“Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες”γράφει ο Κων/νος Ταχτσίδης
Τέλη Αυγούστου του 2020, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής επιδημιολογίας και εκπρόσωπος ενημέρωσης της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, έδωσε συνέντευξη (χτίσιμο δημοσίου προφίλ) στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά». Ο τίτλος της συνεντευξης ήταν “Ο Μαγιορκίνης μιλάει για Μπαχ και δεκαπλάσια μεταδοτικότητα του ιού τον Οκτώβριο“.
Σε αυτή τη συνέντευξη, ο κύριος καθηγητής επιδημιολογίας, σε ερώτηση για το αν μεταδίδεται ο Κορονοϊός με το σάλιο λόγω της κοινής χρήσης ενός κουταλιού από ανθρώπους, απαντούσε: «Όσον αφορά τα θέματα της θρησκείας, ο δημόσιος διάλογος δεν βοηθάει. Εάν και εφόσον μπούμε σε αυτή τη συζήτηση, δεν θα βοηθήσει. Τουλάχιστον το κομμάτι της δημόσιας υγείας. Θεωρώ ότι η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί στο πλαίσιο ενός δημιουργικού διαλόγου και όχι μιας προσπάθειας να αποδείξουμε ότι η επιστήμη υπερτερεί της θρησκείας ή το ανάποδο».
Στην ίδια συνέντευξη, ο κύριος καθηγητής επιδημιολογίας δήλωνε ότι παρά το μικρό της ηλικίας τους τα παιδιά πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και προέβλεπε ότι το φθινόπωρο (του 2020) με την πτώση της θερμοκρασίας ο κόσμος θα κλειστεί σε μικρούς χώρους, που θα έχει ως συνέπεια την 10 φορές μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού.
Κάτι που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, όταν ο ίδιος επιστήμονας, την ίδια περίοδο, προσπαθούσε να πείσει με διαγράμματα πως είναι προτιμότερη επιδημιολογικά μια τάξη με 25 παιδιά, παρά τάξεις με 15.
To παραπάνω είναι μόνο ένα μικρό, ξεχασμένο στον χείμαρρο των πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά, παράδειγμα.
Η απώλεια της εμπιστοσύνης στο (επικεφαλής) επιστημονικό προσωπικό της χώρας, εν μέσω πανδημίας και φτώχειας, δεν είναι απλά κάτι χειρότερο από τους αρνητές του ιού, του εμβολίου και της μάσκας.
Είναι η βασική αιτία.