Γράμματα & Τέχνες Λογοτεχνία

Βιβλίο: Γιώργη Μελίκη “Από την επιτέλεση στη μύηση”- Είσοδος σ’ έναν άγνωστο μαγικό κόσμο / γράφει η Δήμητρα Σμυρνή

Από τις “Μάσκες” του Εθνογραφικού Κέντρου Γιώργη Μελίκη
———

“Τελετές με λαϊκά δρώμενα συναντάμε ακόμη και σήμερα σε πολλές περιοχές, αλλά γρήγορα διαπιστώνουμε ότι πρόκειται πλέον για φολκλορικές ή καρναβαλίστικες εκδηλώσεις και περιφερόμενες ατραξιόν.”

Δήμητρα Σμυρνή

Μ’ αυτήν τη φράση ξεκινά το βιβλίο του Γιώργη Μελίκη “Από την επιτέλεση στη μύηση”, εκδόσεις ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΛΙΚΗ, που προσεγγίζει μ’ έναν ιδιότυπο τρόπο τον μαγικό και πανάρχαιο κόσμο των λαϊκών δρώμενων.

Όλοι γνωρίζουμε και τον Γιώργη Μελίκη και το Εθνογραφικό του Κέντρο που αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες στην Ημαθία απ’ όλην την Ελλάδα.

Ειδικά ο συγγραφέας του βιβλίου είναι εκείνος που με πολλούς τρόπους, είτε μέσα από τον τύπο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, είτε μέσα από το Εθνογραφικό του Κέντρο, έχει αποδείξει την άρρηκτη σχέση του με την παράδοση, στην οποία είναι αφιερωμένος ή καλύτερα – για να χρησιμοποιήσουμε μια πιο δυνατή έκφραση – ταγμένος.

Το βιβλίο του, ένα καλαίσθητο τομίδιο, λιτό, επιχειρεί να μπει στο βάθος των πραγμάτων, όπως ο ίδιος τα έχει μελετήσει χρόνια ολόκληρα, ή καλύτερα τα έχει βιώσει.

Η πορεία του βιβλίου ξαφνιάζει ήδη από τον τίλο του, καθώς ακολουθεί για τον αναγνώστη αντίστροφη πορεία από την αναμενόμενη. Από την επιτέλεση στη μύηση…

Με την ανίχνευση του πυρήνα της λέξης “επιτέλεση” που οδηγεί στην “τελετή”, προχωρεί ακόμη πιο βαθιά φτάνοντας στην έννοια του “θιάσου”, αγγίζοντας έτσι την ουσία του “δρω, δράση δράμα, δρώμενο”…

Τονίζοντας πόσο στο πέρασμα των χρόνων η οργιαστική και ιερή μουσική των δρώμενων έχει εξαφανιστεί, αφυδατώνοντας έτσι τη δυναμική τους, προχωρεί εξαρτώντας την επίδρασή τους στην ανθρώπινη ψυχή από το μέγεθος της μνήμης, που αυτή διαθέτει ως κληρονόμος ενός ευρύτερου ανθρωπολογικού κύκλου.

Αναζητώντας το νήμα που συνδέει όχι μόνο το αρχαιοελληνικό μας χθες, αλλά το απώτερο χθες της Ανθρωπότητας με τα αποτυπώματα της παράδοσης στο σήμερα, με αφετηρία του τον Τύμβο των Μακεδόνων Βασιλιάδων στις Αιγές, ξεκινά ένα ταξίδι, όπου οι λέξεις “πανσέληνος, μύστης, ιεροφάντης, ρυθμός, αρμονία, ζωή, θάνατος” οδηγούν σε σύμβολα απαρχής της ζωής, σε σύμβολα όπως ο αριθμός 3!

Τολμηρό στη σύλληψή του το βιβλίο, γοητευτικό στην πραγμάτωσή του, αγγίζοντας χώρους άγνωστους σε μας, που όχι απλά δεν έχουμε μυηθεί, αλλά δεν έχουμε πλησιάσει καν αυτόν το μαγικό κόσμο των αρχέγονων τελετών,  μας οδηγεί τελικά στη συνέχεια, στο σήμερα με  επωδό τη φράση:

“Όπου δεν υπάρχει Μύθος, τον δημιουργείς!
 Ο Μύθος ξεπερνά την Ιστορία! “

————————-

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας