Κοινωνία Τοπικά

Σύλλογος Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Ημαθίας: Καταγγελία για την απαξίωση, υποβάθμιση και αποσύνθεση της ΠΦΥ

———

Επιπρόσθετα η επιμονή της κυβέρνησης να μην επαναφέρει στην εργασία τους ανεμβολίαστους συναδέλφους μας, δεν εξυπηρετεί πλέον κανένα συμφέρον της δημόσιας υγείας και επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο τη λειτουργία του δημόσιου συστήματός της

————————–

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΠΦΥ Ν. Ημαθίας εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και καταγγέλλουμε την κατάσταση απαξίωσης, υποβάθμισης και αποσύνθεσης των υπηρεσιών της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που έχει επέλθει με πρόσχημα την πανδημία.

Η επί οχτώ χρόνια αδικαιολόγητη έλλειψη οργανογράμματος και οργανισμών συνιστά μια παγκόσμια πρωτοτυπία και δεν συναντάται σε κανένα φορέα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο ένας φορέας, όπως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτικών υγείας, είναι κάτι το οποίο δεν τιμά ούτε το Υπουργείο Υγείας, ούτε την όποια κυβέρνηση. Τίποτα δεν δικαιολογεί την παντελή έλλειψη διοικητικού μοντέλου και οργάνωσης των Κέντρων Υγείας, που χρήζουν άμεσα συγκρότηση οργανογραμμάτων και οργανισμών, με στόχο τη βελτίωση, την αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων, τη βελτίωση της ποιότητας και την αύξηση της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ, των Περιφερειακών και Τοπικών Ιατρείων, αντιλαμβανόμενοι πλήρως το ρόλο και το έργο τους ως λειτουργοί, κατέβαλαν και καταβάλλουν κάθε δυνατή ανθρώπινη προσπάθεια στον πόλεμο έναντι της πανδημίας του Covid 19, στελεχώνοντας τμήματα Covid, εμβολιαστικά κέντρα, διαγνωστικά εργαστήρια, με συνεχή και υψηλή έκθεση στον κίνδυνο μόλυνσης και  εντέλει νόσησης των ίδιων και των οικογενειών τους. Δυο χρόνια υπέμειναν την αναστολή κανονικής άδειας, την αδιάλειπτη εργασία κάποιες φορές ακόμη και χωρίς λήψη ρεπό, τις αρχικές ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, τις εργασιακές ανισότητες ως προς την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, τις ελλείψεις σε προσωπικό, τις μετακινήσεις συναδέλφων τους στα νοσοκομεία, αντί της ενίσχυσης των δικών τους δομών, την υποβάθμιση του διαγνωστικού τομέα κ.α.

Οι όποιες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού έγιναν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αφενός έγιναν σε πολλές περιπτώσεις χωρίς προτεραιοποίηση των πραγματικών αναγκών και αφετέρου οι υπόλοιπες δεν επαρκούν να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων. Επιπρόσθετα η επιμονή της κυβέρνησης να μην επαναφέρει στην εργασία τους ανεμβολίαστους συναδέλφους μας, δεν εξυπηρετεί πλέον κανένα συμφέρον της δημόσιας υγείας και επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο τη λειτουργία του δημόσιου συστήματός της. Η άμεση επιστροφή τους στην εργασία, αλλά και η μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας και των εργαζομένων στις ΤΟΜΥ είναι μονόδρομος για να ενισχυθεί και να θωρακιστεί το ΕΣΥ.

Η ειδική συνθήκη της πανδημίας επιβάλλει ηθική υποχρέωση στην πολιτεία για έμπρακτη αναγνώριση του πολύτιμου έργου των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας, με την άμεση ένταξή τους στα ΒΑΕ, τη διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και σε άλλους δικαιούχους, τη μονιμοποίηση των εργαζομένων. Αντί αυτού, σύμφωνα με διαρροές του περιβόητου πορίσματος, που μέχρι σήμερα δεν έχει διαψευστεί, σχεδιάζεται η περικοπή και η μείωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους ήδη δικαιούχους και φυσικά ούτε λόγος γίνεται για ένταξη στα ΒΑΕ.

Όλα τα παραπάνω, αλλά και η εμμονή του Υπουργείου Υγείας να μην υιοθετεί και να μην νομοθετεί εφικτές προτάσεις της ΠΟΕ-ΠΦΥ, που κατατίθενται επί ενάμιση χρόνο τώρα, μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, είτε δεν υπάρχει ικανότητα να οργανωθεί και να εκσυγχρονιστεί η δημόσια ΠΦΥ στα πρότυπα που απαιτούν οι σημερινές συνθήκες, είτε σχεδιάζεται η συρρίκνωση και η εκχώρηση μέρος αυτής στον ιδιωτικό τομέα.

Επειδή κάποιοι θεώρησαν την προσφορά και την υπομονή μας αδυναμία, εξαντλώντας τα όρια της ανοχής μας, διεκδικούμε:

  • Οργανισμό και οργανόγραμμα των Κέντρων Υγείας και των ΥΠΕ. Άμεση θέσπιση θέσεων προϊσταμένων υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας.

  • Ένταξη όλων των εργαζομένων του χώρου της δημόσιας υγείας στα ΒΑΕ.

  • Καμία περικοπή και μείωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Διεύρυνση των δικαιούχων.

  • Άμεση άρση της εργασιακής ανισότητας με καταβολή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους Επισκέπτες Υγείας των Κέντρων Υγείας.

  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων των εμβολιαστικών κέντρων. Οι υγειονομικοί των ΚΥ, που εργάζονται στα εμβολιαστικά κέντρα, δεν έχουν πληρωθεί εδώ και ένα χρόνο για την εργασία τους σε αυτά Σάββατο, Κυριακές και αργίες.

  • Άμεση πρόβλεψη πρόσθετης αμοιβής και στους εργαζόμενους των Τμημάτων C

  • Μονιμοποίηση των επικουρικών υπαλλήλων όλων των ειδικοτήτων στα ΚΥ και των υπαλλήλων στις ΤΟΜΥ.

  • Άμεση επιστροφή των σε αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων εργαζομένων συναδέλφων μας.

  • Πλήρη λειτουργία όλων των Τμημάτων και Ιατρείων των Κέντρων Υγείας για την εξυπηρέτηση των αναγκών υγείας των πολιτών και διατήρηση του ρόλου και του έργου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

  • Θέσπιση διαδικασιών βιοασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων από την έκθεσή τους σε παράγοντες υψηλών κινδύνων. Εκτίμηση κινδύνου, επαρκή και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας.

  • Αναβάθμιση του ρόλου και του έργου του διαγνωστικού τομέα των Κέντρων Υγείας και διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΦΥ) Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

banner-article

Ροη ειδήσεων