Αθλητικά Απόψεις

Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Χορός εκατομμυρίων χωρίς διαφάνεια

——-

 Θέα Μανούρα


Δεν είναι πολύς καιρός που το φιλόδοξο σχέδιο της European Super League εμφανίστηκε στο προσκήνιο και εξαφανίστηκε κυριολεκτικά μέσα σε μία νύχτα. Η προσπάθεια δημιουργίας μιας κλειστής λίγκας των «μεγαθηρίων» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όραμα κατά βάση του προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης – και όχι μόνο – Φλορεντίνο Πέρεθ, κατέρρευσε ύστερα από αντιδράσεις των οπαδών.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν εγκαταλείπει το όραμά του, αλλά θα είμαστε πολύ αφελείς αν πιστέψουμε πως εισακούστηκε η οργή της βάσης. Η UEFA επέστρεψε με πολύ δελεαστικό ντιλ για τα ευρωπαϊκά κλαμπ, δεδομένου ότι δεν σκοπεύει να χάσει την πρωτοκαθεδρία στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι.

Όμως ο λόγος που η UEFA έκανε τα στραβά μάτια στους αποστάτες σίγουρα δεν ήταν σε καμιά περίπτωση το ότι ίδρωσε το αυτί της από τις «απειλές» των Πέρεθ και Ανιέλι, αλλά επειδή δεν ήταν διατεθειμένη να χάσει έσοδα ακόμα μία σεζόν. Ήδη προηγήθηκε η καταστροφική χρονιά της πανδημίας, κατά την οποία το ποδοσφαιρικό προϊόν έχασε από την αίγλη του λόγω των περιορισμών στην προσπάθεια αναχαίτισης του ιού, ενώ ιλιγγιώδη ποσά χάθηκαν και για τα ταμεία της UEFA και για τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους.

Παγκόσμιο πλήγμα

Οι διοργανώσεις της UEFA, το Champions League και το Europa League, αλλά και το Euro, που ολοκληρώθηκε μέσα στο καλοκαίρι, γεμίζουν κάθε χρόνο τα ταμεία της – αλλά και των κλαμπ – τόσο από τηλεοπτικά δικαιώματα, εισιτήρια γηπέδων, ποδοσφαιρικές φανέλες όσο και από χορηγούς με ποσά που ζαλίζουν.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της FIFA, ο μεταγραφικός τζίρος του Ιανουαρίου του 2021 σε διεθνές επίπεδο κατέρρευσε κατά ποσοστό 50% περίπου, από τα 1,16 δισ. δολάρια του 2020 στα 590 εκατ. δολάρια το 2021. Ποσό το οποίο θεωρείται το χαμηλότερο από το 2014. Οι ειδικοί στους αριθμούς υποστηρίζουν πως η παγκόσμια «ποδοσφαιρική βιομηχανία» γύρισε επτά χρόνια πίσω!

Εξάλλου ποιος μπορεί να ξεχάσει την «ανταρσία» ακόμα και ακριβοπληρωμένων παικτών, όταν ζητήθηκε περικοπή απολαβών λόγω των μειωμένων εσόδων από την πανδημία της Covid-19; Και αυτό λόγω των «εκπτώσεων» στα τηλεοπτικά και εμπορικά δικαιώματα και τα λιγότερα χρήματα που πολλές ομάδες βάζουν πια στα ταμεία τους συναντώντας, όπως αναφέρεται σε ευρωπαϊκά μίντια, συχνά μια «σκληρή στάση» από τηλεοπτικά δίκτυα και χορηγούς.

Προς αλλαγή το FFP

Ενώ μετά την ολοκλήρωση του Euro 2020 φαίνεται πως το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο επιστρέφει σε μία κανονικότητα – άνοιξαν τα γήπεδα σε πολλές χώρες, προσώρας τουλάχιστον –, «έσκασαν» και οι βαρύγδουπες μεταγραφές.
Ο ιλιγγιώδης μισθός του Λιονέλ Μέσι στη νέα του ομάδα, την Παρί Σεν Ζερμέν, λέγεται πως θα αποτελέσει την αφορμή για αλλαγές στους κανονισμούς του Financial Fair Play της UEFA. Όχι ότι έχει εφαρμοστεί δηλαδή και ποτέ. O αγγλικός σύλλογος Μάντσεστερ Σίτι, που ανήκει σε Άραβες, παρά την παράβαση των οικονομικών κανονισμών, δεν τιμωρήθηκε ποτέ με βάση αυτά που ορίζει το FFP.

Ωστόσο, η UEFA, προκειμένου να κατευνάσει ίσως τις αντιδράσεις των «δύο μέτρων και δύο σταθμών», προσανατολίζεται σε ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομικού ελέγχου. Όπως αναφέρει η αγγλική εφημερίδα Telegraph, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία σκοπεύει να αλλάξει τη φιλοσοφία του τρέχοντος FFP προκειμένου να καταφέρει να μειώσει πλήρως το χάσμα μεταξύ δαπανών και επαλήθευσης.

Το μοντέλο που επεξεργάζεται η διοργανώτρια αρχή αποτελεί σήμα κατατεθέν του ΝΒΑ και του αμερικανικού μπέιζμπολ. Προϋποθέτει ένα κοινό όριο στο μπάτζετ για όλες τις ομάδες και οι όποιες υπερβάσεις θα μπορούν να υπάρξουν μόνο με την καταβολή ενός φόρου πολυτελείας, δηλαδή ενός επιπρόσθετου ποσού ανάλογα με το κατά πόσο έχει υπερβεί το salary cap ο κάθε σύλλογος.

Πρόκειται για μία ουσιαστική αλλαγή στους κανονισμούς του FFP, οι οποίοι έχουν αμφισβητηθεί ουκ ολίγες φορές, κυρίως για τη χαλαρότητα που επιδεικνύεται στα πλουσιότερα κλαμπ της Ευρώπης.
Για παράδειγμα, ο μισθός του Λιονέλ Μέσι στην Παρί Σεν Ζερμέν θα καταγραφεί στον ισολογισμό του συλλόγου για τον Ιούλιο του 2022. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, αυτός ο ισολογισμός θα ελεγχθεί μόνο τον Οκτώβριο, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να επαληθευτεί οποιαδήποτε παράβαση κατά τη διάρκεια της σεζόν. Έτσι, μέσω αυτού του συστήματος, οι σύλλογοι θα μπορούσαν δυνητικά να κερδίσουν, παραβιάζοντας τα όρια που επιβάλλει η UEFA, αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες σε μέλλοντα χρόνο.

Παίρνει πολλά, φέρνει περισσότερα

Τριάντα πέντε εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο θα λαμβάνει ο Αργεντινός σούπερ σταρ από τη νέα του ομάδα. Προφανώς οι ιδιοκτήτες της ομάδας δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα προκειμένου να του προσφέρουν ένα τόσο πλούσιο συμβόλαιο και έναν παχυλό μισθό. Και αυτό γιατί γνώριζαν πως μόνο από την πώληση της φανέλας του με το Νο 30 θα έκαναν άμεση απόσβεση.
Αυτό ακριβώς συνέβη. Η φανέλα του Μέσι έφερε έσοδα 24 εκατ. ευρώ στον παριζιάνικο σύλλογο μέσα σε 20 λεπτά, αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου καλά κάνουν και ζητούν μυθικά συμβόλαια, καθώς γνωρίζουν πως πάνω στο όνομα της φανέλας στήνονται χοροί εκατομμυρίων.

 topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας