Υγεία

Γονιμότητα: Με ποιο τρόπο την επηρεάζει ο θυρεοειδής

——-

Τα νοσήματα του θυρεοειδούς αδένα μπορούν να επηρεάσουν σε πολλά επίπεδα την υγεία των πασχόντων, με ακόμα ένα τέτοιο αρνητικό αντίκτυπο να αφορά στη γονιμότητα

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγική ζωή των γυναικών, όμως μέχρι σήμερα ο ρόλος του υποθυρεοειδισμού και των αυτοάνοσων νοσημάτων του αδένα στη λειτουργία των ωοθηκών δεν ήταν πλήρως κατανοητός. Με στόχο να κατανοηθεί περισσότερο αυτή η συσχέτιση, ερευνητές εξέτασαν εννέα σχετικές μελέτες σε μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Reproductive Medicine and Biology.

Στις έρευνες που χρησιμοποιήθηκαν για την έκβαση των δεδομένων συγκρίθηκαν οι μετρήσεις της αντιμυλλέριου ορμόνης (anti-müllerian hormone – AMH) σε σχέση με την ωοθηκική εφεδρεία. Το κομβικό σημείο στη μετα-ανάλυση ήταν τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στην πειραματική ομάδα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα επίπεδα της ορμόνης AMH ήταν χαμηλότερα στους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό, παρόλο που οι διαφορές δεν ήταν τόσο μεγάλες. Συνολικά όμως, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς και ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζουν τον συνολικό αριθμό των ωαρίων.

«Η ανάλυσή μας βάσει της ηλικίας ανέδειξε ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδούς και ο υποθυρεοειδισμός έχουν πιθανώς διαφορετικές επιπτώσεις στο απόθεμα των ωοθηκών. Καταφέραμε να καταλήξουμε σε σημαντικές ένδειξεις σχετικά με τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο αυτές οι καταστάσεις επηρεάζουν την ανάπτυξη των ωοθυλακίων», καταλήγει ο ανώτερος συγγραφέας Akira Iwase, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Gunma, στην Ιαπωνία.
ygeiamou.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων