Κόσμος

Περαιτέρω δυτική ενίσχυση του ουκρανικού οπλοστασίου

……………….
Επιμέλεια: Στράτος Ιωακείμ
.
Η μόνιμη έκκληση του Κιέβου για περισσότερο και καλύτερο οπλισμό βρίσκει ανταπόκριση με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία να ανακοινώνουν νέα αποστολή όπλων στα ουκρανικά εδάφη.

Οι επανειλημμένες εκκλήσεις της Ουκρανίας προς τις χώρες της Δύσης πιάνουν τόπο, με νέες αποστολές οπλισμού να προετοιμάζονται. Μετά το σύστημα αεράμυνας S-300 που δώρισε η Μπρατισλάβα στο Κίεβο με τις ευλογίες των ΗΠΑ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουκρανία είπε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η χώρα του θα παράσχει 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα.

«Χάρη στην ακλόνητη ηγεσία του προέδρου Ζελένσκι, στον ακατανίκητο ηρωισμό και το θάρρος του ουκρανικού λαού τα τερατώδη σχέδια του (Βλαντίμιρ) Πούτιν ματαιώθηκαν», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν περιορίστηκε στα παραπάνω, αλλά περιέγραψε και κάτι που ίσως αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων για την επόμενη μέρα του πολέμου: «Η Ουκρανία αψήφησε τις προβλέψεις και απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις από τις πύλες του Κιέβου, επιτυγχάνοντας το μεγαλύτερο στρατιωτικό κατόρθωμα του 21ου αιώνα», δήλωσε με νόημα.

Κατέστησε σαφές ότι η Βρετανία στέκεται σταθερά δίπλα στην Ουκρανία και ανακοίνωσε υψηλού επιπέδου στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 100 εκατομμυρίων στερλινών (130 εκατομμυρίων δολαρίων).

Η Βρετανία θα εγγυηθεί επίσης επιπλέον ποσό 500 εκατομμυρίων δολαρίων στον δανεισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας προς την Ουκρανία, ανεβάζοντας τη συνολική της εγγύηση του δανείου στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, και θα απελευθερώσει τους δασμούς στις περισσότερες εισαγωγές από την Ουκρανία όπως και θα λάβει άλλα μέτρα για την απελευθέρωση του εμπορίου.

Στο μεταξύ, τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να προμηθεύσουν την Ουκρανία με όπλα για τα επόμενα χρόνια είπε χθες ο Γενικός Γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στον βρετανικό ραδιοφωνικό σταθμό BBC 4.

Η παράδοση βαρέων όπλων δεν είχε συζητηθεί δημόσια υπό τον φόβο κλιμάκωσης της σύγκρουσης, αλλά οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ είχαν προαναγγείλει αλλαγή πλεύσης σε μια συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Η «ανοιχτοχέρα» Ουάσινγκτον

Illustration 222512617 © Info633933 | Dreamstime.com

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αυτή την εβδομάδα, υπήρξαν νέες ανακοινώσεις με τις ΗΠΑ να ετοιμάζονται να στείλουν μεγάλο οπλοστάσιο, έπειτα από την αύξηση του πακέτου βοήθειας προς την Ουκρανία κατά αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Συνολικά η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επενδύσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα περίπου 1,7 δισ. δολάρια από την έναρξη της εισβολής.

Ανάμεσα στα όπλα που θα δοθούν στο Κίεβο είναι

  • Περισσότεροι από 1.400 αντιαεροπορικοί πύραυλοι Singer

  • Περισσότερα από 5.000 αντιτεθωρακισμένα συστήματα Javelin

  • Περισσότερα από 7.000 αντιτεθωρακισμένα συστήματα άλλου τύπου

  • Εκατοντάδες drones

  • Περισσότερα από 50 εκατομμύρια φυσίγγια πυρομαχικών

  • 45.000 πανοπλίες και κράνη

  • Πυραυλικά συστήματα κατευθυνόμενα με λέιζερ

  • Μη επανδρωμένα αεροπορικά συστήματα Puma

  • Συσκευές νυχτερινής όρασης και συστήματα θερμικής απεικόνισης

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα όπλα βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία, αλλά αποτελούν αναβάθμιση στα όσα έχουν ήδη σταλεί και θα σταλούν στο μέλλον.

Την όξυνση επιλέγει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Στο κομμάτι της διπλωματίας, στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, βρέθηκε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μετέφερε το μήνυμα αλληλεγγύης των Βρυξελλών προς την Ουκρανία αλλά και την έμπρακτη στήριξη που μεταφράζεται σε οικονομική ενίσχυση αλλά και νέες παραδόσεις όπλων.

Μην κρύβοντας τον ενθουσιασμό του για τη συνάντηση που είχε έσπευσε να γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter πως «αυτός ο πόλεμος θα κερδηθεί στο πεδίο της μάχης» προκαλώντας την αντίδραση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα που ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει μετατραπεί από οικονομικός οργανισμός σε τμήμα των οικονομικών σχέσεων του ΝΑΤΟ» που επί της ουσίας μεταφράζεται πως από ανεξάρτητη μετατρέπεται σε παράρτημα.

Οι σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία επιδεινώνονται καθημερινά και ο συνεχιζόμενος για πέμπτη εβδομάδα πόλεμος στην Ουκρανία δεν αφήνει περιθώρια για εξομάλυνση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί τις κατηγορίες των ΗΠΑ για «εγκλήματα πολέμου» από τους Ρώσους και σκληραίνει τη στάση της απέναντι στο Κίεβο.

Μάχες και «παγωμένες» διαπραγματεύσεις

Στα πεδία των μαχών, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πολιορκούν τα ανατολικά τμήματα της Ουκρανίας και μια επικείμενη κλιμάκωση των επιχειρήσεων τις επόμενες ημέρες δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έκρυψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός και αναφερόμενες στην Μαριούπολη (εκεί που στις επιχειρήσεις λαμβάνει μέρος το τάγμα Αζόφ) είπε πως η αντίσταση υφίσταται παρά το γεγονός πως η πόλη είναι περικυκλωμένη από 10.000 ρώσους στρατιώτες.

Σχετικά με το κομμάτι των διαπραγματεύσεων που έχουν βαλτώσει τις τελευταίες ημέρες δήλωσε πως η χώρα του είναι «πάντα έτοιμη» για συνομιλίες με τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία έλεγε πάντα πως είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και πως αναζητεί κάθε πιθανότητα για να σταματήσει ο πόλεμος. Παράλληλα βλέπουμε δυστυχώς ετοιμασίες για σημαντικές μάχες, ορισμένοι λένε αποφασιστικής σημασίας, στα ανατολικά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ.

«Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε και να αναζητήσουμε παράλληλα διπλωματικές οδούς για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Προβλέπουμε πάντα παράλληλα έναν διάλογο», συνέχισε.

Η τελευταία σύνοδος των απευθείας ρωσοουκρανικών συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτές ενδεχομένως να επαναληφθούν με Τούρκο αξιωματούχου, που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας, να δηλώνει πως «η Ρωσία και η Ουκρανία συμφωνούν να διεξαχθούν συνομιλίες στην Τουρκία, όμως είναι μακριά ακόμη από μια συμφωνία πάνω σε ένα κοινό κείμενο». Όπως είπε, είναι δύσκολο να επιλυθεί το ζήτημα της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Ο αξιωματούχος πάντως δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την πιθανή νέα συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά, στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού δικαστηρίου με τον Ζ. Μπορέλ και τους υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ προκειμένου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να βοηθήσουν στην έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.


Με μια ματιά

© Kar881am | Dreamstime.com
  • Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν αποθήκη πυρομαχικών στην αεροπορική βάση των ουκρανικών δυνάμεων στο Μιρχορόντ, στην κεντρική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

  • Οι αυτονομιστές φιλορώσοι λένε πως εξερράγη δεξαμενή με νιτρικό οξύ στην πόλη Rubezhnoye, η οποία είναι βορειοανατολικά του Κραματορσκ.

  • Ο Βάντιμ Τόκαρ, ο δήμαρχος του χωριού Μακάριφ, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι 132 άμαχοι βρέθηκαν δολοφονημένοι.Τα περισσότερα από τα πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους, είπε ο αιρετός, κατηγορώντας για τους θανάτους των πολιτών αυτών τον ρωσικό στρατό.

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει ένα δισεκ. ευρώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και των χωρών που δέχονται πρόσφυγες οι οποίοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας

  • Εκείνοι που διέπραξαν θανάτους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα είναι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου και πρέπει να λογοδοτήσουν, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

  • Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα για το κλείσιμο του λογαριασμού στο YouTube της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, ενισχύοντας το ενδεχόμενο ενός μπλοκαρίσματος στη Ρωσία της πλατφόρμας βίντεο του αμερικανικού κολοσσού Google.

  • Περισσότεροι από 4,4 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

  • Δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα για την απομάκρυνση αμάχων. Στους διαδρόμους που ανοίγουν περιλαμβάνεται ένας για την απομάκρυνση με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς ανθρώπων από την Μαριούπολη.

  • efsyn

 

 

banner-article

Ροη ειδήσεων