“Ηλεκτρονική Απογραφή Πληθυσμού: Ένα σταυρόλεξο για δυνατούς Λύτες” / γράφει ο Αλέξανδρος Τρομπούκης
Αλέξανδρος Τρομπούκης
Την προηγούμενη εβδομάδα μου επέδωσε μια ευγενέστατη απογραφέας το έντυπο με τον κωδικό προκειμένου να απογραφώ ηλεκτρονικά. Οι γνώσεις μου στην πληροφορική (αν και είμαι άνω των 65) είναι αρκετές και έτσι με χαρά ξεκίνησα να συμπληρώσω τα στοιχεία. Πιστεύω ότι η στατιστική υπηρεσία φροντίζει πως θα απογράψει τους αδαείς περί την πληροφορική. Η πρώτη σελίδα μου έδωσε μια μικρή απογοήτευση, σαν να ήμασταν σε απογραφή του 1960, αν έχουν τα σπίτια νερό και ρεύμα…
Η δεύτερη σελίδα περιέχει πολλά προσωπικά στοιχεία (Όνομα, Επώνυμο, Όνομα Πατρός, Όνομα Μητρός, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Ημερομηνία Γέννησης, Τόπος Γέννησης), που δεν ξέρω τι χρειάζονται σε μια «ανώνυμη» απογραφή, και όχι μόνο για τον τελούντα την απογραφή αλλά για όλα τα μέλη της κατοικίας!
Στην συνέχεια έχουμε τον διαχωρισμό των σχολών της χώρας, και αν δεν βρεις τη σχολή σου δεν ξέρεις τι να συμπληρώσεις. Αντί να έχουν 5-10 κατευθύνσεις στην εκπαίδευση και στο επίπεδο σπουδών, έχουν κάνει έναν διαχωρισμό που το ταπεινό μου μυαλό δεν μπορεί να καταλάβει τη στατιστική του σημασία…
Η επόμενη σελίδα μου επεφύλαξε μια ακόμη έκπληξη. Πρέπει να αναγράψεις την ημερομηνία που έκανες την τελευταία μεταδημότευση με μήνα και ημέρα, και αν δεν δώσεις πλήρη στοιχεία είναι αδύνατο να προχωρήσεις… Ως γνήσιος Έλληνας παρέκαμψα την πληροφόρηση και πήγα στην άλλη σελίδα να ζητάει τη σχέση μεταξύ των μελών που έδωσες πλήρη στοιχεία στη δεύτερη σελίδα. Πλήρης ηλεκτρονική χαρτογράφηση, με λίγα λόγια, όλων των πολιτών…
Μπήκα στο δίλλημα να μην συμμετάσχω και να γίνω αρνητής, καθόσον η απογραφή έρχεται σε περίοδο που το κλίμα συνωμοσιολογίας στη χώρα και παγκοσμίως βρίσκεται σε έξαρση, και πιστεύω ότι μόνο τροφή μπορεί να δώσει στο αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Τελικά υπερίσχυσε η ιδέα ότι είμαι νομοταγής πολίτης και έτσι ολοκλήρωσα τη συμπλήρωση των ερωτήσεων και μπόρεσα να εκδώσω το ‘’βεβαιωτικό σημείωμα απογραφής ατόμου’’
Κλείνοντας θα ήθελα να θέσω προς προβληματισμό των αρμοδίων τα ακόλουθα:
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθουμε πόσοι μετανάστες, πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες διαμένουν στην Ελλάδα;
Πώς η Στατιστική υπηρεσία αντιμετωπίζει το πρόβλημα της «οικογένειας» από τους παραπάνω δυστυχείς ανθρώπους που ζουν σε ένα διαμέρισμα με άλλους δέκα, δεκαπέντε, στο λεγόμενο κέντρο της Αθήνας; Φοβάμαι ότι αν το μάθουμε, θα φοβηθούμε ακόμη περισσότερο, και γι’ αυτό δεν θα το μάθουμε.
Επίσης είμαι βέβαιος δεν θα μάθουμε τον ακριβή πληθυσμό της χώρας μας, αλλά στο …περίπου!!!