Κοινωνία

ΕΡΤ: Το «φάντασμα» της Μόσχας και η πληγωμένη μεγάλη εικόνα

——–

Κερασάκι στην ΕΡΤική τούρτα αποτελεί η υπόθεση του ανταποκριτή από την… Κυψέλη.

Με ρίζες στο μακρινό αλλά και το εγγύς παρελθόν, η ενημέρωση από την κρατική τηλεόραση δεν χαίρει της εμπιστοσύνης που θα έπρεπε από τους πολίτες, οι οποίοι τη χρηματοδοτούν για να έχουν να λαμβάνουν, αν μη τι άλλο, ενημέρωση ισάξια των περίπου 100 εκατ. ευρώ, ποσού το οποίο αποτελεί μέρος από το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλουν μέσω λογαριασμών ρεύματος.

Το συλλογικό υποσυνείδητο αντικατοπτρίζεται στις μετρήσεις της Nielsen. H ΕΡΤ, με περίπου 600 μόνιμους δημοσιογράφους, τις ημέρες τις ρωσικής εισβολής και των ρωσικών βομβαρδισμών στην Ουκρανία παρατηρεί καθηλωμένο τον δείκτη τηλεθέασης της ΕΡΤ1 στην περιοχή του 5,5% (εβδομαδιαίο μερίδιο σταθμού) και το Open να την προσπερνά σαν σταματημένη. Ένα Open με ενημερωτικό τομέα υποπολλαπλάσιο αριθμητικά της ΕΡΤ. Και όχι με οικονομικό ισοδύναμο ανάλογο με εκείνο που έχει να διαχειριστεί ο τομέας Ειδήσεων-Ενημέρωσης της ΕΡΤ.

Το κερασάκι στην τούρτα

Αυτό που συνέβη με τον Αχιλλέα Πατσούκα είναι γαρνιτούρα και «χτίζεται» καιρό τώρα με συνέπεια.

Δεν χρειαζόταν καμία ΠΟΣΠΕΡΤ με τις καταγγελίες για παλινωδίες της διοικησης της ΕΡΤ στον τρόπο που διαχειρίστηκε ο φορέας την κάλυψη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Υπήρχε αδιάκοπη ενημέρωση, αλλά οι τηλεθεατές την έψαχναν πότε στην ΕΡΤ1, πότε στην ΕΡΤ2 και πότε στην ΕΡΤ3. Ούτε… κινητή εορτή να ήταν.

«Με έκπληξη αντιληφθήκαμε ιδίοις όμμασι τις παλινωδίες της Διοίκησης της ΕΡΤ, με την απαραίτητη, ειδικά σε κρίσιμες περιόδους, συνεχή ειδησεογραφική ενημέρωση, που επιχειρησιακά ανήκει στην ΕΡΤ1, να γίνεται τραμπάλα πότε στην ΕΡΤ2, πότε στην ΕΡΤ3 και τελικά να καταλήγει χωρίς εξήγηση, χωρίς καμία ενημέρωση των εργαζομένων και του κοινού, στην συχνότητα απ’ όπου εξέπεμπε η Deutsche Welle, με ελλιπή κάλυψη μετάδοσης στο 70% με 75% της ελληνικής επικράτειας και διαδικτυακά από την ΕRTNews, στερώντας έτσι την δυνατότητα του ελληνικού λαού να χαίρει απρόσκοπτης ενημέρωσης από την δημόσια τηλεόραση» αναφέρει η ΠΟΣΠΕΡΤ στην πρόσφατη ανακοίνωση της.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ήταν εκείνη που έβαλε στο κάδρο την υπόθεση του ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μόσχα, Αχιλλέα Πατσούκα, που όμως δεν ήταν στη Μόσχα, αλλά μετέδιδε σε απευθείας συνδέσεις ανταποκρίσεις από το «μέτωπο» της Κυψέλης.

Δεκαπέντε ολόκληρους μήνες!

Στην πορεία φάνηκε ότι η επισήμανση της ΠΟΣΠΕΡΤ «φώτισε» την κορυφή ενός παγόβουνου. Το μέγεθος του οποίου κατέδειξε ο ανταποκριτής του Mega στη Μόσχα, Δημήτρης Λιάτσος, με ανάρτηση στο Facebook στην οποία σημειώνει ότι ο συνάδελφος του από την ΕΡΤ ήταν άφαντος σχεδόν από τότε που ανέλαβε καθήκοντα.

«Πέρασαν ήδη 15 μήνες και στην ΕΡΤ δεν βγήκε ούτε ένα ρεπορτάζ από Ρωσία! Δεν ξέρω από που η ΕΡΤ «έβγαζε» τον ανταποκριτή όταν από κάτω έδινε το όνομα του και έβαζε τη λέξη, ΜΟΣΧΑ. Ξέρω ότι δε βρέθηκε στη Μόσχα ούτε μια μέρα στο δεκαπεντάμηνο διάστημα. Αυτό προβλημάτισε ακόμα και την ελληνική πρεσβεία, το ΥΠΕΞ…» έγραψε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Λιάτσος.

Η ΕΡΤική διοίκηση τσάτρα-πάτρα επιχείρησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα με ισχυρισμούς ότι ο ανταποκριτής είχε πρόβλημα υγείας, ότι είχε νοσηλευθεί στην Αθήνα και ότι μετά τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής και, ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια, η ΕΡΤ τον απέσυρε από τα δελτία. Δεκτά όλα. Κατόπιν εορτής όμως. Και να είναι έτσι, εξέθεσε τον εργαζόμενο της και εκτέθηκε και η ίδια.

Όμως για μια στιγμή. Ο ίδιος δημοσιογράφος «εμφανιζόταν» σε τηλεφωνικές συνδέσεις να δίνει ανταποκρίσεις από τη Μόσχα και στο Sigma Κύπρου και αφού είχαν περάσει αρκετά 24ώρα από την εκδήλωση της ρωσικής εισβολής.

Η «μεγάλη εικόνα»

Μην στέκεστε όμως στο περιστατικό με τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο. Σημασία έχει η μεγάλη εικόνα.

Για παράδειγμα στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στην έκθεση Θεσσαλονίκης, του περασμένου Σεπτεμβρίου, η ΕΡΤ εκπροσωπήθηκε, αλλά από δημοσιογράφους/εξωτερικούς συνεργάτες που είναι μεν ΕΡΤικοί εκπομπάρχες, αλλά είχαν πάει ως απεσταλμένοι από Μέσα στα οποία έχουν κύρια και μόνιμη απασχόληση.

Ποιος ξεχνά τα «δημιουργικά» σημειώματα για επιλεκτική κάλυψη της ειδησεογραφίας στις αρχές Φεβρουαρίου 2021 με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία (και το διαβόητο τραπέζωμα εν μέσω απαγόρευσης συναθροίσεων λόγω πανδημίας) αλλά και την υπόθεση Δημήτρη Λιγνάδη.

Προσφάτως με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η δραστηριοποίηση της εκπομπής του BBC στα Βραχέα, εξαιτίας της φίμωσης που επιχείρησε η Ρωσία στον βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, κατέδειξε το είδος της ΕΡΤικής απόφασης να καταργήσει την αντίστοιχη ελληνική υπηρεσία, την «Φωνή της Ελλάδας», και το κέντρο εκπομπής στην Αυλίδα με το επιχείρημα ότι οργανώνονται νέες υπερσύγχρονες υπηρεσίες που θα υπερκαλύψουν την απώλεια.

Το Νοέμβριο του 2021, ο ΠΑΣΥΜΗΤΕ εν μέσω καταγγελιών ότι «οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ασφυκτιούν σε ένα περιβάλλον με έντονες ανισότητες, αδικίες και συνεχείς απώλειες σε μισθολογικό και εργασιακό επίπεδο», έκρουε κώδωνα κινδύνου και δύο μήνες αργότερα (τέλος Ιανουαρίου 2022) επανήλθε με νέες καταγγελίες για «αποφάσεις που λαμβάνονται στο σκοτάδι και είναι αντίθετες προς το συμφέρον της εταιρείας και τους εργαζόμενους σε αυτή».

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας