Θέματα Παιδείας

Ψηφίστηκε ο «νόμος – βόμβα στα θεμέλια της πανεπιστημιακής κοινότητας» / προηγήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, «Ελληνική Λύση» και ΜέΡΑ25, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από την αίθουσα νωρίτερα την Πέμπτη και απείχαν από την ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα σε σύνολο 213 ψηφισάντων, επί της αρχής υπερψήφισαν 157, κατά ψήφισαν 56 βουλευτές. Ενώ για το άρθρο 296, υπέρ ψήφισα 179, κατά 33 και 1 «παρών».

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Πέμπτης, έξω από την Βουλή διαδήλωσαν μαζικά φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια, ενάντια στο νόμο-πλαίσιο, διατρανώνοντας ότι με την πάλη τους, θα τον αφήσουν στα χαρτιά. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

«Νόμος – βόμβα στα θεμέλια της πανεπιστημιακής κοινότητας».

του Νίκου Φωτόπουλου

«Νόμος – βόμβα στα θεμέλια της πανεπιστημιακής κοινότητας». Ανήσυχοι, θυμωμένοι και απηυδισμένοι με τον τρόπο αντιμετώπισης της ανώτατης εκπαίδευσης από την κυβέρνηση και την υπουργό παιδείας, εμφανίσθηκαν σήμερα δεκάδες πανεπιστημιακοί – μέλη του ΕΣΔΕΠ στη Θεσσαλονίκη, που συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ συγκεντρώνει σε ενιαίο πλαίσιο την προηγούμενη νομοθεσία, ενσωματώνοντας και νέες ρυθμίσεις, με στόχο τη θωράκιση και ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ σε όλα τα επίπεδα. Δεν απαντά στα προβλήματα των διδασκόντων, των φοιτητών και των εργαζομένων στα ιδρύματα. Δεν ενισχύει την Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας. Αντιθέτως, την υπονομεύει. Αποδομεί την επιστημονική συγκρότηση των προγραμμάτων σπουδών, μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε υπεραγορές προγραμμάτων και τίτλων σπουδών, αλλοιώνει τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των γνωστικών αντικειμένων Τμημάτων – Σχολών – Πανεπιστημίων και των μελών ΔΕΠ, εισάγει νέες ελαστικές και εργολαβικού τύπου σχέσεις (διαλύοντας περαιτέρω τις υφιστάμενες, ιδίως για τα μέλη ΔΕΠ), ενισχύει δραστικά τα εμπορικά χαρακτηριστικά των ιδρυμάτων και υπονομεύει τους φοιτητικούς συλλόγους ως όργανα εκπροσώπησης των φοιτητών», αναφέρει ο ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ σε σχετική ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τους καθηγητές και ερευνητές του ιδρύματος, το προτεινόμενο μοντέλο συγκεντρωτικής, αντιακαδημαϊκής και αυταρχικής διοίκησης, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες για τα νέα πειθαρχικά μέτρα εναντίον καθηγητών, φοιτητών κι εργαζομένων, ενισχύει το οπλοστάσιο της καταστολής. Tο νέο σύστημα εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ χαρακτηρίζεται από αντιεπιστημονικές πρακτικές, παρέχοντας ταυτόχρονα στο Συμβούλιο Ιδρύματος δυνατότητες αντιακαδημαϊκής παρέμβασης στον καθορισμό των γνωστικών αντικειμένων και στην αποτίμηση των προσόντων των υποψηφίων.

Το μοντέλο «αυτοδιοίκησης» που εισάγεται αφορά στην πλήρη μετάπτωση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων στα πρότυπα Ανωνύμων Επιχειρήσεων, με Διοικητικά Συμβούλια (βλ. Συμβούλια Διοίκησης), που προσλαμβάνουν ή παύουν τον Πρόεδρο (βλ. Πρύτανη), τον εκτελεστικό διευθυντή τους (βλ. μάνατζερ) καθώς και τα υπόλοιπα «στελέχη» όπως οι Κοσμήτορες. Οι αρμοδιότητες της Συγκλήτου, των Κοσμητειών και των Τμημάτων περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο σε αποφάσεις για ελάσσονα θέματα, και στην εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου, υπό την εποπτεία μάλιστα «μονάδας εσωτερικού ελέγχου». Τα δε μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης θα αποτελούνται από εκλεγμένα και διορισμένα μέλη, παράγοντες, ακαδημαϊκούς ή μη, ευτελίζοντας ακόμη και στοιχειώδεις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας και της ακαδημαϊκής δεοντολογίας.

«Οι σύλλογοι ΔΕΠ και ο ΕΣΔΕΠ, σε συμπόρευση με το φοιτητικό κίνημα, με τους Ερευνητές και Διδάσκοντες με ελαστικές σχέσεις εργασίας και με όλους τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ και στο ΑΠΘ, θα φροντίσουμε να μείνει στα χαρτιά», λένε.

Χαρακτηριστική ή δήλωση του μέλους ΔΕΠ του ΕΣΔΕΠ, Ηλία Κονδύλη, ότι «ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί “βόμβα” στα θεμέλια της πανεπιστημιακής κοινότητας».

 efsyn.gr

Ροη ειδήσεων