Βέροια Πολιτισμός

Γιώργος Μανέκας / «Έφυγε» ο μελωδικός ερμηνευτής των βλάχικων τραγουδιών, ο σεμνός άνθρωπος

——–

Με έκπληξη και συγκίνηση πληροφορηθήκαμε τον ξαφνικό θάνατο του Γιώργου Μανέκα, ενός λαϊκού καλλιτέχνη που ταυτίστηκε με το βλάχικο τραγούδι, εκφράζοντας τη δύναμη της παράδοσης, που την μετέφερε ατόφια με τη φωνή του σε εκδηλώσεις με μεγάλη απήχηση.

Φωνή επιβλητική, με ξεχωριστό μέταλλο, τραγουδώντας άλλοτε τη νοσταλγία, άλλοτε τη χαρά κι άλλοτε τους καημούς των Βλάχων, δεν έγινε απλά αγαπητός σε όλους και αναντικατάστατος, σιγά-σιγά έγινε ένα σύμβολο.

Ιδιαίτερα σεμνός, λιγόλογος, χωρίς να προβάλλει ούτε στο ελάχιστο την υπεροχή που του έδινε το σπάνιο χάρισμα της φωνής του, συμμετείχε σε πετυχημένες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της πόλης, σε λαϊκά γλέντια με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην πόλη ή στο Σέλι τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς και σε πολλά μέρη της Ελλάδας και το Εξωτερικό.

………………….

Ιδιαίτερη στιγμή για τον ίδιο αλλά και για τον Σύλλογο η συμμετοχή του σε εκδήλωση στο Ηρώδειο, πριν από χρόνια, που δείχνει το μέγεθος του τραγουδιστή, αλλά και το κύρος του Συλλόγου.

Η σημερινή του “αναχώρηση” αποτελεί μεγάλη απώλεια και δυσαναπλήρωτο κενό. Η καταξίωση όμως και η μνήμη τέτοιων ανθρώπων είναι σίγουρα για τους οικείους τους  μια μορφή παρηγοριάς.

Η Φαρέτρα εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας.

 far

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας