Παρενθέσεις

Το δωρικό και το ουσιώδες στη ζωγραφική του Γιάννη Μόραλη

Ο ζωγράφος, χαράκτης και σκηνογράφος Γιάννης Μόραλης, πέρα από το πλούσιο έργο του, αναγνωρισμένο διεθνώς και από την ακαδημαϊκή του καριέρα, είναι αναγνωρίσιμος από τον καθένα που αγαπά την Τέχνη χάρη στην ιδιαιτερότητα της καλλιτεχνικής του γραφής, που ταυτίζεται με τη δωρικότητα.

Είτε τα θέματά του είναι παρμένα από την Αρχαιότητα, με τους ανάλογους συμβολισμούς τους, είτε από τη λαϊκή πραγματικότητα της εποχής του, η δωρική γραμμή και η αποβολή του περιττού  είναι εκείνα που τον χαρακτηρίζουν.

Με αυστηρή επιλογή των χρωμάτων, ώστε να εναρμονίζονται με τη δωρικότητά στην απόδοση του θέματος, υπογραμμίζει μέσα από το έργο του τη σύμπλευση χαρακτικής και ζωγραφικής ως προς την απόδοση του ουσιώδους.

Και, βέβαια, ο Μόραλης επηρέασε με την  άποψή του αυτή γενιές μαθητών του, που είδαν στον δικό του καλλιτεχνικό δρόμο τη δύναμη της αφαίρεσης.

……………………..

*Οι «Παρενθέσεις» είναι μικρά κείμενα, μικρές πινελιές σε θέματα πολιτισμού ή ζωής, που φωτίζουν γωνιές από μεγαλύτερα θέματα,  λειτουργώντας σαν παρεν-θέσεις.

……………….

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας