Ελλάδα

Καβάλα: Συντριβή ουκρανικού αεροσκάφους που μετέφερε πυρομαχικά / Ειδικός λόχος βιολογικής άμυνας στην περιοχή

Tο μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Antonov που συνετρίβη έξω από την Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου (16/7) μετέφερε 12 τόνους πυρομαχικών ενώ από τη συντριβή σκοτώθηκαν και τα 8 μέλη του πληρώματός του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αεροσκάφος είναι ουκρανικό και συγκεκριμένα, της εταιρείας Meridian, ενώ είχε ξεκινήσει την πορεία του από την Σερβία. Στην περιοχή έφτασαν άμεσα πυροσβεστικές δυνάμεις που κατέσβεσαν την πυρκαγιά που δημιουργήθηκε από την πτώση, ωστόσο περιμένουν να γίνει έρευνα με drones προτού τα ειδικά συνεργεία προσεγγίσουν την άτρακτο.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΥΠΑ Γεώργιο Δριτσάκο, το αεροσκάφος, είναι κάργκο και συνετρίβη 40 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο Καβάλας στην περιοχή της Ελευθερούπολης, εκτελώντας δρομολόγιο από Σερβία προς Ιορδανία, δήλωσε βλάβη στο FIR Αθηνών και θέλησε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στην Καβάλα. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση από τις Αρχές στη Σερβία όσον αφορά το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov. Το βέβαιο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ότι το αεροσκάφος απογειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (17/7) από το αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις, στη νότια Σερβία.

Σύμφωνα με ιστότοπους σερβικών ΜΜΕ, αυτόπτες μάρτυρες που ζουν κοντά στο αεροδρόμιο της Νις ανέφεραν ότι είδαν το αεροσκάφος να απογειώνεται χθες βράδυ. Κάποιοι είπαν ότι τους έκανε εντύπωση το γεγονός ότι «είχε κάπως ανώμαλη πορεία». Η εφημερίδα Πολίτικα αναφέρει ότι «το αεροπλάνο ανήκε σε ιδιωτική αμερικανική εταιρεία και ήταν καταχωρημένο στην Ουκρανία».

Σωστικά συνεργεία έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο σημείο σε ακτίνα τουλάχιστον 2 χιλιομέτρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεταγωγικό αεροσκάφος, σοβιετικής σχεδίασης, μετέφερε εκρηκτικές και άλλου είδους ύλες. Οι εκρήξεις είναι συνεχείς κι αναδύονται περίεργα αέρια.

Στο σημείο της πτώσης κατευθύνθηκαν άμεσα πυροσβεστικές δυνάμεις και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ στα γύρω χωριά διακόπηκε η ηλεκτροδότηση.

ptwsi2

Παράλληλα, από την πτώση του αεροσκάφους ξέσπασε φωτιά, ενώ υπήρξε διακοπή ρεύματος σε όλη την περιοχή.

Λίγο πριν, ο κόσμος που καθόταν στα μπαλκόνια του είδε ένα φως στον ουρανό και μετά από λίγα δευτερόλεπτα ακολούθησε η πτώση.

 Μήνυμα από το 112

Με δεδομένο ότι το Antonov12 μετέφερε «επικίνδυνο υλικό», διασώστες, πυροσβέστες, αλλά και δημοσιογράφοι κλήθηκαν να φορέσουν μάσκες λόγω της έντονης δυσοσμίας, αλλά και να διατηρήσουν απόσταση ασφαλείας από το χώρο του συμβάντος τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου, καθώς εκτός από τις φλόγες, οι συνεχείς εκρήξεις και η έντονη δυσοσμία βάρυναν κατά πολύ την ατμόσφαιρα.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου της περιοχής αποφασίστηκε η αποστολή μηνύματος 112 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους κατοίκους των δύο οικισμών, ώστε να κλείσουν τις πόρτες, τα παράθυρα, αλλά και τα κλιματιστικά, για να αποτραπεί κάθε επαφή τους με τον αέρα της περιοχής, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο υψηλή ήταν η τοξικότητα του φορτίου του αεροσκάφους.

Νωρίτερα χθες, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρος Κιβράκης δήλωσε ότι το αρχηγείο της Πυροσβεστικής ζήτησε να αποσυρθούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι τραυματιοφορείς και όλοι όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου όπου κατέπεσε το Αντόνοφ. Όπως έγινε γνωστό, δύο πυροσβέστες οι οποίοι προσέγγισαν την περιοχή κοντά στο σημείο του δυστυχήματος αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, το οποίο παρέμενε σε επιφυλακή, μαζί με τα Κέντρα Υγείας του νομού.

Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παγγαίου

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας