Ηλεκτροσόκ από το κόστος του ρεύματος / Σε ενεργειακή φτώχεια οδηγούνται οι Ευρωπαίοι
Ο Γιάννης ζει στην Μυτιλήνη, εργάζεται σε αλυσίδα σούπερ-μάρκετ και η αμοιβή του είναι ο βασικός μισθός. Χθες πήρε στα χέρια του τον λογαριασμό του ρεύματος- 450 Ευρώ, για ένα σπίτι όπου κατοικεί μία τριμελής οικογένεια- το ζευγάρι με το τετράχρονο παιδί τους. Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν περίπου στα δύο τρίτα του μηνιαίου εισοδήματος!
Σε απόγνωση, αναρωτιέται πως θα μπορέσει να πληρώσει τον λογαριασμό και να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες της οικογένειάς του, με δεδομένο ότι η σύζυγός του είναι άνεργη και ελπίζει ότι θα ανοίξει η τουριστική περίοδος για να εργαστεί σε κάποιο ξενοδοχείο ώστε να ενισχύσει το εισόδημα της οικογένειας. Μέχρι τότε, ο λογαριασμός του ρεύματος θα τρέχει, όπως και οι άλλες ανελαστικές δαπάνες.
Στην ερώτηση για το ενεργειακό κόστος που επωμίζονται τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση παραδέχεται πως είναι «φουσκωμένοι», αλλά «όχι ασήκωτοι»… Τουλάχιστον αυτή είναι η εξήγηση του αρμόδιου υπουργού, κ. Σκρέκα.
Αλλά δεν είναι ο μόνος που έχει αυτή την εντύπωση. Προφανώς οι πολιτικοί ανά την Ευρώπη έχουν συντονιστεί.
«Παραπλανητικά» τα στοιχεία για την φτώχεια, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Ενέργειας
Στην Βρετανία, ο ομόλογος του κυρίου Σκρέκα, είναι ο Γκραντ Σαπς. Στην παρατήρηση του βρετανικού Skynews ότι το ενεργειακό κόστος οδηγεί στην ενεργειακή ένδεια εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών και Ενέργειας, απάντησε ότι τα στοιχεία για την φτώχεια «είναι κάπως παραπλανητικά».
Τι δείχνουν αυτά τα –κατά τον κύριο Σαπς- «παραπλανητικά στοιχεία»; Ότι η αύξηση του κόστους για την ενέργεια οδηγεί 400.000 παιδιά σε ενεργειακή φτώχεια- ότι , δηλαδή, δεν μπορούν να ζήσουν σε σπίτια που θερμαίνονται επαρκώς.
Η εξήγηση που έδωσε ο κύριος Σαπς θυμίζει τους ισχυρισμούς του κυρίου Σκρέκα: «Δεν θέλω να μπω σε συζήτηση με αριθμούς, αλλά η φτώχεια έχει δύο κατηγορίες: την απόλυτη και την σχετική φτώχεια και μερικές φορές ο τρόπος που παρουσιάζεται είναι κάπως παραπλανητικός, τουλάχιστον»… Παραδέχτηκε ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι «πολύ σημαντική», αλλά αμφισβήτησε την εκτίμηση ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά βυθίζονται στην ενεργειακή ένδεια.
Οι υποσχέσεις της αντιπολίτευσης
Οι δηλώσεις του κυρίου Σαπς έγιναν στον απόηχο του θυμού που εξέφρασε ο σκιώδης υπουργός επιχειρηματικότητας, Τζόναθαν Ρέινολντς για την αύξηση του κόστους διαβίωσης στη Βρετανία. Ο κύριος Ρέινολντς είπε ότι «κατά μέσον όρο μία παμπ, ή ένα κομμωτήριο» θα είχε χαμηλότερο ενεργειακό κόστος της τάξης των 3.000 λιρών αν στην κυβέρνηση ήταν το Εργατικό Κόμμα.
«Το κόστος διαβίωσης είναι ακραίο, η κυβέρνηση δεν κάνει ό, τι πρέπει», είπε ο σκιώδης υπουργός επιχειρηματικότητας της Βρετανίας, υποσχόμενος καλύτερες μέρες εάν γίνουν κυβέρνηση οι Εργατικοί. Η συνταγή του δεν έχει εκπλήξεις: πάγωμα του κόστους της ενέργειας για τις επιχειρήσεις, μείωση της φορολογίας για τα νοικοκυριά.
Ο υπουργός Ενέργειας της συντηρητικής κυβέρνησης, ο κύριος Σαπς, από την πλευρά του, υποσχέθηκε καλύτερες μέρες, με ένα πακέτο στήριξης που ετοιμάζει η Ντάουνινγκ Στριτ, που ανέρχεται σε 22 δισεκατομμύρια λίρες.
Σε απόγνωση οι Βρετανοί από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς
Ο συνάδελφος του Γιάννη από την Μυτιλήνη, ο Τζον, ο οποίος ζει σε μιαν αντίστοιχη πόλη της Βρετανίας, δουλεύει σε σούπερ μάρκετ και έχει τριμελή οικογένεια, έχει βγει στους δρόμους και διαμαρτύρεται για την ενεργειακή φτώχεια.
Σε πολλές πόλεις της Βρετανίας γίνονται διαδηλώσεις για τις δραματικές και αβάσταχτες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος. Από αυτόν τον μήνα η αύξηση της επιβάρυνσης για την ενέργεια, σε ετήσια βάση και ανάλογα με το συμβόλαιο και τον τρόπο πληρωμής, υπολογίζεται ότι θα φτάσει περί που στις 2.000 λίρες.
Το 62% των νοικοκυριών στην Βρετανία υποφέρουν από τους υψηλούς λογαριασμούς του ρεύματος και το 16% κάνουν υποχωρήσεις στην ποιότητα και στην ποσότητα της τροφής για να μπορέσουν να πληρώσουν άλλες ανάγκες, όπως η ενέργεια.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες το σοκ που υφίστανται τα βρετανικά νοικοκυριά ωθεί 2,5 εκατομμύρια οικογένειες στην Αγγλία να ζουν σε συνθήκες «ενεργειακού στρες», κάτι που σημαίνει ότι πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά δαπανούν τουλάχιστον το 10% του εισοδήματός τους για να πληρώσουν το ρεύμα.
Και δεν έχει αυξηθεί μόνο το ρεύμα. Μεγάλες είναι οι αυξήσεις που έρχονται στους λογαριασμούς ύδρευσης, τηλεφωνίας, στις ασφάλειες και στα δημοτικά τέλη… Γεγονός που προκαλεί απόγνωση.
Ας παρηγορηθούμε λοιπόν, εδώ στην Ελλάδα. Αυξήσεις γίνονται κι αλλού.
Μόνο που στην Βρετανία ο βασικός μισθός για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης άνω των 23 ετών ανέρχεται στα 1598,69 ευρώ (στοιχεία Eurostat). Στην Ελλάδα ο βασικός μισθός είναι 774 ευρώ.