Υγεία

Η συνήθεια που μας στερεί βιταμίνη D και αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

 

 

Διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του οισοφάγου και του ιδιαίτερα φονικότερου όλων καρκίνου του πνεύμονα, μπορούν να προκληθούν από το κάπνισμα, χωρίς να αποκλείονται και άλλες παθήσεις, όπως αυτές των οστών.

Σύμφωνα με νέα μετα-ανάλυση του Πανεπιστημίου της Νεβάδα στο Λας Βέγκας (UNLV) που δημοσιεύτηκε στο Nature journal Scientific Reports, οι άνδρες καπνιστές απειλούνται και από την οστεοπόρωση, και τα κατάγματα – παράγοντες που σχετίζονται με πρόωρο θάνατο.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε περίπου 30.000 περιπτώσεις καταγμάτων μέσα στις τρεις τελευταίες δεκαετίες, με στοιχεία από 27 ερευνητικές δημοσιεύσεις. Διαπιστώθηκε ότι το κάπνισμα αύξανε τον κίνδυνο θραύσης ενός οστού κατά 37%. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα καταγμάτων, εκτός του ισχίου, όπως των καρπών, των ώμων, των αντιβραχιόνων, των μηριαίων οστών, των κάτω άκρων και της σπονδυλικής στήλης.

Η παρούσα μελέτη συμπληρώνει τα δεδομένα προηγούμενων ερευνών, οι οποίες συμπέραναν ότι το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης και του ισχίου στους άνδρες κατά 32% και 40% αντίστοιχα. Επιπλέον, σύμφωνα με τις παλαιότερες μελέτες, μεταξύ 21% και 37% αυτών των ανδρών καπνιστών πεθαίνουν εντός ενός έτους από τα κατάγματα των οστών τους.

«Το κάπνισμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την οστεοπόρωση και τον κίνδυνο κατάγματος», επισήμανε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Qing Wu, ερευνητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του UNLV και του Ινστιτούτου Εξατομικευμένης Ιατρικής του πανεπιστημίου της Νεβάδα. «Οι άνδρες τείνουν να καπνίζουν περισσότερο από τις γυναίκες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για οστεοπόρωση, η οποία παραδοσιακά προσβάλει τις γυναίκες».

Ωστόσο, η επίπτωση του τσιγάρου αναφορικά με τον κίνδυνο κατάγματος δεν είναι πλήρως κατανοητή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Με ποιον τρόπο προσβάλλει ο καπνός τα οστά

Το κάπνισμα εκτιμάται ότι αυξάνει τον κίνδυνο σκελετικών καταγμάτων, επειδή οι χημικές ουσίες του τσιγάρου επηρεάζουν αρνητικά τα οστικά κύτταρα και μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τη βιταμίνη D και το ασβέστιο, τα πιο βασικά θρεπτικά συστατικά δηλαδή για την οστική πυκνότητα, σύμφωνα με τον δρ. Wu. Επιπλέον, ανέφερε ότι το κάπνισμα θεωρείται παράγοντας κινδύνου για τους τραυματισμούς γενικότερα, διότι υπάρχουν ενδείξεις πως η νικοτίνη παρεμβαίνει στη διαδικασία επιδιόρθωσης των ιστών, καθιστώντας το σώμα πιο ευαίσθητο στις πληγές και αναστέλλοντας την επούλωση των καταγμάτων.

Οι ερευνητές εφιστούν την προσοχή στις επιπτώσεις του καπνίσματος, καθώς τα κατάγματα αποτελούν σημαντική αιτία αναπηρίας και πρόωρου θανάτου για τους ηλικιωμένους: «Η διακοπή του καπνίσματος θα μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο κατάγματος σε όλους τους καπνιστές, ιδιαίτερα στους άνδρες» καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: ygeiamou.gr

 cyprustimes

banner-article

Ροη ειδήσεων