Κοινωνία Οικονομία

Ευρωβαρόμετρο: Απόγνωση για τα ελληνικά νοικοκυριά / 3 στα 4 δηλώνουν αδυναμία πληρωμής λογαριασμών

——-

Εγκλωβισμένα στο σπιράλ της ακρίβειας βρίσκεται η πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών καθώς οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στην ενέργεια και οι αυξήσει τιμών σε βασικά αγαθά οδηγούν σε απόγνωση τους πολίτες, που δηλώνουν αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών τους.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το Ευρωβαρόμετρο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, όπου τα στοιχεία που αντλούνται και η κατάσταση που έχει αποτυπωθεί, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι συνθήκες και δυσκολίες ωστόσο που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν πολλαπλασιαστεί τους αυτούς τους δύο μήνες, με δεδομένη τη συνεχή αύξηση του πληθωρισμού που έφτασε το 8,9% τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 77% των Ελλήνων δηλώνουν αδυναμία-δυσκολία εξόφλησης των λογαριασμών, όταν στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση ο μέσος όρος είναι στο 33%.  Για το 29% των πολιτών αυτή η αδυναμία είναι πάγια, ενώ για το 48% είναι περιστασιακή. Το εν λόγω ποσοστό, πάντως, είναι πιθανόν να έχει αυξηθεί τους δύο τελευταίους μήνες.

Μόνο το 23% φαίνεται να μην αντιμετώπισε καμία δυσκολία στην πληρωμή των λογαριασμών, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ωστόσο να απέχει σημαντικά και να «εδράζεται» στο 66%.

Την ίδια ώρα, ένας στους δύο Έλληνες, δηλαδή το 49%, αγωνιούσε για την κάλυψη των δαπανών της οικογένειας και του νοικοκυριού, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ των 27 (26%).

Οι Έλληνες, στην πλειονότητά τους, βρίσκουν ότι η ελληνική οικονομία είναι σε άσχημη κατάσταση και θεωρούν ότι ποιότητα της ζωής τους έχει χειροτερέψει. Υγεία, οικονομία, ανεργία και αύξηση του κόστους διαβίωσης, εντοπίζονται ως οι σημαντικότερες προκλήσεις για την Ελλάδα στην παρούσα περίοδο.

Γενικότερα, οι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειονότητα, εννέα στους δέκα, βρίσκουν την ελληνική οικονομία να μην είναι σε καλή κατάσταση, καταγράφοντας το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό στην παρούσα έρευνα. Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει υποστεί επιδείνωση είναι το υψηλότερο της έρευνας (85% στην Ελλάδα, 55% στην ΕΕ).

Επίσης, οι Έλληνες εμφανίζονται λιγότερο καθησυχασμένοι από τους υπόλοιπους ευρωπαίους σχετικά με την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους (Ελλάδα 50% , ΕΕ 27%).


banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ