Απόψεις Περιβάλλον

“Ελάτε να δείτε πώς άφησαν επίτηδες τη βόρεια Εύβοια να καεί”/ γράφει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος

Το ντοκιμαντέρ είναι μια ανεξάρτητη δημιουργία των Νέλλη Ψαρρού και Ιωάννη Λαζάρου και σας προτείνω να το δείτε άμεσα. Μετά το πολύ καλό ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά για το Μάτι, παρακολουθήστε και το «Σχέδιο» για μία άλλη φωτιά που μπορεί να μην έκαψε ανθρώπους, αλλά κατέκαψε περισσότερα από 520 χιλιάδες στρέμματα γης.

«Τι μας κάνατε πουλημένοι κοπρίτες;» φωνάζει εξοργισμένος ένας κάτοικος περπατώντας ανάμεσα στα δεκάδες καμένα ζώα του, στη στάνη του. «Κοπρίτες, αλήτες, τομάρια, όπως υποφέραν αυτά εδώ κι εσείς το ίδιο».

Κι ένας άλλος κάτοικος λέει για τις εντελές εκκένωσης των χωριών: «Ντροπή τους και ντροπή μας κι εμάς που πιαστήκαμε μαλάκες. Εγώ προσωπικά πιάστηκα μαλάκας. Η κίνηση να μας αδειάσουν το χωριό, είμαστε μαλάκες. Κι ευτυχώς που ξύπνησαν τα άλλα χωριά και δεν τα εκκένωσαν (οι κάτοικοί τους)».

Σύμφωνα με τους δύο δημιουργούς, βλέπουμε μια ώρα και είκοσι λεπτά με μαρτυρίες και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι μια φωτιά που θα μπορούσε να περιοριστεί έγκαιρα, κατάφερε με μηδενικό άνεμο και «εντολές μη διακινδύνευσης», που ισοδυναμεί με εντολές μη παρέμβασης, να κατακάψει τη βόρεια Εύβοια. Δάση, ζώα, χωριά, καλλιέργειες, κόποι μιας ζωής αφέθηκαν στην τύχη τους και έγιναν στάχτη από μία κυβέρνηση η οποία εκδίωξε τους κατοίκους από τα χωρία τους ενώ ουδέποτε φρόντισε για τον προστασία των δασών ή την  πυρόσβεση. Αντιθέτως, σχεδιάζει επενδύσεις με νέες χρήσεις γης, στο όνομα της «ανάπτυξης» και της «ανασυγκρότησης».

Θα ακολουθήσει κι ένα δεύτερο μέρος στο ντοκιμαντέρ, που θα στοιχειοθετούν το «γιατί» κάψανε τουλάχιστον 520.000 στρέμματα και τα όνειρα των ανθρώπων της Βόρειας Εύβοιας.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων