Κόσμος Περίεργα

Σκυλίτσα θάβεται σε νεκροταφείο της Αρμενίας / Ποιος όμως μπορεί να πει ότι βεβηλώνει αυτή την ιερή γη;

…………………….
Μπορεί ένα ζώο να έχει ανθρώπινες τιμές και μάλιστα μετά το θάνατό του; Η Zhuuzha απέδειξε πως μπορεί.Όλοι γνωρίζουμε την ευφυΐα που διακρίνει τα σκυλιά και προπαντός την αφοσίωσή τους. Η περίπτωση όμως της Zhuuzha είναι ένα από τα πιο συγκινητικά παραδείγματα και ευφυΐας και αφοσίωσης!
.
far
………………..
Στο νεκροταφείο Σπιτακσκι στην Αρμενία ανάμεσα σε εκατοντάδες τάφους με την ίδια ημερομηνία θανάτου -7 Δεκεμβρίου 1988- υπάρχει ένας χωρίς σταυρό, αστέρι η φωτογραφία. Το μνημείο έχει μόνο το όνομα: Zhuuzha.
.
Κατά τη διάρκεια ενός τρομερού σεισμού που σκότωσε 25.000 ανθρώπους, η Zhuuzha ένα συνηθισμένο σκυλάκι έκανε το αδύνατο.
.
Έσωσε κοριτσάκι ενός έτους που κατέληξε μαζί της κάτω από τα χαλάσματα.Τέσσερις μέρες (!!!) Ο σκύλος ζέστανε το μωρό με τη ζεστασιά του και ίσως το τάισε με το γάλα του. Πώς αλλιώς να εξηγήσεις ότι το παιδί επέζησε;
.
Όταν οι διασώστες  που βρισκόταν πάνω από τα χαλάσματα σιώπησαν για να ακούσουν ζωντανούς ανθρώπους κάτω από ένα σωρό από πέτρες και χώμα, η Zhuuzha γαύγισε αποκαλύπτοντας την εκεί παρουσία της. Όμως για τους διασώστες τα ζώα δεν ήταν η προτεραιότητα, αλλά οι άνθρωποι.
Η Zhuzha ένιωσε ότι οι άνθρωποι σύντομα θα έφευγαν έκανε κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ πριν, δάγκωσε ελαφρώς το παιδί. Το κορίτσι έβαλε τα κλάματα, και χάρη σε αυτό, οι διασώστες  έσωσαν ένα μωρό που έκλεγε φανερώνοντας έτσι την παρουσία του και ένα εξαντλημένο σκυλί, βγάζοντάς  τους κάτω από τα χαλάσματα.
.
Η Zhuuzha έζησε στην οικογένεια του Λάλα Σαριαν για άλλα 12 χρόνια. Και όταν πέθανε, οι συγγενείς του Λάλα την έθαψαν στο νεκροταφείο Σπιτακσκι ανάμεσα σε άλλους ανθρώπινους τάφους… Όχι με τους κανόνες ,αλλά με την αξία…η συνείδησή της δεν επέτρεψε στον αδελφό και την αδελφή της να την θάψουν απλώς στην έρημο. Αν και όχι σύμφωνα με όλους τους κανόνες, αλλά η Zhuzha θάφτηκε στο νεκροταφείο και ποιος θα πει ότι βεβηλώνει αυτή την ιερή γη;
Φωτογραφία: ομάδα διάσωσης στο Spitak, 11 Δεκεμβρίου 1988
banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ