης Σκουλάς, Λούδοβικος των Ανώγειων κ.α

Τάσος Πούλιος

Γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1988. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου με ειδίκευση στο κανονάκι και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών «Μουσικές Τέχνες: Ερμηνεία & Εκτέλεση στο Κανονάκι» του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Έχει σπουδάσει εκκλησιαστική μουσική, θεωρητικά ευρωπαϊκής μουσικής, καθώς και για ορισμένο χρόνο φοίτησε στο Istanbul Technical University.

Από το 2009 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό και το 2012 μετακομίζει στην Αθήνα όπου συνεχίζει να συνεργάζεται με καλλιτέχνες όπως οι: Haig Yazdjian, Μάρθα Μαυροειδή, Κουαρτέτο Γιασεμί, Σωκράτης Σινόπουλος, New York Gypsy All Stars, Livas Trio, Παναγιώτης Ανδρέου, Ταξιάρχης Γεωργούλης, Eleonore Fourniau, Itamar Doari, Νίκος και Γιασεμή Σαραγούδα, Σόλων Λέκκας, Χάρης Λαμπράκης, Γιάννης Κυριμκιρίδης, Νίκος Σιδηροκαστρίτης, κ.ά.

Το 2017- 2018 διδάσκει κανονάκι στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καθώς επίσης το ίδιο έτος ξεκινά την συνεργασία του με το Σχολείον Ψαλτικής. Από το 2013 διδάσκει κανονάκι στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης. Τον Δεκέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε, με το κουαρτέτο του, την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Vitraux».

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΓΩΝ

Διοργάνωση – Παραγωγή: ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας

Συνδιοργάνωση : Δήμος Νάουσας – Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

ΕΙΣΟΔΟΣ
Δωρεάν με δελτία εισόδου

ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΕΛΤΙΩΝ ΕΙΣΟΔΟΥ
TICKET SERVICES
online: www.ticketservices.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων